Pieprz cayenne wytwarzany jest z ostrych papryczek, których nasiona i strąki są suszone, a następnie mielone. Papryczki tej odmiany, których używa się do wykonania pieprzu, są niewielkie - mają co najwyżej 12 centymetrów długości i nie więcej niż 2,5 centymetra średnicy. Przyprawa ma kolor czerwony lub też czerwono-brązowy - dojrzałe papryki cayenne są bowiem najczęściej czerwone.
Papryka cayenne obecnie jest masowo uprawiana w Indiach, Afryce Wschodniej, Stanach Zjednoczonych, Meksyku i państwach leżących w tropikalnym lub subtropikalnym klimacie, który jest dla niej najbardziej korzystny. Za sprawą swojego ostrego smaku, doskonałego aromatu i leczniczych właściwości pieprz cayenne stał się chętnie używaną przyprawą na całym świecie.
Pieprz cayenne znany jest ze swoich zdrowotnych właściwości. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, choć sam może nieco podrażniać jamę ustną z racji swego ostrego smaku. Łagodzi jednak ból głowy, a także ból neuropatii cukrzycowej. Przeciwdziała zapaleniu stawów. W dodatku badacze twierdzą, że wykazuje również działanie antynowotworowe, hamując rozrost komórek rakowych w organizmie.
Pieprz cayenne zwiększa także odporność osób, które go spożywają. Pomaga poradzić sobie z uporczywym katarem, udrażniając zatkany nos. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu , zapobiegając udarom mózgu oraz zawałom serca. Pozytywnie wpływa także na układ pokarmowy człowieka, radząc sobie z wieloma dotykającymi go problemami, na przykład wrzodami przewodu pokarmowego.
Sekretem tak licznych właściwości zdrowotnych pieprzu cayenne jest zawarta w nim kapsaicyna, czyli związek chemiczny, który odpowiada za ostry smak papryczek chilli - papryka cayenne jest bowiem odmianą tej ostrej papryczki.
Prócz kapsaicyny, pieprz cayenne zawiera również:
- wapń
- żelazo
- magnez
- potas
- fosfor
- sód
- cynk
- błonnik
- witaminę A, C, E i K
- witaminy z grupy B
Właściwością pieprzu cayenne, która uczyniła go tak popularnym jest niewątpliwie wpływ na przyspieszenie przemiany materii. Przyprawa ta to zatem idealny produkt dla wszystkich sportowców i osób, które się odchudzają. Pieprz likwiduje wzdęcia, ułatwia trawienie i zmniejsza apetyt na słone, słodkie oraz tłuste potrawy. Wielką rolę w odchudzaniu odgrywa również błonnik , który pęczniejąc w żołądku dłużej pozwala nam cieszyć się uczuciem sytości - mniej jemy, a zatem mniej tłuszczu odkłada się w naszym ciele.
Pieprz cayenne zwiększa również termogenezę, czyli wytwarzanie ciepła. Jego właściwości odchudzające sprawiają, że jest częstym składnikiem suplementów diety. Wpływa zresztą również na samopoczucie człowieka, powodując wytwarzanie endorfin, zwanych hormonami szczęścia. Zadowolony człowiek ma mniejszy apetyt i większy zapał do wykonywania ćwiczeń fizycznych.
Błonnik - rodzaje, źródło, działanie
Pieprz cayenne może być dodawany do sosów, zup, mięs, ryb i owoców morza. Dobrze komponuje się również z czekoladą, tworząc interesującą, słodko-ostrą mieszankę. Wyśmienicie smakuje w sąsiedztwie sera żółtego. Dodaje smaku omletom i daniom z grilla.
Tak naprawdę można go stosować wedle uznania, dodając do dowolnych potraw - tym bardziej, że jest niedrogi. Jeśli chodzi o mielony pieprz cayenne, cena małej saszetki, zawierającej 15 lub 25 gramów, wynosi około 2 złote. Najważniejszy w stosowaniu przyprawy jest jednak umiar. Nie można używać jej codziennie, gdyż wówczas organizm uodparnia się na pieprz cayenne i jego składniki przestają mieć na nas zdrowotny wpływ.