Masło ghee - czym jest?
Masło ghee, inaczej klarowane jest to masło oczyszczone ze wszelkich zanieczyszczeń. Za sprawą ciągłego podgrzewania oddzielają się od siebie substancje stałe i ciekłe, a na końcu procesu otrzymujemy zdrowy tłuszcz w najczystszej postaci. Takie masło podnosi walory smakowe dań i wpływa wyjątkowo korzystnie na nasze zdrowie. Znane jest przede wszystkim w kuchni hinduskiej, ajurwedyjskiej i wśród joginów, którzy uważają je za doskonałe lekarstwo.
Masło ghee - właściwości
Masło klarowane dużo lepiej jest trawione przez nasz organizm, niż to tradycyjne. Posiada właściwości przeciwzapalne, wspomaga system immunologiczny i przywraca równowagę w naszym organizmie. To także produkt, który doskonale podkręca metabolizm, a co za tym idzie - wpływa na spalanie tkanki tłuszczowej i poprawia trawienie.
Regularne sięganie po masło ghee wspomoże pracę mózgu - ułatwi zapamiętywanie i wspomoże koncentrację. Doskonale rozpuszczają się w nim też bardzo ważne dla naszego organizmu witaminy - A, D, E i K.
To także sprzymierzeniec dla naszej urody - jest ono bogate w antyoksydanty, które niwelują wolne rodniki, wygładza skórę i wspomaga gojenie ran i stanów zapalnych.
Masło ghee - zastosowanie
Masła klarowanego możemy użyć do bardzo wielu dań - zup, sosów, kasz, ryb, makaronów itp. Dzięki niemu potrawy zyskują wyrazisty, lekko orzechowy posmak i apetyczny aromat. Można je przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni, więc warto spróbować przygotować je samodzielnie w domu.
Masło ghee - jak je zrobić?
Potrzebujemy kilograma świeżego, nie solonego masła. Wystarczy pokroić je w drobniejsze kawałki i włożyć do przygotowanego garnka o grubym dnie, w którym doprowadzimy do stopienia masła.
Kiedy masło się roztopi i lekko zagotuje, na wierzchu zauważymy charakterystyczną pianę. Należy wtedy zredukować ogień i gotować bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.
W trakcie gotowania należy zbierać z wierzchu szumowiny, czyli wszystkie zanieczyszczenia, które wypłyną na powierzchnię. Kilogram masła gotujemy przez 30 minut. Gotowe już masło ghee powinno mieć złocisty kolor i być lekko przezroczyste.
Warto je przelać przez gazę, aby pozbyć się substancji, które osiadły na dnia garnka do szklanego naczynia. Nie powinno się go przykrywać dopóki nie stężeje.
Zobacz: Dieta ABS. 12 produktów na płaski brzuch