Wielkanocne ciasta według Anny Starmach: sernik z trzech składników i puszyste ciasto cytrynowe

Na swoim instagramowym profilu Ania Starmach podzieliła się wielkanocnymi przepisami. Jurorka MasterChefa postawiła na proste i smaczne dania. Dotychczas zaproponowała dwa ciasta.

Ania Starmach chętnie dzieli się przepisami w mediach społecznościowych. Tym razem zaproponowała dwa przepisy na ciasta wielkanocne. Nie sposób nie ufać Ani w kwestiach kulinarnych.

Przepis Anny Starmach na sernik z trzech składników

 

Składniki:

4 jajka, 160 g białej czekolady, 160 g kremowego serka typu Philadelphia

Dodatkowo:

Szklanka gorącej wody, masło do wysmarowania formy, cukier puder do posypania, ulubione owoce do dekoracji.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni. Dno i boki formy o średnicy 18 cm wysmaruj masłem, brzegi wyłóż papierem do pieczenia (wytnij pasek i przyklej go do wysmarowanej masłem obręczy). Czekoladę połam na kawałki, włóż do miski, a miskę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą (w tak zwanej kąpieli wodnej). Rozpuszczoną czekoladę ostudź (nie powinna parzyć w palce) i delikatnie wymieszaj czekoladę z serkiem. Żółtka oddziel od białek. Dodaj żółtka do masy serowo-czekoladowej, wymieszaj rózgą. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy. Formę przełóż na blachę do pieczenia. Na blachę wylej szklankę gorącej wody. Piecz 15 minut w 170 stopniach, następnie zmniejsz do 160 stopni i piecz 20 minut. po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w środku jeszcze 20 minut. Wyciągnij z piekarnika i ostudź całkowicie. Podawaj z cukrem pudrem i ulubionymi owocami.

Przepis Anny Starmach na puszyste ciasto cytrynowe

 

Składniki:

Spód: 200 g mąki, 100 g masła, 2 łyżki cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżka zimnej wody, 1 szczypta soli

Krem cytrynowy: 100 g cukru pudru, 100 g masła, 4 jajka, 4 cytryny, 1 skórka otarta z cytryny, 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Beza: 200 g cukru, 4 białka jajek, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Spód:

Z podanych składników ulep ciasto, schładzaj je w lodówce przez minimum godzinę. Po tym czasie cienko rozwałkuj, przełóż do formy o wymiarze 25 cm, piecz pod obciążeniem (np. z ryżu lub grochu) około 20 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie bez obciążenia kolejne 20 minut. Ostudź, ale nie wyciągaj z formy.

Krem cytrynowy:

Aby przygotować krem cytrynowy, rozbełtaj w garnku jajka z cukrem. Dodaj mąkę i sok z 4 cytryn oraz skórkę otartą z 1 cytryny. Podgrzewaj, aż masa zgęstnieje, wtedy ściągnij ją z ognia i dodaj małe kawałki zimnego masła. Gdy wszystkie składniki się połączą, poczekaj, aż masa ostygnie i wylej ją na upieczony spód.

Beza:

Białka ubij, pod koniec ubijania dodaj cukier, sok z cytryny i mąkę. Bezą przykryj krem cytrynowy, zapiekaj 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto podawaj, gdy jest ostudzone.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.