Ania Starmach zdradza ulubione jesienne przepisy. W roli głównej dynia hokkaido

Ania Starmach podzieliła się na Instastories swoimi pomysłami na dania z ulubionego jesiennego warzywa. Co można przyrządzić z dyni hokkaido?

Ania Starmach zdobyła popularność dzięki roli jurora w polskich edycjach programów "Master Chef" i "Master Chef Junior", a do tego jest autorką wielu książek kucharskich. Na swoim blogu dzieli się przepisami na zdrowe śniadania, obiady i desery. Teraz gwiazda postanowiła opowiedzieć na Instagramie, jakie potrawy można przygotować z jej ulubionego gatunku dyń - hokkaido.

 

Ania Starmach poleca dynię hokkaido

Na Instastories gwiazda opowiedziała o zaletach i walorach smakowych tego gatunku dyń. Starmach wymieniła podstawowe różnice pomiędzy najbardziej popularnymi na polskim rynku odmianami tego warzywa:

Dynia zwyczajna świetnie nadaje się na lampiony, do dekoracji domu, moja córka tą dynią się bawi, natomiast nie ma ona intensywnego smaku, nie ma konsystencji, którą w dyni tak bardzo cenię. I dlatego zdecydowanie wybrałabym dynię hokkaido

- opowiada Ania. W dalszej części wideo można dowiedzieć się, jakie zalety posiada przedstawiany gatunek dyń:

Po upieczeniu dynia mięknie, ale zawsze będzie zwarta, czyli na talerzu będzie ładnie wyglądać. Polecam tym, którzy nie lubią papek. 

Dynie hokkaido zawierają dużo betakarotenu, witaminę A i C, posiadają niewiele kalorii. Kolejnym plusem jest fakt, że warzywa nie trzeba obierać. Dynie występują w różnych kolorach i wielkościach. Największe okazy hokkaido osiągają do dwóch kilogramów, więc bez problemu można wykorzystać je do jednego posiłku.

Ania Starmach poleca przepisy na dania z dyni

Gwiazda odsyła obserwatorów na swoją oficjalną stronę internetową, gdzie można znaleźć mnóstwo inspiracji do przygotowania posiłków. W relacji poleca jeden ze swoich ulubionych przepisów - dyniowe gnocchi, którego przyrządzenie nie wymaga wiele czasu. Do wykonania potrawy potrzebujemy jedynie dyni, ziemniaków, mąki, mąki ziemniaczanej oraz jajek:

Tak naprawdę przygotowuje się ekspresowo i każdy sobie z tym przepisem poradzi. To, co musicie zrobić, to ugotować dynię, ugotować ziemniaki, wymieszać z mąką ziemniaczaną, mąką i jajkiem. Z takiej masy lepicie kluseczki, a jak są już gotowe, to wrzucacie je na wrzątek. Proponuję podanie z gruszką i gorgonzolą, ale nawet z samym masłem są naprawdę rewelacyjne!

- zapewnia Starmach.

Z dyni można przyrządzić pyszne rozgrzewające zupy, kremy oraz zdrowe ciasta. Ania zachęca do zapoznania się z jej autorskimi pomysłami i prostymi przepisami.

Jak wygląda dieta Mai Sablewskiej? Gwiazda zdradziła szczegóły: 

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.