Wielkimi fanami alg są Japończycy, którzy jadają je codziennie. Czy to jest sekret ich długiego życia? Algi morskie, inaczej nazywane glonami lub wodorostami są skarbnicą cennych witamin i minerałów, potrzebnych nam do prawidłowego funkcjonowania. Co ciekawe, są bogate w kwasy omega-3, pełnowartościowe białko z kompletem aminokwasów i wapń. Jedna łyżeczka algi spiruliny dostarcza tyle samo witamin, co 3 kg warzyw i owoców.
Algi oczyszczają organizm, opóźniają procesy starzenia, pomagają w walce z wieloma chorobami. Wspomagają pracę wszystkich narządów, szczególnie serca i mózgu, dlatego z pewnością warto dać im szansę i włączyć je do swojego jadłospisu. Jak to zrobić? Przygotowaliśmy dla was kilka przepisów, które z pewnością was zainspirują i zachęcą do eksperymentów w kuchni.
Składniki:
- pęczek włoszczyzny
- 1/2 opakowania suszonych wodorostów wakame
- sól morska i czarny pieprz do smaku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- makaron sojowy
- świeża kolendra do dekoracji
Przygotowanie:
Przygotuj warzywa z włoszczyzny - umyj je, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka z 2 litrami zimnej wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj wywar przez około 20 minut na małym ogniu. Po upływie tego czasu dodaj wodorosty wakame i gotuj przez kolejne 20 minut. Podawaj z makaronem sojowym i dodatkiem świeżych listków kolendry.
Składniki:
- 3 łyżki suchych wodorostów wakame
- 1 duży ogórek zielony
- sól do smaku
Sos:
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki bulionu dashi
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżki oleju np. sezamowego
Przygotowanie:
Glony wakame mocz w ciepłej wodzie przez około 10 minut. Obieraczką do warzyw zrób cieniutkie paski z nieobranego ogórka. Przełóż ogórka do miski, posól i odstaw na kilka minut. Odsącz nadmiar wody i połącz z wodorostami wakame.
Przygotuj sos w miseczce, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Następnie polej nim ogórki z wakame. Przygotowaną sałatkę możesz posypać nasionami sezamu.
Składniki:
- 2 banany
- pół jabłka
- sok z jednej pomarańczy
- posiekane 2 liście jarmużu
- 1 łyżeczka spiruliny, ja kupuję tutaj
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze, a koktajl wypij od razu po zmiksowaniu.
Składniki:
- 3 łyżki suszonych wodorostów wakame
- 1 marchewka
- 2 łyżki marynowanego imbiru
- 2 łyżki sezamu uprażonego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- pół łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- szczypta chili
Przygotowanie:
Z obranej marchewki zrób cienkie paseczki za pomocą obieraczki do warzyw, a następnie przełóż je do miseczki i zalej octem ryżowym rozmieszanym z cukrem. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Wodorosty zalewamy wodą i odstawiamy przynajmniej na 10 minut, a następnie dokładnie odcedzamy i kroimy je na małe kawałki. Dodajemy zamarynowaną marchewkę i imbir.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a do zalewy z marchewek dodajemy szczyptę chili, olej sezamowy i sos sojowy. Przygotowanym sosem zalewamy warzywa i posypujemy sezamem.