masło

Więcej o:

masło

  • Masło orzechowe - co warto o nim wiedzieć?

    Masło orzechowe ? właściwości Masło orzechowe może być zrobione z różnych typów orzechów, jednak najczęściej można spotkać to przygotowane z orzeszków ziemnych. Są one bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, których ważną właściwością jest obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi

  • Masło czy margaryna - co wybrać?

    tłuszczowe (NKT), bardzo niekorzystne dla zdrowia, bo przyczyniają się do zwiększenia poziomu cholesterolu. Zgodnie z zaleceniami nie powinniśmy zjadać ich więcej niż 15 g; trzeba jednak pamiętać, że NKT są nie tylko w maśle, ale też np. w mięsie, zwłaszcza wieprzowym, w tłustych serach itd. Masło samo też

  • Masło ghee. Przyspiesza spalanie tłuszczu i jest naturalnym lekiem

    Masło ghee - czym jest? Masło ghee, inaczej klarowane jest to masło oczyszczone ze wszelkich zanieczyszczeń. Za sprawą ciągłego podgrzewania oddzielają się od siebie substancje stałe i ciekłe, a na końcu procesu otrzymujemy zdrowy tłuszcz w najczystszej postaci. Takie masło podnosi walory smakowe

  • Masło migdałowe. Jedz zdrowy tłuszcz bez poczucia winy

    migdałów można otrzymać olej migdałowy, który ma szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i spożywczym. Masło migdałowe otrzymujemy z częściej uprawianych migdałów słodkich. Można je jeść na surowo, jak orzeszki, a ich przetwory stosowane są przy wyrobie kosmetyków i jedzenia. Przypisuje się im

  • Potrzebujesz energii przed treningiem? Zjedz masło orzechowe [PRZEPIS]

    Dodatkowo, masło orzechowe powoduje uczucie sytości, które towarzyszy nam przez dłuższy czas. Zrobienie masła orzechowego w domu jest bardzo proste. Wypróbujcie przepis na domowe masło orzechowe. Składniki: - 500g niesolonych orzechów arachidowych - sól Przygotowanie: Orzechy prażymy na patelni bez

  • Olej kokosowy czy masło klarowane. Co wybrać?

    , zawierającej olej kokosowy, zjada się mniej kalorii, niż przed dietą. Dodatkowo, po śniadaniu zawierającym olej kokosowy, je się mniej podczas późniejszych posiłków. Masło klarowane Masło klarowane (ghee) to inaczej masło oczyszczone z zanieczyszczeń. Zawiera więcej tłuszczów omega-3, niż tradycyjne

  • Pyszne ciastka z masła orzechowego [BEZ PIECZENIA]

    ; - 1/2 szklanki masła orzechowego; - 150 g suszonych daktyli; - 1 łyżka oleju kokosowego; - opcjonalnie 1 - 2 łyżek mąki kokosowej; - 3/4 tabliczki czekolady + 1 łyżeczka oleju kokosowego. Przygotowanie: 1. Namoczyć daktyle we wrzątku na 15 minut, po czym je odcedzić. Zmiksować orzechy ziemne na piach