• Link został skopiowany

Warzywa na patelnię. Jak zrobić warzywa na patelnię? Czy warzywa na patelnię są zdrowe?

Warzywa na patelnię to idealne dla osób zabieganych. Robi się je błyskawicznie, jest bardzo sycące, a na dodatek zdrowe. Przecież nie ma nic zdrowszego od warzyw! Wystarczy kupić jedno z wielu dostępnych na rynku opakowań i przyrządzić wedle gustu. A może warto samodzielnie przygotować warzywa na patelnię?
Warzywa na patelnię
unsplash.com

Warzywa na patelnię - kalorie  

Warzywa na patelnię są bardzo zdrowe. Na dodatek to wręcz dietetyczne danie. W opakowaniach dostępnych na rynku znajdziemy około 55 kalorii w 100 g produktu. To bardzo niewiele. Oczywiście, jeśli chcemy, aby danie było zdrowe i niskokaloryczne, musimy uważać, z czym serwujemy warzywa na patelnię.

Warzywa na patelnię  - dlaczego są zdrowe?

Warzywa są bardzo zdrowe. To wiadomo nie od dziś. Szczególnie świeże i te najmniej przetworzone. Kiedy nie mamy dostępu do świeżych warzyw, najlepszą opcją będzie właśnie wykorzystanie zamrożonych warzyw. To naprawdę lepsze rozwiązania niż kupowanie warzyw w sezonie zimowym, kiedy większość z nich jest importowanych, a więc nafaszerowanych środkami konserwującymi, które pozwalają im przetrwać transport. Warzywne mrożonki zawierają prawie tyle samo wartości odżywczych co świeże odpowiedniki, a przy tym są wolne od środków chemicznych.

Zwróćmy uwagę na to, czy wybierane przez nas warzywa na patelnię nie zawierają żadnych polepszaczy smaku czy zwyczajnej soli. Jeśli w opakowaniu znajdziemy zioła, nie musimy się martwić, możemy spokojnie ich użyć. W przeciwnym razie warto wybrać innego producenta lub zrobić warzywa na patelnię samodzielnie.

Warzywa na patelnię - jak zrobić?

Warzywa na patelnię można zrobić samodzielnie. Wystarczy w sezonie wiosenno-letnim kupić warzywa - najlepiej od zaufanego dostawcy. Ulubione warzywa - świetnie sprawdzą się brokuły, kalafior, fasolka szparagowa, marchewka, pietruszka, zielony groszek, ziemniaki, kukurydza, cebula, papryka, cukinia - dokładnie umyć, ewentualnie obrać ze skórki - choćby w przypadku marchwi - i pokroić na drobne kawałki. Tak przygotowanych warzyw nie gotujemy ani nie smażymy! Nie dodajemy też soli czy pieprzu. Porcjujemy warzywa i wkładamy do specjalnych torebek do mrożenia. Wkładamy do zamrażalnika i gotowe! Wystarczy w kryzysowej chwili wyjąć porcję warzyw na patelnię i zrobić z nich pyszne danie.

Warzywa na patelnię - smażenie

Ważne jest także przyrządzenie warzyw na patelnię. Nie wystarczy ich wyjąć z zamrażalnika i wrzucić na patelnię. Aby zachowały jak najwięcej substancji odżywczych, musimy to robić z głową. Przede wszystkim kupmy dobrą patelnię z nieprzywierającą powłoką. To sprawi, że jeśli chcemy smażyć bez tłuszczu, nic nie zostanie na patelni.

Gdy smażymy z dodatkiem tłuszczu, wybierzmy dobry tłuszcz. Sprawdzi się oliwa z oliwek, masło klarowane, olej rzepakowy czy z pestek dyni.

Warzywa smażymy na patelni pod przykryciem, około 10-15 minut. Czas smażenia zależy od tego, jak bardzo chrupkie warzywa chcemy przyrządzić. Koniecznie dodajmy ulubione przyprawy - na przykład sól, pieprz, oregano, bazylię czy zioła prowansalskie. 

Warzywa na patelnię - inspiracje

Jakie warzywa na patelnię lubicie? Warzywa na patelnię po włosku, warzywa na patelnię z kurczakiem, warzywa na patelnię z ryżem? Ogranicza was tylko wyobraźnia. Popularne warzywa na patelnię po włosku uzyskacie dodając odpowiednie przyprawy. Podstawą będą tu zioła prowansalskie.

Jeśli macie ochotę na warzywa na patelnię z kurczakiem, podsmażcie wcześniej kawałki pokrojonej piersi z kurczaka. Wystarczy zalać mięso i warzywa na patelnię zalać dobrym sosem. Sprawdzi się tu choćby sos na bazie pomidorów. Kup dodatkowo puszkę krojonych pomidorów w sosie własnym i zalej nimi warzywa na patelnię. Będzie pysznie!

A może macie ochotę na warzywa na patelnię z ryżem? Warzywa na patelnię przygotowujemy tak samo jak w poprzednich przepisach. Do tego gotujemy ulubiony ryż i także zalewamy sosem.  Tu szczególnie polecamy sos na bazie mleczka kokosowego z dodatkiem curry. Wystarczy podgrzać mleczko, dodać dwie łyżki przyprawy curry, odrobinę soli i pieprzu i gotowe. Możemy serwować to danie w wersji wegetariańskiej, jak i z dodatkiem kurczaka.

Więcej o: