1. Mus jabłkowy
Często stosuje się go jako zamiennik oleju. Jednak równie dobrze może być także stosowany jako zastępstwo masła. Doskonale sprawdza się w słodkich przepisach (np. chlebek bananowy). Zamień pół zapotrzebowania masła, na pół musu. Jeżeli chcesz uzyskać bardziej mokry wypiek, możesz nawet zamienić całość.
2. Awokado
Zamień pół zapotrzebowania masła, na pół z puree z awokado. Doskonale pasuje do wypieków z kaszą jaglaną i płatkami owsianymi. Pasuje do ciastek i szybkich deserów z wykorzystaniem gorzkiego kakao. Awokado jest pysznym zamiennikiem masła w muffinkach i wypiekach z dynią. Nie tylko obniża wartość kaloryczną, ale także dodaje puszystej i delikatniejszej konsystencji.
3. Jogurt grecki
W ulubionym przepisie na ciastka, zamień pół ilości masła, na pół jogurtu greckiego. Np. jeżeli potrzebujesz jednej szklanki masła, zamień je na pół szklanki masła i pół jogurtu. Tym samym zredukujesz kalorie. Jeżeli lubisz bardziej kremowy i delikatnijeszy smak, możesz dodać jeszcze więcej jogurtu. Jeżeli unikasz nabiału, możesz użyć także jogurtu sojowego.
4. Mus z suszonych śliwek
Doskonały zamiennik masła, często używany w przepisach dla dzieci. Dzięki niemu wypiek będzie mniej kaloryczny. Możemy całą ilość potrzebnego masła zamienić na mus ze śliwek. Możemy także użyć gotowego musu ze słoiczka z jedzeniem dla dzieci. Doskonale sprawdza się w przepisach z użyciem czekolady i cynamonu.
WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII - TUTAJ .