Nie masz pomysłu na kolację? Poznaj 3 przepisy Ewy Chodakowskiej

Jeśli nie masz pomysłu, co zjeść w ramach ostatniego psiłku w ciągu dnia, wypróbuj pomysły na kolacje według Ewy Chodakowskiej.

Dużo osób rezygnuje z ostatniego posiłku dnia. Powodem jest obiad o zjedzony o późniejszej porze, czy druga zmiana w pracy, po której jedyne, o czym marzymy, to sen. Nie powinno się mimo wszystko z niego rezygnować! Jeśli nie masz pomysłu na smaczną, lekką i pożywną kolację, zapoznaj się z przepisami zaproponowanymi przez specjalistkę od zdrowego stylu życia - Ewę Chodakowską.

Zobacz wideo

3 przepisy na kolację według pomysłu Ewy Chodakowskiej.

Pasta z Cieciorki i tost ( 320 kcal)

Składniki:

  • cieciorka gotowana, jedna szklanka (170g)
  • chleb żytni razowy – jedna kromka (31g)
  • trzy łyżeczki soku ze świeżej cytryny (21g)
  • oliwa – jedna łyżka ( 10g)
  • liście pietruszki – dwie łyżki (8g)
  • czosnek – średni ząbek (3g)
  • woda mineralna – 1/5 szklanki (50g)
  • kmin rzymski – szczypta (1g)
  • pieprz – szczypta (1g)
  • sól – szczypta (1g)

Sposób przygotowania:

Gotujemy cieciorkę. Odsączamy i miksujemy z wodą, oliwą, czosnkiem, sokiem i przyprawami. Dekorujemy poszatkowaną natką pietruszki. Chleb opiekamy, może być w piekarniku lub tosterze. Przygotowaną pastę jemy z pieczywem.

Sałatka z pomidorem i serem feta (332 kcal)

Składniki:

  • pomidor – średnia sztuka (190g)
  • rukola – mała garść (20g)
  • ser feta – 2 plasterki (40g)
  • chleb żytni razowy – kromka (30g)
  • dynia, pestki – łyżka (10g)
  • oliwa – łyżka (10g)
  • pieprz czarny – szczypta (1g)

Sposób przygotowania:

Kroimy pomidor na plasterki, Dodajemy kawałki sera i przyprawiamy. Sałatkę układamy na rukoli, posypujemy pestkami dyni. Skrapiamy sałatkę oliwą. Podajemy z pieczywem.

Pieczony Kalafior z zielonym Pesto (330 kcal)

  • Kalafior – ½ średniej sztuki (400g)
  • Oliwa – 2 łyżki (20g)
  • Sezam – łyżka (10g)
  • Szpinak – mała garść (10g)
  • Sok ze świeżej cytryny – 3 łyżki (21g)
  • Woda – 3 łyżki
  • Pieprz – szczypta (1g)
  • Sól – szczypta (1g)
  • Papryka słodka – szczypta
  • Kurkuma – szczypta

Sposób przygotowania:

Miksujemy oliwę, wodę, szpinak, przyprawy i sezam. Różyczki kalafiora wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy sosem. Lekko skrapiamy wodą i pieczemy przez 15-20 minut w nagrzanym piekarniku do 180*C.

Więcej o:
Copyright © Agora SA