Ania Starmach zaskakuje prostymi i ciekawymi przepisami. Tuż przed Sylwestrem jurorka programu Masterchef podzieliła się sprawdzonym sposobem na ulubiony deser. Jak przygotować smaczną bezę?
Do przygotowania ciasta potrzebujesz jedynie:
Wykonanie: ubij białka, pod koniec procesu stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukru - w ten sposób cukier całkowicie i dokładnie rozpuści się w białkach. Dopiero wtedy dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Mąka w przepisie pozwala, aby na zewnątrz zrobiła się charakterystyczna bezowa skorupa. Gotowe ciasto przełóż łyżką na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrąg. Umieść masę w piekarniku, wychodząc od 180 stopni, które zmniejszasz zaraz do 150.
Składniki na krem do bezy:
Krem wykonujemy łącząc ze sobą wszystkie składniki, zaczynając od ubicia śmietanki. Ania przypomina, że jeśli dodamy więcej śmietanki krem będzie lżejszy, większa ilość mascarpone spowoduje, że masa będzie łatwiejsza w przechowywaniu i formowaniu. Najlepiej podawać ciasto od razu do zjedzenia. Ewentualnie możemy przechować trochę czasu deser w lodówce.
Życzymy smacznego!