konserwanty
-
Benzoesan sodu - czym jest i czy może być szkodliwy dla zdrowia?
Benzonesan sodu to jeden z tzw. ulepszaczy smaków. Czym się charakteryzuje i czy może być szkodliwy dla zdrowia?
-
Czym się różni pieczywo ciemne od razowego?
Pieczywo razowe jest zawsze ciemne, ale ciemne już nie zawsze jest razowe. Różnią się nie tylko wyglądem, smakiem, lecz przede wszystkim rodzajem mąki, której użyto do wypieku. Na co zwracać uwagę podczas wizyty w piekarni?
-
Nie każde E jest szkodliwe. Czytamy etykiety [CZĘŚĆ 2.]
Litera E na etykiecie produktu spożywczego i towarzyszący jej numer kojarzą nam się głównie z niezdrowymi konserwantami. Pod tym symbolem mogą się jednak kryć także nieszkodliwe związki, jak np. naturalne barwniki czy przeciwutleniacze.
-
Benzoesan sodu, glutaminian monosodowy - czy mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu?
Benzoesan sodu i glutaminian sodu należą do tzw. "ulepszaczy" smaku. Pierwsza substancja wykorzystywana jest do konserwowania żywności, a druga działa jak wzmacniająca doznania przyprawa. Oba związki występują także w naturze. Czy rzeczywiście są...
-
Jak czytać etykiety?
Napój gazowany ma 38 łyżeczek cukru oraz sztuczne barwniki. Sok winogronowy - 11 łyżeczek cukru oraz sztuczne aromaty. Mleczny deser truskawkowy? 6,5 łyżeczki cukru oraz polepszacze smaku. Nie wierzysz? Czytaj uważnie etykiety na produktach...
-
E w jedzeniu - czy wszystkie barwniki i konserwanty są szkodliwe?
Tajemnicze E to oznaczenie kodów substancji dodawanych do żywności. To głównie barwniki, konserwanty, środki zagęszczające i przeciwzbrylające. Czy wszystkie warto omijać? Czy barwniki pochodzące z roślin są bezpieczne? Basia Baranowska, dietetyk ...