Zespół jelita drażliwego, nazywany dawniej przez niektórych lekarzy nerwicą jelit, to niezwykle uciążliwe schorzenie. Jak bardzo? Zrozumieją to jedynie ci, którzy na tę dolegliwość cierpią. Niekończące się bóle brzucha, zaparcia, biegunki... Podobnie, jak tylko migrenowcy wiedzą, co to naprawdę znaczy ból głowy. W przypadku zespołu jelita drażliwego, możemy sobie pomóc odpowiednią dietą. Na szczęście przygotowywane zgodnie z nią potrawy są pyszne.
Składniki (na 1 porcję):
• 2 jajka
• 1/3 małej cukinii
• 1/3 małej papryki czerwonej
• 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
• 1 garść liści szpinaku
• 1 łyżeczka szczypiorku
• 2 garście rukoli
• 1 łyżka kiełków brokuła
Przygotowanie: Paprykę, cukinię, szczypiorek myjemy i drobno kroimy. Następnie podsmażamy na oleju rzepakowym przez około 2 minuty, dodajemy wcześniej wymieszane jajka i liście szpinaku. Smażymy pod przykryciem przez ok. 2 minuty. Podajemy na liściach rukoli, posypane kiełkami.
Wylecz tarczycę dietą. Przepisy, które zatrzymają Hashimoto
Składniki (na 4 porcje):
• 2 łyżki kaszy jaglanej
• 1 łyżka świeżej mięty
• 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
• 1 mała cukinia
• oregano
• kmin rzymski (kumin)
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 400 g mielonego fileta z piersi indyka
• sól, mielony czarny pieprz
Przygotowanie: Kaszę gotujemy według wskazań na opakowaniu. Cukinię ścieramy na tarce, solimy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Odciskamy sok. Do mięsa dodajemy przyprawy, startą cukinię, ugotowaną kaszę i mieszamy. Formujemy niewielkie kotleciki i pieczemy je przez 30 minut w 175°C.
Co zamiast pieczywa? Oto 5 zdrowych i nietypowych propozycji, które zastąpią chleb
Składniki (na 1 porcję):
7 łyżek ryżu brązowego
• 125 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
• 120 g wołowiny, rostbef
• 1 duży pomidor
• 1 łyżeczka świeżej mięty
• 1 łyżeczka cebuli dymki (zielona część)
• sól, pieprz
Przygotowanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Mielimy mięso w maszynce i mieszamy ze świeżo posiekaną miętą, pokrojonymi drobno pomidorami
bez skórki i dymką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kotleciki i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 175°C stopni przez 25 minut. Gotujemy fasolkę szparagową w lekko osolonej wodzie i podajemy z kotlecikami.
Zdrowe obiady w 30 minut [5 PRZEPISÓW]
Składniki (na 1 porcję):
• 100 g łososia świeżego
• pieprz czarny cytrynowy
• 5 łyżek kaszy jaglanej lub gryczanej
• 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
Przygotowanie: Filet z łososia doprawiamy pieprzem cytrynowym i pieczemy w temperaturze 175°C przez ok. 20 minut. Gotujemy kaszę według wskazań na opakowaniu. Dynię gotujemy na półtwardo. Po przygotowaniu wszystkich składników przekładamy je na talerz.
Szybki detoks? Postaw na zdrowe kiszonki, które oczyszczą i wzmocnią organizm
Składniki (na 1 porcję):
• 10 liści sałaty
• 1/2 pomidora
• 1/2 żółtej papryki
• 1/2 łyżeczki cebuli dymki
• 1/2 łyżeczki nasion sezamu
• 1 łyżka nasion dyni
• 80 g łososia
• 1 łyżka oleju rzepakowego
• 1 jajko przepiórcze
• 3 łyżki makaronu razowego
Przygotowanie: Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu. Łososia pieczemy na ruszcie, a jajko gotujemy na twardo. Warzywa kroimy w kostkę. Mieszamy rozdrobnioną sałatę z warzywami, kawałkami łososia, posiekanym jajkiem. Posypujemy pestkami dyni i polewamy olejem rzepakowym. Ewentualnie doprawiamy według uznania.
Składniki (na 1 porcję):
• 3 łyżki nasion chia
• 1,5 szklanki napoju migdałowego
bez cukru
• 1 papaja lub 1 garść malin
• 1 łyżeczka syropu klonowego
Przygotowanie: Podgrzewamy napój migdałowy, dodajemy syrop klonowy i nasiona chia, energicznie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy deser jest zimny, polewamy zmiksowaną papają lub posypujemy malinami.
Najlepsze sposoby na odchudzanie. TE nietypowe metody moga Cię zaskoczyć
Przepisy pochodzą z książki "Jelito drażliwe. Leczenie dietą" autorstwa Hanny Stolińskiej- Fiedorowicz (Wydawnictwo: Zwierciadło)