Karob. Zdrowy zamiennik czekolady, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy

Karob ma o połowę mniej kalorii niż czekolada, za to jest źródłem witamin i minerałów. Idealnie nadaje się do wypieków i wyrobów cukierniczych, a dodatkowo pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Warto włączyć go do swojej diety.

Karob - czym jest

Karob pozyskiwany jest z nasion drzewa karobowego. Drzewo karobu owocuje dopiero po około sześciu latach, gdy osiągnie pełną dojrzałość. Po takim czasie można z niego pozyskać nawet do 100 kilogramów strąków rocznie. Chleb świętojański, bo tak inaczej nazywane jest karobowe drzewo, wytwarza strąki nawet przez 100 lat.

Karob - do ciast, dżemów i zamiast czekolady

Warto wiedzieć, że karob doskonale sprawdza się jako zamiennik klasycznej czekolady. Po pierwsze, jest od niej znacznie słodszy, a po drugie -  zawiera około 40 proc. mniej kalorii oraz dwukrotnie więcej magnezu.

Najczęściej wykorzystywany jest do wypieków i wyrobów cukierniczych jak np. lukry, lody czy polewy. Znajdziemy go także w dżemach, galaretkach i marmoladach.

Z nasion owoców chlebowca pozyskuje się też tzw. gumę karobową, która doskonale zagęszcza i w licznych produktach jest używana, jako substancja żelująca. 

Karob - pomocny przy zatruciu pokarmowym

Nie tylko owoce chlebowca są korzystne dla naszego zdrowia, ale również liście. Badania dowiodły, że zawarte w nich substancje pomagają zwalczać bakterie, które są przyczyną zatruć pokarmowych.

Znajdziemy w nich również mnóstwo witamin i minerałów. Między innymi: witaminę B1, B2, wapń, magnez, potas oraz pierwiastki śladowe jak żelazo, chrom czy miedź.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.