Opóźniają procesy starzenia i oczyszczają organizm. Przepisy z algami w roli głównej!

Wiele osób uważa, że algi, czyli dobrze nam znane glony są pożywieniem przyszłości. Czy rzeczywiście? Coraz częściej pojawiają się na naszym stołach i bardzo dobrze, bo są witaminowymi bombami. Zobaczcie, jak możecie je wykorzystać w kuchni!
Algi morskie Algi morskie Fot. iStock

Dlaczego warto sięgać po algi?

Wielkimi fanami alg są Japończycy, którzy jadają je codziennie. Czy to jest sekret ich długiego życia? Algi morskie, inaczej nazywane glonami lub wodorostami są skarbnicą cennych witamin i minerałów, potrzebnych nam do prawidłowego funkcjonowania. Co ciekawe, są bogate w kwasy omega-3, pełnowartościowe białko z kompletem aminokwasów i wapń. Jedna łyżeczka algi spiruliny dostarcza tyle samo witamin, co 3 kg warzyw i owoców.

Algi oczyszczają organizm, opóźniają procesy starzenia, pomagają w walce z wieloma chorobami. Wspomagają pracę wszystkich narządów, szczególnie serca i mózgu, dlatego z pewnością warto dać im szansę i włączyć je do swojego jadłospisu. Jak to zrobić? Przygotowaliśmy dla was kilka przepisów, które z pewnością was zainspirują i zachęcą do eksperymentów w kuchni.

. . www.marlenewatsontara.com

Rosół z glonami wakame

Składniki:

- pęczek włoszczyzny

- 1/2 opakowania suszonych wodorostów wakame 

- sól morska i czarny pieprz do smaku

- kilka ziaren ziela angielskiego

- kilka liści laurowych

- makaron sojowy

- świeża kolendra do dekoracji

Przygotowanie:

Przygotuj warzywa z włoszczyzny - umyj je, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka z 2 litrami zimnej wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj wywar przez około 20 minut na małym ogniu. Po upływie tego czasu dodaj wodorosty wakame i gotuj przez kolejne 20 minut. Podawaj z makaronem sojowym i dodatkiem świeżych listków kolendry. 



. . www.nu3.de

Sałatka morska z algami

Składniki:

- 3 łyżki suchych wodorostów wakame

- 1 duży ogórek zielony

- sól do smaku

Sos:

- 3 łyżki octu ryżowego

- 2 łyżki bulionu dashi 

- 1 łyżka brązowego cukru

- 1 łyżka sosu sojowego

- 1/2 łyżki oleju np. sezamowego

Przygotowanie:

Glony wakame mocz w ciepłej wodzie przez około 10 minut. Obieraczką do warzyw zrób cieniutkie paski z nieobranego ogórka. Przełóż ogórka do miski, posól i odstaw na kilka minut. Odsącz nadmiar wody i połącz z wodorostami wakame.

Przygotuj sos w miseczce, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Następnie polej nim ogórki z wakame. Przygotowaną sałatkę możesz posypać nasionami sezamu.

. . www.natashaskitchen.com

Witaminowy koktajl ze spiruliną

Składniki:

- 2 banany

- pół jabłka

- sok z jednej pomarańczy

- posiekane 2 liście jarmużu

- 1 łyżeczka spiruliny, ja kupuję tutaj

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze, a koktajl wypij od razu po zmiksowaniu.

. . www.vanillaandbean.com

Japońska sałatka z algami i imbirem

Składniki:

- 3 łyżki suszonych wodorostów wakame

- 1 marchewka

- 2 łyżki marynowanego imbiru

- 2 łyżki sezamu uprażonego

- 2 łyżki octu ryżowego

- 1 łyżka cukru trzcinowego

- pół łyżki oleju sezamowego

- 1 łyżeczka sosu sojowego

- szczypta chili

Przygotowanie:

Z obranej marchewki zrób cienkie paseczki za pomocą obieraczki do warzyw, a następnie przełóż je do miseczki i zalej octem ryżowym rozmieszanym z cukrem. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Wodorosty zalewamy wodą i odstawiamy przynajmniej na 10 minut, a następnie dokładnie odcedzamy i kroimy je na małe kawałki. Dodajemy zamarynowaną marchewkę i imbir. 

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a do zalewy z marchewek dodajemy szczyptę chili, olej sezamowy i sos sojowy. Przygotowanym sosem zalewamy warzywa i posypujemy sezamem.
 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.