Czy z pomidorów cherry można robić przetwory? Ile kalorii mają?

Pomidory cherry, nazywane też pomidorkami koktajlowymi, uchodzą za jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Podobnie, jak i większy "kolega", są bogactwem witamin i minerałów. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety? Ile mają kalorii? I czy można robić przetwory z pomidorów cherry? Odpowiadamy na wszystkie pytania.

Pomidory cherry – właściwości

Pomidory cherry, tak jak i klasyczna odmiana pomidorów, to niewątpliwie bogactwo witaminy A. Już zaledwie garść pokryje 15 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. A jest nam ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki witaminie A właściwie pracują nasze oczy, wzmacniana jest nasza odporność. 

Co więcej, w pomidorach cherry znajdziemy także dużo witaminy C. Uszczelnia ona nasze naczynia krwionośne, odpowiada za dobrą elastyczność skóry, reguluje poziom cholesterolu i znacząco ułatwia przyswajanie żelaza. Wspomniana garść pomidorów cherry pokrywa 10 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

Obie wspomniane witaminy są przeciwutleniaczami. Oznacza to, że hamują działanie wolnych rodników, a przy tym chronią organizm przed rozwojem niebezpiecznych chorób i spowalniają niechciane przez nas procesy starzenia.
W pomidorkach cherry znajdziemy także potas, który angażuje nasz układ krwiotwórczy do działania; witaminę B6, która wzmacnia odporność i dobrze działa na koncentrację, wspomagając przy tym układ nerwowy.

Ale to nie koniec dobrych składników odżywczych, które kryją w sobie pomidorki cherry. Na szczególną uwagę zasługuje znajdujący się pomidorkach likopen, związek z grupy karotenów, który jest przeciwutleniaczem. Jego rola profilaktyce przeciwnowotworowej jest nieoceniona. Wzmacnia on bowiem odporność.

Pomidory cherry – kalorie

Jak już wiemy, pomidory cherry są bardzo zdrowe. Są przy tym wskazane niemal w każdej diecie, także tej odchudzającej, nawet jeśli decydujemy się na najbardziej restrykcyjną odmianę. Dlaczego? Pomidory cherry są bowiem niskokaloryczne. W 100 g produktu znajdziemy zaledwie 19 kalorii. W garści pomidorków – około 20 g – znajdziemy zaledwie cztery kalorie.

Pomidory cherry – nasiona

Pomiodory cherry nie dość, że są bardzo zdrowe, to jeszcze smaczne. Mają jeszcze jedną zaletę, która sprawia, że podbijają sercu wielu. Mianowicie zawdzięczają coraz większa popularność temu, że stosunkowo łatwo się je uprawia. Każdy, kto skuszony ich ładnym wyglądem na talerzach czy w sałatkach, zapragnie mieć je w przydomowym ogródku, w zasadzie jest skazany na sukces. Jest wiele nasion pomidorów cherry. Możemy je uprawiać w doniczkach na balkonach i tarasach oraz we wspomnianych ogródkach.

Wszystkie nasiona pomidorów cherry zaowocują niewielkimi owocami, o średnicy nieprzekraczającej 4 cm, a często liczącej zaledwie 2 cm. Ze względu na dużą popularność pomidorów koktajlowych odmian, a tym samym nasion pomidorów cherry jest naprawdę wiele. To najpopularniejszych, co ważne bez konieczności stosowania ochrony chemicznej, należą między innymi nasiona odmiany koralik, mirabell, pokusa, radana, sungolg, venus.

Pomidory cherry – przetwory

Wielu osobom wydaje się, że pomidory cherry są zbyt małe, aby robić z nich przetwory. To absolutna bzdura. Oczywiście są niewielkie, więc nie opłaca się z nich robić sosów, ketchupów czy passaty. Jednak jako pomidory cherry w occie czy zalewie sprawdzą się wyśmienicie. Będą ciekawym dodatkiem do kanapek czy sałatek. Jako jeden z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych przepisów na przetwory z pomidorów cherry proponujemy pomidory cherry w zalewie. To banalny przepis, który nie ma prawa nie wyjść.

Pomidory cherry w zalewie – przepis na przetwory

Składniki: 1 l wody, pół łyżki soli, 1 liść laurowy, pół łyżeczki gorczycy, 1 kg pomidorów cherry dowolnej odmiany

Przygotowanie: Umyj dokładnie pomidory cherry. Usuń zielone końcówki. Wodę doprowadź do wrzenia. Dodaj pozostałe składniki – oprócz pomidorów. Gotuj przez chwilę. Umieść pomidory cherry w słoikach, zalej mieszaniną. Pasteryzuj na gorąco.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.