Karob pozyskiwany jest z nasion drzewa karobowego. Drzewo karobu owocuje dopiero po około sześciu latach, gdy osiągnie pełną dojrzałość. Po takim czasie można z niego pozyskać nawet do 100 kilogramów strąków rocznie. Chleb świętojański, bo tak inaczej nazywane jest karobowe drzewo, wytwarza strąki nawet przez 100 lat.
Warto wiedzieć, że karob doskonale sprawdza się jako zamiennik klasycznej czekolady. Po pierwsze, jest od niej znacznie słodszy, a po drugie - zawiera około 40 proc. mniej kalorii oraz dwukrotnie więcej magnezu.
Najczęściej wykorzystywany jest do wypieków i wyrobów cukierniczych jak np. lukry, lody czy polewy. Znajdziemy go także w dżemach, galaretkach i marmoladach.
Z nasion owoców chlebowca pozyskuje się też tzw. gumę karobową, która doskonale zagęszcza i w licznych produktach jest używana, jako substancja żelująca.
Nie tylko owoce chlebowca są korzystne dla naszego zdrowia, ale również liście. Badania dowiodły, że zawarte w nich substancje pomagają zwalczać bakterie, które są przyczyną zatruć pokarmowych.
Znajdziemy w nich również mnóstwo witamin i minerałów. Między innymi: witaminę B1, B2, wapń, magnez, potas oraz pierwiastki śladowe jak żelazo, chrom czy miedź.