Blue Majik z powodzeniem może być wykorzystywany do deserów, owsianek, jogurtu, ciast czy zdrowych koktajli. To sproszkowany i suszony ekstrakt ze spiruliny, który pomaga zregenerować organizm i zachować młody wygląd, dzięki zawartym w nim przeciwutleniaczom.
To także strażnik szczupłej figury - podkręca przemianę materii, dzięki czemu pomaga zredukować masę ciała. Ponadto obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Warto dodawać go do potraw regularnie.
Składniki:
- 200 ml mleka roślinnego
- jeden banan
- 2 łyżeczki Blue Majik
- garść mrożonych jagód
Przygotowanie: Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę, a następnie przystrój ulubionymi owocami i posyp odrobiną granoli.
Składniki:
- 200 ml wody
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka Blue Majik
- miód do smaku (wedle uznania)
Przygotowanie:
Do szklanki wlej wodę, dodaj sok z cytryn i łyżeczkę Blue Majik. Warto dodać do smaku odrobinę miodu.
Składniki:
- 200 ml mleka sojowego
- pół puszki mleczka kokosowego
- 1 dojrzały banany
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżeczki Blue Majik
Przygotowanie:
Zmiksuj banany z mleczkiem kokosowym, Blue Majik i mlekiem sojowym. Następnie dosyp nasiona chia i dokładnie wymieszaj. Przelej do szklanki i odstaw do lodówki na około 20 minut. Wierzch udekoruj borówkami.
Składniki:
- maliny
- jagody mrożone
- jogurt naturalny (2/3 szklanki)
- świeży sok z wybranych czerwonych owoców (1/2 szklanki), owoce do dekoracji
- niewielka garść płatków jaglanych do dekoracji
- świeże owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Miksujemy wszystkie składniki, a gotowe smoothie bowl posypujemy płatkami jaglanymi i świeżymi owocami.
Spód:
- 6 łyżek otrębów owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 łyżki mleka
Masa:
- 2 duże jogurty naturalne (po 400g)
- 4 białka
- 1//2 szklanki brązowego cukru (część można zastąpić stewią)
- 2 budynie śmietankowe w proszku (bez cukru)
- 3 łyżki Blue Majik
- szczypta soli
Przygotowanie:
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wszystkie składniki na spód wymieszaj łyżką i wylej na papier. Piecz przez 10 minut.
Białka ubij ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Powoli dodawaj cukier, Blue Majik, budynie oraz jogurty naturalne. Gotową masę przelej na podpieczony spód i piecz przez 50 minut.