Stewia - zero kalorii, niski indeks glikemiczny
Stewia, roślina pochodząca z Paragwaju, zawiera w swoich liściach substancje nawet kilkaset razy słodsze od cukru. Nie są one przyswajane przez nas, dlatego nie dostarczają żadnych kalorii i mają prawie zerowy indeks glikemiczny.
Stewia była przez wieki używana przez Indian z Ameryki Południowej, obecnie stewia podbija serca i podniebienia Europejczyków.
W Polsce stewię możesz kupić w postaci słodziku, ziarenek do posadzenia lub zasuszonych liści. Słodziki z ekstraktu ze stewii najbardziej dostępne, a ich używanie łatwe.
O dużej popularności stewii świadczy m.in. to, że największe koncerny, takie jak Coca Cola, Pepsi czy Danone oferują produkty ze stewią. Jednym z nich jest Cola Cola w zielonej puszce. - Mimo tego, że substancja została dopuszczona do stosowania przez Unię Europejską w 2011 r. nadal jest mało znana w Polsce. Tymczasem jest to najlepszy i najzdrowszy zamiennik cukru!
Cukier, stewia, fruktoza, mód - zobacz, czym możesz słodzić
Stewia w kryształkach - do gotowania i pieczenia
Stewia w kryształkach wygląda tak samo jak cukier i łatwo stosuje się ją jako jego zamiennik. Najprostszym rozwiązaniem jest słodzik 1:1 (taką informację znajdziesz na opakowaniu), którego używa się w takich samych ilościach jak cukru.
Kryształki świetnie sprawdzają się w codziennym gotowaniu: można dodać je do przetworów, wypieków czy naleśników. Stewia w kryształkach jest połączona z erytrytolem, naturalną substancją pochodzącą z winogron bądź gruszek, która doskonale balansuje gorzki posmak stewii, dzięki czemu jest on zupełnie niewyczuwalny.
Stewia w tabletkach - do kawy i herbaty
Stewię w tabletkach można stosować tak jak ine słodziki. Idealnie nadaje się do ciepłych napojów, bardzo dobrze się rozpuszcza i nadaje napojowi słodkiego smaku. Jedna tabletka odpowiada jednej kostce czy łyżeczce cukru, a ma tylko ułamek kalorii (o,12 kcal).
Stewia w płynie - do sałatek, napojów, sosów
Stewia w płynie ma bardzo szerokie zastosowanie. Można nią słodzić nie tylko kawę i herbatę, ale także jogurty, kakao, ciasto na placki, budynie, bitą śmietanę, sałatki, różnego rodzaju sosy i desery. Trzy krople odpowiadają jednej kostce cukru i mają prawie zero kalorii. 100 ml stewii w płynie to równowartość 3,2 kg cukru i może wystarczyć nawet na kilka miesięcy.
Powyższe dane dotyczą produktów Natusweet dostępnych na stronie www.stewiarnia.pl . Produkty innych firm mogą się różnić właściwościami odżywczymi i pojemnością słodzików z ekstraktu ze stewii.
Cukier - dlaczego warto wyeliminować go z diety
Gorzki posmak stewii
- Dużo osób skarży się na gorzki posmak stewii, tymczasem w większości tych przypadków, winę za specyficzny posmak ponosi zbyt duża ilość dodanego słodziku lub złe połączenie stewii z tanią, ale nie zawsze smaczną, substancją dodatkową. Dzięki temu, że stewia jest nawet kilkaset razy słodsza od cukru, wystarczy jej mała ilość. Zbyt duża faktycznie może popsuć smak, więc warto uważnie ją odmierzać - tłumaczy Beata Straszewska z portalu Stewiarnia.pl. - Z tego względu najlepszym wyjściem dla zaczynających przygodę ze stewią jest stewia w kryształkach, właśnie ta 1:1, która najbardziej przypomina cukier pod względem smaku i konsystencji - dodaje Straszewska.
Stewia - gdzie kupić?
Stewia dostępna jest w prawie każdym sklepie, znajdziesz ją na półce obok cukru i słodzików. Stewię kupisz także na stronie stewiarnia.pl
Stewia - cena
Stewia w płynie to koszt około 30 zł za 100 ml. 300 tabletek stewii kupisz za 20 zł, a 400 gramów stewii w proszku dostaniesz za ok. 60 zł.
Stewia - nasiona i uprawa
Jeśli chcemy zasiać stewię w domu, zróbmy to wystarczająco wcześnie. Stewia potrzebuje ok 7-8 tygodni od momentu wysiewu. Czyli teoretycznie powinniśmy ją wysiewać ok połowy marca. Wybieramy ciemne nasionka (czarne lub ciemnobrązowe), bo jasne to najprawdopodobniej same skorupki. Sadzimy po 3-4 nasionka do doniczek z przykrywką. Musimy im zapewnić dość wysoką temperaturę - ok 25°C i słońce. Podlewamy od spodu, lub lekko zraszając wnętrze naszej szklarenki. Powinny wykiełkować w 1-2 tygodnie. Gdy podrosną przesadzamy je po jednej na doniczkę i regularnie podlewamy i nawozimy. Po ostatnich przymrozkach można wystawić na balkon. Stewia lubi stanowiska słoneczne i ciepłe, a ziemię przepuszczalną - czyli tak jak większość warzyw i ziół.