Nieocenione produkty sezonowe - odkryj moc owoców i warzyw nie tylko latem!

Czujesz, że brakuje Ci witamin i nie możesz w pełni korzystać z uroków lata? Zadbaj o odpowiednie odżywienie organizmu! Sprawdź, jakie produkty sezonowe jeść, by poczuć się lepiej i jednocześnie zaoszczędzić pieniądze na kilogramach zbędnego jedzenia. 
Zobacz wideo

Produkty sezonowe - czy zdrowe jedzenie jest drogie?

Powszechnie panuje przekonanie, że zdrowe jedzenie musi być droższe od przeciętnie dostępnych produktów w sklepach. Nie zawsze musi to być prawdą - wystarczy, że zawczasu zadbamy o odpowiednie nagromadzenie potrzebnych produktów. 

Stosowanie przepisów na bazie jedzenia sezonowego to nie tylko przyjemność dla podniebienia, to także korzyść dla całego organizmu. I to niezwykle długotrwała korzyść. Liczne badania dowiodły, że nawyki żywieniowe buduje się mniej więcej trzy miesiące. Jest to więc idealny czas, by na własnej skórze odczuć pozytywne skutki zmiany nawyków. Dobrym argumentem może być także fakt, że coraz częściej pojawiają się przypadki osób, których alergie spowodowane zostały właśnie przez niezdrowe, fastfoodowe jedzenie. 

Jednym z kluczowych argumentów jest kupowanie zdrowego jedzenia, które przekłada się też na zmniejszenie kosztów leczenia organizmu w przyszłości. W zdrowym organizmie zdrowy duch!

Kalendarz produktów sezonowych - jak z niego korzystać? 

Kalendarz produktów sezonowych to nieocenione źródło wiedzy na temat aktualnie występujących w przyrodzie owoców i warzyw. W lipcu, na rynku znajdziemy świeże czereśnie, brzoskwinie, porzeczki, pomidory, czy bób. Można z nich przygotować naprawdę wiele wartościowych potraw i deserów, które świetnie sprawdzą się na stołach podczas upalnych dni i wieczorów. Korzystajmy z naturalnych witamin, które oferują świeże produkty, prosto od Matki Natury! 

Sezon letni obfituje w produkty sezonowe typu: truskawki, jagody, śliwki, papryki, kukurydze, buraki, fasolki i nektarynki. Każdy z tych produktów można wykorzystać przynajmniej w kilku przepisach. Nowo powstałe dania z pewnością dodadzą nam siły i sprawią, że ciało będzie bardziej wypoczęte i gotowe do podejmowania nowych wyzwań! 

W sezonie jesiennym, kiedy słońce przestanie nam naturalnie dodawać energii, postawmy na jabłka, gruszki, winogrona, żurawinę, dynię, marchew, ziemniaki, por, szpinak i jeżyny. Te produkty bogate są w witaminy C. Ochronią one organizm przez szalejącymi chorobami, typowymi dla sezonu jesiennego

Na zimę zaopatrzmy się w produkty, które utrzymają nasze ciało w dobrej kondycji i pomogą nam zdrowo przetrwać do upragnionej wiosny. Brukselka, roszponka, buraki, zioła i pasternak - bez nich nasz organizm nie będzie mógł funkcjonować prawidłowo. Odpowiednia ilość witaminy D to gwarancja odporności. Witamina B uratuje nasz nastrój przed jesienną i zimową chandrą. Natomiast witamina E kojąco wpłynie na kondycję, i tak przesuszonej już skóry. 

Produkty sezonowe - jak zrobić mrożonki z warzyw i owoców? 

Dobrze zrobione mrożonki z warzyw i owoców to postawa udanych zapasów na zimę. Dzięki nim możemy w prosty sposób przedłużyć sezon letni na talerzu, a dodatkowo korzystać z witaminy A, E, C i D. Korzyści z wykonywania mrożonek na zimę jest znacznie więcej. Mrożenie pozwala na zachowanie aromatu oraz smaku produktów, a dodatkowo przedłuża termin ich spożycia. 

Aby mrożonki z warzyw i owoców były dobre do spożycia nawet 11 miesięcy od dnia zamrożenia, należy przechowywać je w temperaturze -18 st. C. Mrożonki absolutnie nie tolerują żadnych wahań temperatury. 

Także blanszowanie przedłuża świeżość produktów. Można wykonać ten zabieg na dwa sposoby: poprzez zanurzenie warzyw w wodzie o temp. 80–100°C na pół minuty do kilku minut lub poprzez gotowanie na parze. Najdłuższego blanszowania wymagają kukurydza i buraki, i jest to czas do 5-7 minut. 

Ważna rada: po blanszowaniu surowce należy szybko schłodzić. Najlepiej jest to wykonać poprzez zanurzenie w zimnej wodzie. 

Produkty sezonowe to nieocenione źródło dobrodziejstw natury! Są one wartościowe i apetyczne. Pozostają w pełnej zgodzie z naturą, a dodatkowo przepysznie smakują i poprawiają nastrój. Inwestycja we własne zdrowie nigdy nie jest chybionym pomysłem, a w przyszłości z pewnością zaowocuje pięknymi efektami! 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.