mity

Więcej o:

mity

  • Dietetyczne mity, Mit 4

    jest przekazanie potasu do błony komórkowej tkanki mięśniowej. Jeżeli sodu jest za mało, organizm zmuszony jest dostarczać potas przez tzw. "aktywny transport". Taki sposób nie jest najlepszą metodą transportu i skutkuje mniejszą ilością dostarczanego potasu. Kolejny mit o sodzie bazuje na twierdzeniu

  • Prawdy i mity treningu siłowego

    , zapoznaj się z podstawowymi mitami i faktami na temat treningu siłowego. Osoby z kontuzjami nie powinny podnosić ciężarów - FAKT Zdecydowanie powinniśmy odpuścić trening siłowy (i każdy inny!), gdy doświadczyliśmy urazu. Oczywiście, każda kontuzja jest inna. Jeśli mamy złamany palec u ręki, możemy

  • Najpopularniejsze mity na temat naszego metabolizmu

    1. Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia To chyba jeden z najpopularniejszych mitów, które od dzieciństwa powtarzają nam nasze babcie. Część osób wierzy, że kluczem do pobudzenia metabolizmu od rana jest zjedzenie dużego śniadania. Jednak nie jest to do końca prawda. U niektórych

  • Dietetyczne mity, Mit 3

    ...powoduje dysfunkcje nerek oraz wątroby Nieprawda. Aby potwierdzić tę teorie należałoby podać odniesienia do badań naukowych.  Tymczasem oprócz kilku badań naukowych opartych na analizie stanu zdrowia indywidualnych pacjentów, którzy mieli już wcześniejsze problemy z funkcjonowaniem nerek, takich

  • Ćwiczenia - prawdy i mity

    Mit 1 - intensywny trening = natychmiastowe chudnięcie Fałsz. Utrata wagi po intensywnym treningu spowodowana jest tylko i wyłącznie utratą wody. Prawdziwego spadku wagi możemy oczekiwać dopiero po dłuższym czasie regularnych ćwiczeń. Najlepiej połączonych z racjonalnym odżywianiem. Mit 2

  • Dietetyczne mity, Mit 2

    Ilość cholesterolu, który spożywamy, nie ma wpływu na wzrost stężenia cholesterolu we krwi. Cholesterol znajdujący się we krwi pochodzi ze źródeł pokarmowych (egzogennych) i jest wytwarzany przez nasze ciało (cholesterol endogenny). Jego produkcja zachodzi we wszystkich komórkach jądrzastych, lecz

  • Dietetyczne mity, Mit 1

    Indywidualne liczbowe zapotrzebowanie kaloryczne nie jest jedynym czynnikiem, który wpływa na kompozycję naszego ciała. Pod uwagę trzeba wziąć jeszcze parę innych czynników. Termiczny efekt pożywienia (TEF). Termiczny efekt pożywienia to ilość energii, która jest wymagana, aby wspomóc proces

  • Pełnoziarnistość. Obalamy mity

    płatków i odtłuszczonego mleka, a na obiad podawano makarony i ryż. Dietę wysokobiałkową zamieniono na bogatą w węglowodany złożone. I słusznie, ale z tą pełnoziarnistością bywa różnie... Mit 1. Im bardziej brązowe, tym bardziej pełnoziarniste. Niekoniecznie. Brązowe pieczywo jest zdrowsze niż

  • 3 mity o mikrofalówce

    z przeznaczeniem i instrukcją obsługi. MIT nr 1: jedzenie w mikrofalówce ulega napromieniowaniu. Nic podobnego! W kuchenkach mikrofalowych wykorzystuje się fale elektromagnetyczne o długości mierzonej w centymetrach, które nie działają jonizująco. W powietrzu przemieszczają się bez przeszkód, ale pochłaniają je

  • Wypadek Ronaldo - fakty i mity

    Fakt: Cristiano Ronaldo był trzeźwy kiedy uderzył w ścianę tunelu ''kasując'' swoje Ferrari 599 GTB Fiorano. Mit: Ferrari było warte nie 100 tys. funtów jak napisaliśmy, tylko prawie 200 tys. Czyli nie niecałą tygodniówkę Portugalczyka, a trochę więcej. Fakt: Ronaldo swoim Ferrari cieszył

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.