Ania Starmach podzieliła się prostym przepisem na bigos. "Kto dzisiaj ma cheat day?"

20 stycznia wypada światowy dzień bigosu. Z tej okazji Ania Starmach postanowiła podzielić się swoim ulubionym przepisem na tę potrawę.

Ania Starmach przypomniała dzisiaj na Instagramie o... światowym dniu bigosu i zdradziła swój ulubiony przepis na tę potrawę. Bigos nie musi być trudny w przygotowaniu. Wystarczy, że zastosujesz się do tych prostych kroków.

 

Ania Starmach podała przepis na bigos

Jeśli chcesz przygotować bigos z przepisu Starmach, musisz mieć:

  • 800 gramów kapusty kiszonej;
  • kilogram kapusty białej;
  • 500 gramów wieprzowego mięsa (Ania poleca łopatkę);
  • 500 gramów wędzonego boczku;
  • pół kilo wołowego mięsa (na przykład antrykotu);
  • 100 gramów jałowcowej kiełbasy;
  • 30 gramów suszonych borowików;
  • 50 mililitrów śliwowicy albo whisky;
  • 4 szklanki wody;
  • 2 marchewki;
  • 3 cebule;
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • po garści suszonych i wędzonych śliwek;
  • przyprawy: 2 liście laurowe, sól, pieprz, łyżeczkę słodkiej papryki oraz 5 ziaren ziela angielskiego;
  • 2 łyżki oleju lub smalcu do smażenia.

Bigos - przygotowanie:

Zacznij od pokrojenia boczku w drobną kostkę, który następnie podsmaż na odrobinie oleju lub smalcu. Następnie przełóż go do dużego garnka. Pozostałe mięso pokrój w kostkę i podsmaż na pozostawionym przez boczek tłuszczu, dodaj je do garnka z boczkiem. Posiekaną drobno cebulę podsmaż i dodaj do mięsa. Zetrzyj na tarce marchewkę i dodaj ją do garna z resztą składników. Podgrzewaj wszystko, w międzyczasie dodaj koncentrat i słodką paprykę. W międzyczasie namocz w letniej wodzie grzyby, potem pokrój je w drobne paski i dodaj do garnka. Następnie wrzuć pokrojoną drobno białą kapustę i kapustę kiszoną. Dorzuć pokrojoną wcześniej drobno kiełbasę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość dokładnie wymieszaj, zalej wodą i gotuj na małym ogniu. Przygotowane śliwki pokrój w paski i zalej alkoholem, po pół godzinie dodaj do gotującego się garnka. Tak przygotowany bigos powinien się gotować do czterech godzin na małym ogniu, aż zmięknie mięso i połączy się dokładnie smak wszystkich składników. Na koniec dopraw solą i pieprzem. 

Nic nie zastąpi aromatu bigosu, który przygotujesz samodzielnie. Życzymy smacznego!

Anna Starmach i Ewa Chodakowska udzieliły nam wywiadu. Zobacz naszą rozmowę z gwiazdami w "Przerwie na kawę": 

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.