zakwasy

Więcej o:

zakwasy

  • Co to są zakwasy? Jak łagodzić ból towarzyszący zakwasom?

    Zakwasy – co to? Zakwasy to potoczna nazwa dolegliwości, która w medycznym języku nazywana się zespołem opóźnionego bólu mięśniowego. DOMS – skrót wywodzący się od pierwszych liter nazwy schorzenia w języku angielskim, Delayed Onset Muscle Soreness – to zespół bólowy, który

  • Zakwasy - jak powstają? Jak złagodzić ból?

    Zakwasy to wcale nie kwas mlekowy Intensywny trening niesie wiele korzyści dla sylwetki, ale często zdarza się, że po udanej sesji treningowej nie jesteśmy w stanie normalnie funkcjonować. Główny winowajca?  Zakwasy ! Czym jest ta dolegliwość bólowa pojawiająca się w mięśniach w ciągu 24-72

  • Jak się pozbyć zakwasów? Można połknąć tabletkę i po sprawie?

    Co zrobić na zakwasy? I czym są tak naprawdę zakwasy? Zanim dowiemy się, co zrobić na zakwasy, zastanówmy się czym tak naprawdę one są. Zakwasy to przecież potoczna nazwa. Naukowcy określają je nieco bardziej skomplikowanie, a mianowicie jako zespół opóźnionego bólu mięśniowego, w skrócie DOMS

  • ZDROWY PRZEPIS: jaglany zakwas na żurek

    Składniki na pół litra zakwasu, które wystarczą na około 5 litrów zupy. Składniki: - pół szklanki mąki jaglanej - pół litra letniej, przegotowanej wody - 1 ząbek obranego, przekrojonego czosnku - skórka od chleba na zakwasie (opcjonalnie) Przygotowanie: Dokładnie umyj duży słoik, wyparz go

  • Dokuczają ci zakwasy? Pij kawę!

    zakwasami - zgodnie z aktualnie obowiązującą wiedzą, to nie mleczany wywołują zakwasy. Jak powstają zakwasy? Ból który odczuwasz 1-2 dni po ciężkim treningu jest w sposób bezpośredni związany z podnoszonymi przez ciebie ciężarami i wywołane ciężkim treningiem przeciążenia mięśni. Gdy podnosisz sztangielkę

  • Przesadziłaś z ćwiczeniami? 4 skuteczne sposoby na zakwasy!

    www.rodzinazdrowia.pl 1. Weź gorącą kąpiel Zmagasz się z zakwasami? Gorąca kąpiel może okazać się pomocna. Ból niestety całkowicie nie zniknie, ale w czasie kąpieli powinien zostać nieco złagodzony. Jeżeli wolisz prysznic, warto wykonać masaż wodny, polegający na opłukiwaniu ciała raz ciepłą, raz

Wypowiedzi na forum o:

zakwasy

  • Do piekących chleb na zakwasie

    Słuchajcie, wyjęłam zakwas z lodówki (spędził tam ok. 2 tygodnie), a na wierzchu zrobił się taki meszek - w kolorze zakwasu, może trochę jaśniejszy. Pachnie ok, ale co to jest? Czy można ten zakwas ratować? Czy może mi spleśniał i powinnam go wyrzucić?

  • Zakwas buraczany - zepsułam?

    Pytanie mam, zresztą już po fakcie, bo wylałam, ale mam wrażenie, że jednak zrobiłam głupio. Nastawiłam zakwas buraczany - JAK ZAWSZE, skład, pochodzenie buraków bez zmian, to samo miejsce leżakowania. Najpierw pojawiała się piana biała, potem zrobiła się brunatna, potem zanikła. Po kilku dniach

  • Re: Zakwas na chleb

    Dużo czasu już minęło. Na rzygowinowym zakwasie ładnie wyrósł i był dobry. Zakwas z niego odłożony na kolejny chleb pachniał już ładnie i kontynuuję tą linię do tej pory.

  • Zakwas na żur VS Zakwas na chleb żytni

    Powiedzcie mi proszę, czy ja to dobrze rozumiem. Zakwas na żur i zakwas na chleb żytni to w gruncie rzeczy to samo - różnią się jedynie proporcje mąka/woda, i do tego zakwas na żur dostaje w pakiecie czosnek i (opcjonarnie) przyprawy. Czy to się zgadza, czy gadam bzdury?

  • Re: Zakwas na chleb

    Ja każdy zakwas robię z poprzedniego. Mieszam równa ilość mąki, wody i poprzednie go zakwasu, zostawiam na godzinę, dwie w cieplym miejscu aż pojawia się bąbelki i wstawiam do lodówki. Może stać tam do dwóch tygodni, być może i dłużej, ale nie próbowałam. -- Before internet, it was thought the cause

  • Pomóżcie upiec chleb na zakwasie.

    Witajcie. Zrobiłam w końcu zakwas (żytni). Wzięłam przepis na chleb pszenno-żytni z internetu i nie wyszedł. Był zakalcowaty, mały niewyrośnięty. Znowu podhodowałam zakwas i tym razem dobrze by było, gdyby z tego był chleb. Poratujcie, proszę, sprawdzonym przepisem. Proszę! Chciałabym taki

  • Co zrobić z zakwasem do chleba?

    Jest tak. Mam dwuletni zakwas żytni do pieczenia pszennego chleba. Przepis jest już jak automat. Co tydzień dwa bochenki prawie same wyskakują z piekarnika. Trzy godziny zachodu. Obecnie mam kłopot. Muszę mój zakwas opuścić na parę tygodni. Bez podkarmiania. Zostawić w lodówce czy może zamrozić?

  • Zakwas na chleb

    Jaki zapach ma taki zakwas? Do tej pory zrobiłam trzykrotnie na barszcz, barszcz wyszedł dobry, zrobiłam raz na chleb, jakichś doznań zapachowych negatywnych nie odnotowałam, chleb urósł, w smaku był dobry. To było w zeszły piątek. Zakwasu z chleba nie odłożyłam, teraz chcę nastawić nowy i nie wiem

  • Nadmiar zakwasu chlebowego

    Mam prawie litr zakwasu żytniego. Potrzebuję go zużyć, bo nie wyrzucę. Po prostu nie mogę. Proszę, podajcie przepisy na pieczywo z dużym zużyciem zakwasu. A może mogę część zakwasu wykorzystać do zrobienia żurku?

  • Dużo zakwasu chlebowego

    Mam prawie litr zakwasu żytniego. Potrzebuję go zużyć, bo nie wyrzucę. Po prostu nie mogę. Proszę, podajcie przepisy na pieczywo z dużym zużyciem zakwasu. A może mogę część zakwasu wykorzystać do zrobienia żurku?