Fenkuł włoski - garść informacji
Koper włoski zaliczany jest do rodziny selerowatych. Osiąga wysokość od 90 centymetrów do 2 metrów. Posiada prostą, drobno żebrowaną łodygę, pierzaste liście, gruby korzeń, drobne, żółte, ułożone w rodzaj baldachimu kwiaty i małe owoce.
Kto pragnie kupić świeży koper włoski, powinien zwrócić uwagę na stan bulw - jeśli są gładkie, jasnozielone i niepopękane, oznacza to, że roślina jest świeża. Świadczy o tym również stan liści, które nie mogą być przywiędnięte. Warzywo nie powinno być zbyt duże - przerośnięty fenkuł prawdopodobnie będzie łykowaty i niesmaczny. Warto sprawdzić, czy nie jest zbyt miękki i gumowaty - to również będzie oznaka jego starości.
Oczyszczające soki [6 PRZEPISÓW]
Koper włoski - historia i występowanie
Fenkuł ma swoje korzenie na Bliskim Wschodzie - stosowany był już 5 tysięcy lat temu w Egipcie i na terenie Mezopotamii. Z całą pewnością w celach leczniczych używali go Rzymianie - na przykład historyk Pliniusz opiewał jego pozytywny wpływ na wzrok.
Fenkuł występuje dziko w strefie śródziemnomorskiej, a także w Pakistanie, Iranie oraz Afganistanie. Z racji na swoje właściwości rozprzestrzenił się jednak także na inne tereny - spotkać go można między innymi w Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych, czy na Hawajach. Znajdziemy go również w Polsce, choć uprawa kopru w naszym kraju jest trudna, zatem jest hodowany rzadko.
Fenkuł - właściwości
Fenkuł włoski polecany jest przede wszystkim osobom, które dbają o linię - zawiera bowiem bardzo mało kalorii , a przy tym zawarty w nim błonnik pęcznieje w żołądku, zapewniając nam na długo uczucie sytości.
Zawiera również witaminy z grupy B - a przede wszystkim sporo witaminy B1, która uczestniczy w procesie spalania tłuszczów. Prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego jest również wspierane przez kwas foliowy , czyli witaminę B9. Spożywanie kopru włoskiego wpływa też pozytywnie na perystaltykę jelit. Widzimy więc, że fenkuł wspomaga odchudzanie.
Posiada jednak szereg innych, dodatkowych właściwości:
- dzięki witaminie A poprawia funkcjonowanie narządów wzroku, między innymi zapobiegając tak zwanej "kurzej ślepocie", czyli problemom z widzeniem o zmierzchu
- dzięki witaminom z grupy B wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego oraz poprawia samopoczucie
- dzięki witaminie C wspiera odporność organizmu (zawiera więcej tej witaminy, niż cytryna!)
- dzięki rutynie wzmacnia naczynia krwionośne oraz chroni przed działaniem wolnych rodników (opóźnia procesy starzenia)
- dzięki dużej zawartości potasu obniża wysokie ciśnienie krwi i chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniem
5 sposobów na to, żeby nie przytyć w pracy
Fenkuł - przepisy
Właściwości kopru włoskiego sprawiają, że obecnie przeżywa on swój renesans - coraz częściej kupują go również Polacy. Jeśli chodzi o zastosowanie, koper włoski to świetna przyprawa, ze względu na swój wyjątkowy, anyżkowy aromat i smak. Można go przyjmować pod różnymi postaciami - gotowany, grillowany, surowy - i zawsze będzie pozytywnie oddziaływał na nasz organizm.
Oto kilka pomysłów:
- z duszonych i zmiksowanych liści kopru włoskiego można zrobić wyborną zupę krem
- posiekane bulwy kopru włoskiego są znakomitym składnikiem warzywnych sałatek
- posiekany fenkuł z cebulą, czosnkiem, marchewką i pomidorami stworzą przepyszny sos pomidorowy
- ryby grillowane z plastrami kopru włoskiego będą miały doskonały, anyżkowy posmak
- duszony fenkuł to świetna przystawka do mięs, ryb oraz owoców morza (wystarczy zalać pokrojoną bulwę bulionem, dodać łyżkę masła, sól oraz pieprz i dusić pod przykryciem przez około 20 minut)