Kwercetyna należy do związków z grupy flawonoli, konkretniej do flawonoidów glikozydowych, pigmentów naturalnie występujących w tkankach roślinnych. To substancja wykazująca silne działanie antyalergiczne. Hamuje wydzielanie histaminy, która jest największą winną kataru, kaszlu, łzawiących oczu, czyli wszystkich objawów towarzyszących alergii. Szczególnie działa na alergię związane z uczuleniem na kurz, sierść zwierzęcą i pyłki. Dodatkowo przeciwutleniacze występujące w kwercetynie neutralizują wolne rodniki, a tym samym zapobiegają chorobom cywilizacyjnym i opóźniają procesy starzenia się skóry.
Kwercetyna, jak już wspominaliśmy, występuje głównie w owocach. Trzeba tu wymienić przede wszystkim jabłka, winogrona, pomarańcze, truskawki. Wiele kwercetyny znajdziemy także w warzywach – choćby w cebuli, szpinaku, brokułach, jarmużu. Z racji tłustej diety i dużych ilości spożywanego wina powstałego oczywiście na bazie winogron, o zaletach kwercetyny najszybciej przekonali się Francuzi. Cieszą się oni bardzo dobrym zdrowiem. W wielu zestawieniach dotyczących najniższego odsetka zapadania na rozmaite choroby przodują na tle Europejczyków.
Właściwości kwercetyny są cenione przez wielu lekarzy. Zacznijmy od początku, kwercetyna działa na nasz organizm na poziomie komórkowym. Zakłóca procesy przekształcania się zdrowych komórek w nowotworowe. Kwercetyna dostarczana w naprawdę wysokich dawkach może działać jako prooksydant i wywołać apoptozę, która eliminuje komórki nowotworowe, a także utrzymuje harmonię organizmu. Ma także silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
Zapobiega także chorobom układu krwionośnego i chroni naczynia krwionośne od powstawania groźnych złogów miażdżycowych. Jest więc niezbędna wszystkim osobom o nadmiernej wadze, które walczą z otyłością. Skoro mówimy o dodatkowych kilogramach, warto wspomnieć, że niedawne badania udowodniły, że kwercetyna działa korzystnie także na odchudzanie. Pomaga kontrolować wagę, a to za sprawą zahamowania adipogenezy (tworzenia się komórek tłuszczowych). Dodatkowo zmniejsza magazynowanie tłuszczu w adipocytach i pobudza przy tym proces lipolizy (czyli spalania tkanki tłuszczowej ) oraz skutecznie zmniejsza lipogenezę (czyli ponowne odkładania się tłuszczu).
Cenną właściwością kwercetyny jest także zahamowanie wydzielania histaminy, która to jest odpowiedzialna za występowanie reakcji alergicznych. Kwercetyna należy do jednego z głównych składników, które łagodzą skutki alergii, więc często jest składnikiem leków antyalergicznych.
Kwercetyna korzystnie działa także na układ krążenia. Za sprawą wspomnianych właściwości antyoksydacyjnych, polifenole skutecznie obniżają możliwość powstania chorób sercowo-naczyniowych.
Kwercetyna cieszy się bardzo dobrymi opiniami. Warto jednak pamiętać o tym, że jest to flawonoid. A to oznacza, że bardzo słabo rozpuszcza się on w wodzie. Wchłanianie kwercetyny może więc być poważnie upośledzone. Dlatego należy spożywać ją najlepiej z bromeliną – jej źródłem jest choćby ananas – aby ułatwić wchłanianie przez organizm.
Lekarze przestrzegają jedynie przed przyjmowaniem dużych dawek preparatów z kwercetyną. Znaczne ilości kwercetyny mogą wywołać wiele nieprzyjemnych skutków ubocznych. Niestety trzeba zachować czujność i stosować ją tylko zgodnie z lekarskimi zaleceniami, bo może okazać się trująca. Nie wolno kwercetyna łączyć także z innymi lekami antyhistaminowymi. Nieumiejętne zmieszanie leków może doprowadzić do arytmii serca, wzrostu ciśnienia tętniczego, wymiotów lub nudności.
Zdecydowanie kwercetynę trzeba przyjmować zgodnie z tym, co przepisał nam lekarz. Jeśli będziemy pilnować odpowiednich dawek, powinniśmy doświadczyć samych dobrych właściwości preparatów kwercetyny.