Cukier, miód, fruktoza, stewia - czym słodzić?
Składniki (na 8 porcji):
500 g dyni, 150 g mąki razowej, 100 g masła, 2 jajka, 150 g zmielonych migdałów, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sok z cytryny, mleko,
120 g stewii w kryształkach
Sposób przygotowania:
1. Obierz dynię, przekrój na pół, wyskrob pestki i pokrój na kawałki. Około 10-15 minut duś w garnku z małą ilością wody, aż dynia będzie miękka.
2. Ugotowaną dynię zmiksuj i przestudź.
3. W misce ubij zmiękczonej masło ze stewią, dodaj jajka, dwie łyżki mielonych migdałów, mąkę z proszkiem do pieczenia i wlej puree z dyni. Dokładnie wymieszaj.
4. Do wymieszanego ciasta dodaj resztę mielonych migdałów i kilka kropli soku z cytryny. Jeśli ciasto jest za gęste, rozcieńcz je odrobiną letniego mleka.
5. Wlej ciasto do natłuszczonej tortownicy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez 45 minut.
Czas przygotowania 85 min.
Kalorie: 241 kcal,
10 g białka, 20 g tłuszczu, 21 g węglowodanów, 4 g błonnika.
Mniej o 25 kcal i 15 g węglowodanów niż przy użyciu cukru.
Przepisy zostały przygotowane przez portal: www.stewiarnia.pl
Stewia, gluten, amarantus. Zobacz, co wiesz, o zdrowym odżywianiu [QUIZ]
Składniki (na 10 porcji):
2 banany, 135 g mąki orkiszowej, 2 jajka, 50 ml kefiru lub maślanki, 50 g masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, garść orzechów włoskich, tabliczka czekolady deserowej słodzonej stewią, 5 łyżeczek stewii w kryształkach
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dojrzałe banany rozgnieć w misce, dodaj stopione masło, jajka i kefir.
2. W oddzielnej misce przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sól, wymieszaj a następnie dodaj do bananowej masy.
3. Dodaj 5 łyżeczek stewii w kryształkach, posiekane orzechy i czekoladę.
4. Ciasto przelej do wysmarowanych tłuszczem foremek na muffiny lub do specjalnych papierowych pojemniczków.
5. Piecz w piekarniku przez około 25 minut.
Czas przygotowania 55 min.
Kalorie: 160 kcal
4 g białka, 9 g tłuszczu, 17 g węglowodanów, 5 g błonnika.
Mniej o 30 kcal i 7 g węglowodanów niż przy użyciu cukru.
Dlaczego warto cukier wyelimnować z diety?
Składniki (na 2 porcje):
250 g truskawek, 150 ml półtłustego mleka, 2 łyżki twarogu, 10-12 kropli stewii w płynie
Sposób przygotowania:
1. Truskawki umyj i pokrój na połówki. Wrzuć do blendera, zalej mlekiem i miksuj przez 30 sekund.
2. Dodaj 2 łyżki twarogu i 10-12 kropli stewii w płynie, mieszaj, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
3. Koktajl rozlej do dwóch kieliszków, udekoruj całymi truskawkami i od razu podaj do spożycia.
Czas przygotowania 10 min.
Kalorie: 109 kcal
6 g białka, 5 g tłuszczu, 13 g węglowodanów, 2 g błonnika.
Mniej o 33 kcal i 8 g węglowodanów niż przy użyciu cukru.
6 dietetycznych przepisów na desery
Składniki (na 6 porcji):
2 owoce mango, pół limonki, pół pomarańczy, woda delikatnie gazowana (100ml), białe wino (70ml), białko z jednego jajka, 10 kropli stewii w płynie
Sposób przygotowania:
1. Umyj i obierz mango, odkrój nasiona. Pokrojone kawałki mango zblenduj, aż uzyskasz gładką konsystencję.
2. Dodaj sok z połówek pomarańczy i limonki oraz wodę i wino. Pomieszaj.
3. Wsadź do zamrażarki na około godzinę, aż na krawędziach zacznie pojawiać się lód.
4. Nałóż do miseczki i rozgnieć widelcem, dodają pianę z ubitego białka. Posłodź 10 kroplami stewii w płynie.
5. Wymieszaj i odstaw na do zamrażalki.
6. Wyjmij na około 10 minut przed podaniem. Podawaj z plasterkiem limonki i liściem mięty.
Czas przygotowania: 95 minut
Kalorie: 84 kcal
1 g białka, 0,3 g tłuszczu, 17 g węglowodanów, 2 g błonnika
Mniej o 10 kcal i 3 g węglowodanów niż przy użyciu cukru.
Składniki (10 porcji):
1 i 2/3 szklanki mąki razowej, margaryna do wysmarowania formy, 1 ? łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 2 starte jabłka, 2/3 szklanki mleka,1 jajko, 4 łyżki oleju roślinnego, 1/3 szklanki stewii w kryształkach
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę na ciasto nasmaruj odrobiną masła i oprósz mąką.
2. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cynamon, stewię i wymieszaj. Następnie dodać starte jabłka i posiekane orzechy.
3. W drugim naczyniu wymieszaj mleko, jajka i olej. Połącz obie mieszaniny, wymieszaj i przełóż ciasto do wysmarowanej formy.
4. Piecz chlebek przez około 45 minut, aż się zarumieni i wyrośnie.
5. Po wyjęciu z piekarnika niech ciasto chwilę ostygnie.
Przepis na
Czas przygotowania: 65 minut
Kalorie: 153 kcal
4 g białka, 8 g tłuszczu, 19 g węglowodanów, 3 g błonnika.
Mniej o 27 kcal i 7 g węglowodanów niż przy użyciu cukru.