słodzik
-
Karob. Zdrowy zamiennik czekolady, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy
Karob ma o połowę mniej kalorii niż czekolada, za to jest źródłem witamin i minerałów. Idealnie nadaje się do wypieków i wyrobów cukierniczych, a dodatkowo pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Warto włączyć go do swojej diety.
-
Lucuma. Naturalny słodzik polecany diabetykom
Sproszkowane owoce lucumy są źródłem witamin, przeciwutleniaczy i minerałów. Ten naturalny słodzik ma doskonały słodki smak, a przy tym niski indeks glikemiczny. Zobacz, dlaczego warto włączyć go do swojej diety.
-
Sorbitol - alternatywa dla cukru
Sorbitol to organiczny związek chemiczny z grupy cukroli - alkohol heksahydroksylowy. Otrzymuje się go poprzez redukcję glukozy i stosuje w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności. Z racji na jego częste występowanie, warto o nim wiedzieć ja...
-
Stewia - naturalny słodzik zamiast cukru
Stewia to zdrowa alternatywa dla cukru czy sztucznych słodzików. Zobacz, gdzie kupić stewię i jak nią słodzić, żeby było smacznie i bez kalorii.
-
Stewia - naturalny słodzik [5 PRZEPISÓW]
Stewia to naturalny, zdrowy i dietetyczny słodzik zastępujący cukier. Dzięki niej możesz ciągle cieszyć się ze słodkiego smaku i nie martwić o dodatkowe kilogramy. Mamy 5 dietetycznych przepisów na desery z wykorzystaniem stewii.
-
8 dziwnych faktów o odchudzaniu
Chcesz schudnąć? Nic nie zastąpi treningu i zmian w diecie, ale warto zapoznać się z poniższymi nietypowymi radami. Okazuje się bowiem, że to jak długo śpimy i w jakiej temperaturze, na jakich talerzach jemy czy czym przyprawiamy potrawy ma wpływ ...
-
Słodki dodatek, gorzkie działanie
We współczesnym przemyśle spożywczym dodatki do żywności pełnią niezwykle istotną rolę - poprawiają atrakcyjność produktu, jego smak, zapach, trwałość. Powinny też gwarantować bezpieczeństwo ich spożywania.
-
Zero kalorii ma słodki smak
Popularność słodzików i innych substytutów cukru rośnie, bo ludzie odchudzający się chcą przyswajać mniej kalorii nie rezygnując ze słodkiego smaku.