Sylwester na słodko. Jak przygotować bezę według przepisu Ani Starmach?

Jak przygotować ciekawy sylwestrowy lub karnawałowy przysmak? Ania Starmach opowiedziała o swoim ulubionym deserze. Przygotowanie bezy wcale nie jest takie trudne!

Ania Starmach zaskakuje prostymi i ciekawymi przepisami. Tuż przed Sylwestrem jurorka programu Masterchef podzieliła się sprawdzonym sposobem na ulubiony deser. Jak przygotować smaczną bezę?

Beza według przepisu Ani Starmach

Do przygotowania ciasta potrzebujesz jedynie:

  • 300 gramów drobnego cukru;
  • sześciu białek;
  • po łyżce: soku z cytryny oraz mąki ziemniaczanej.

Wykonanie: ubij białka, pod koniec procesu stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukru - w ten sposób cukier całkowicie i dokładnie rozpuści się w białkach. Dopiero wtedy dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Mąka w przepisie pozwala, aby na zewnątrz zrobiła się charakterystyczna bezowa skorupa. Gotowe ciasto przełóż łyżką na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrąg. Umieść masę w piekarniku, wychodząc od 180 stopni, które zmniejszasz zaraz do 150. 

Składniki na krem do bezy:

  • śmietanka kremówka 30%;
  • serek mascarpone;
  • łyżeczka cukru waniliowego;
  • łyżka cukru pudru.

Krem wykonujemy łącząc ze sobą wszystkie składniki, zaczynając od ubicia śmietanki. Ania przypomina, że jeśli dodamy więcej śmietanki krem będzie lżejszy, większa ilość mascarpone spowoduje, że masa będzie łatwiejsza w przechowywaniu i formowaniu. Najlepiej podawać ciasto od razu do zjedzenia. Ewentualnie możemy przechować trochę czasu deser w lodówce.

Życzymy smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.