Masło czy margaryna? Różne rodzaje margaryn - na cholesterol, roślinna, bezmleczna

Masło i margaryna mają swoich zagorzałych zwolenników i przeciwników. Dawno żaden z produktów spożywczych aż tak nie podzielił konsumentów. Oba te produkty mają swoje wady i zalety, jednak lekarze w niektórych przypadkach skłaniają się częściej i zalecają spożywanie margaryny. Dlaczego? Która margaryna będzie dla nas najlepsza?

Masło czy margaryna?

Masło jest w naszej kulinarnej tradycji obecne znacznie dłużej niż margaryna. Wiele osób podkreśla także jego znacznie większe walory smakowe.  Masło uważane jest generalizując za zdrowsze, ponieważ jest produktem naturalnym, bogatym w liczne witaminy.

Margaryna podbiła serca wielu ze względu na  obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych i olejów roślinnych. A to rozwiązanie bardzo korzystne, gdy jesteśmy na odchudzającej diecie lub mamy na przykład problem z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Co ciekawe lekarze zaznaczają i często powtarzają, że nie ma jednego dobrego rozwiązania, które sprawdzi się dla każdego. Przykładowo osobom starszym zalecają raczej margaryną, ale już dzieciom zdecydowanie masło. Przybliżmy wszystko, co musisz wiedzieć na temat masła i margaryny, zanim podejmiesz decyzję, czym dzisiaj posmarować kanapki.

Masło to tłuszcz mleczny, który produkuje się ze śmietany mleka krowiego. Masło masłu nierówne. Wyróżniamy aż cztery rodzaje tego smarowidła. Mówimy o maśle delikatesowym, ekstra, stołowym i wyborowym. Wszystkie masła z wyjątkiem tego stołowego zawierają przynajmniej 80 proc. tłuszczu i nie więcej niż 16 proc. wody. Masło stołowe wyróżnia się, ponieważ w jego składzie znajdziemy około 73 proc. tłuszczu i 24 proc. wody. Wiele osób za najsmaczniejsze uważa masło ekstra. W opinii wielu ma najdelikatniejszy smak. Co ważne, do masła nie wolno dodawać ulepszaczy, dodatków smakowych, barwników czy aromatów.

I teraz najtrudniejsze pytanie – kto powinien spożywać masło? Zdecydowanie jest ono wskazane malutkim dzieciom – tym poniżej trzeciego roku życia, seniorom i kobietom w ciąży. Lekarze zalecają używanie masła także osobom, które mają problem z wchłanianiem tłuszczu.

Bezsprzecznie masło jest najlepiej przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym i cennym źródłem witamin A, D i E. Z racji dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, korzystnie wpływa na wzrost poziomu cholesterolu we krwi.

Jeśli chodzi o margaryna, to warto sobie uświadomić, że to mieszanka tłuszczów roślinnych, wody i/lub mleka z niewielkim dodatkiem lecytyny. Niestety zdarza się, że margaryna jest wzbogacona o substancje polepszające smak i dodające koloru.  Niestety margaryna jest źródłem szkodliwych kwasów tłuszczowych trans. Najlepsza jest więc margaryna w plastikowych opakowaniach, ponieważ ten rodzaj smarowidła producenci utwardzają metodami enzymatycznymi i z tego powodu tych kwasów tłuszczowych trans jest stosunkowo niewiele. Margaryna w kostce jest mniej zdrowa – zawiera ich więcej.

Komu lekarze polecają margarynę? Mogą ją spożywać i osoby dorosłe, i dzieci, ale tylko powyżej trzeciego roku życia. Jest wskazana osobom z chorobami krążenia.

Margaryna jest cennym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, a także zawiera sporo witaminy E i steroli roślinnych, które znacząco obniżają poziom cholesterolu. Z tego powodu powinna zagościć na stołach osób borykających się z chorobami układu krążenia i nietolerancją laktozy. Margaryna na cholesterol działa najlepiej.

Margaryna roślinna

Na rynku dostępne są też margaryny zawierające także inne sterole. Mowa tu o tych roślinnych. To one w dużej mierze są „przepisywane” przez lekarzy na cholesterol. Okazuje się, że niewielkie dawki tych steroli mają działanie prozdrowotne.

Margaryna bezmleczna

Kolejnym rodzajem margaryny są te bezmleczne. To na nie decydują się najczęściej weganie. Taką margarynę bezmleczną możemy oczywiście kupić, jednak jest ona dość droga. Możemy więc przyrządzić ją samodzielnie. Oto najlepszy przepis na margarynę bezmleczną

Składniki: 500 g oleju kokosowego, 100 ml kefiru wodnego, 100 ml jogurtu sojowego, sok z jednej cytryny, 100 ml oleju roślinnego, łyżeczka lecytyny sojowej, sól, ewentualnie barwnik, na przykład kurkuma lub curry.

Sposób przygotowania: Olej kokosowy powinien stać minimum 12 godzin w lodówce. Po tym czasie wyjmujemy go i przystępujemy do robienia bezmlecznej margaryny. Mieszamy jogurt, kefir, sól, barwnik, sok z cytryny i lecytynę sojową. Wszystkie składniki przekładamy do blendera. Miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji.

Więcej o:
Copyright © Agora SA