Lucuma - pochodzenie
Lucuma pozyskiwana jest z suszonych i roztartych owoców drzewa Pouteria lucuma, które występują w rejonie Andów, głównie w Peru, Chile i Ekwadorze. Przypomina ugotowane żółtko jajka, jednak do Europy dociera zazwyczaj już w formie granulatu, który wygląda jak brązowy cukier.
Miąższ świeżej Lucumy ma mocny pomarańczowożółty kolor, co świadczy o dużej zawartości beta-karotenu - źródła witaminy A.
Lucuma nie bez przyczyny nazywana jest "złotem Inków". Sproszkowane owoce są bardzo smaczne i słodkie. Przypominają w smaku trochę słodkie ziemniaki i syrop klonowy. To dobra alternatywa dla słodzików i cukru - w lucumie występują jedynie naturalne cukry.
Lucuma - właściwości
Lucuma jest bogata w wartości odżywcze i ma wiele właściwości prozdrowotnych.
- Zawiera bardzo dużo witamin, zwłaszcza z grupy B (B1, B2, B3, B5), C, składniki mineralne (wapń, żelazo, fosfor), przeciwutleniacze, beta-karoten, błonnik pokarmowy.
- Jest źródłem węglowodanów złożonych, a ma przy tym niski indeks glikemiczny. To idealny produkt dla diabetyków.
- Ma też właściwości przeciwzapalne, pomaga zwalczać bakterie i wirusy.
- Wzmacnia układ odpornościowy, poprawia kondycję naszego organizmu.
- Pomaga oczyszczać organizm z toksyn i reguluje pracę jelit.
- Jest pomocna w procesie odchudzania.
- Wspomaga pracę i regenerację mięśni, wzmacnia kości i zęby, poprawia wygląd włosów i paznokci.
- Reguluje gospodarkę hormonalną, niweluje stres.
- Przyśpiesza gojenie się ran i wspomaga pracę nerek.
- Spowalnia procesy starzenia.
Lucuma - zastosowanie
Sproszkowane owoce lucumy to świetna alternatywa dla zwykłego cukru i sztucznych słodzików. Idealnie sprawdzi się do osłodzenia deserów, lodów, koktajli, jogurtów, ciast i wielu innych potraw.
Jest naturalnym słodzikiem, który oprócz doskonałego smaku pomoże zadbać nam o zdrowie i samopoczucie.
Lucuma - sproszkowane owoce
Najczęściej lucumę możemy dostać właśnie w takiej postaci - sproszkowanej. To jest najwygodniejsze rozwiązanie, gdyż nasze dania wystarczy posypać odrobiną proszku z tego startego zdrowego owoca. Ponadto, sproszkowana lucuma zazwyczaj nie jest poddawana procesom chemicznym i nie zawiera żadnych dodatków. Suszona jest w niskich temperaturach, dzięki czemu zachowuje swoje cenne właściwości.