Ania Starmach przypomniała dzisiaj na Instagramie o... światowym dniu bigosu i zdradziła swój ulubiony przepis na tę potrawę. Bigos nie musi być trudny w przygotowaniu. Wystarczy, że zastosujesz się do tych prostych kroków.
Jeśli chcesz przygotować bigos z przepisu Starmach, musisz mieć:
Bigos - przygotowanie:
Zacznij od pokrojenia boczku w drobną kostkę, który następnie podsmaż na odrobinie oleju lub smalcu. Następnie przełóż go do dużego garnka. Pozostałe mięso pokrój w kostkę i podsmaż na pozostawionym przez boczek tłuszczu, dodaj je do garnka z boczkiem. Posiekaną drobno cebulę podsmaż i dodaj do mięsa. Zetrzyj na tarce marchewkę i dodaj ją do garna z resztą składników. Podgrzewaj wszystko, w międzyczasie dodaj koncentrat i słodką paprykę. W międzyczasie namocz w letniej wodzie grzyby, potem pokrój je w drobne paski i dodaj do garnka. Następnie wrzuć pokrojoną drobno białą kapustę i kapustę kiszoną. Dorzuć pokrojoną wcześniej drobno kiełbasę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość dokładnie wymieszaj, zalej wodą i gotuj na małym ogniu. Przygotowane śliwki pokrój w paski i zalej alkoholem, po pół godzinie dodaj do gotującego się garnka. Tak przygotowany bigos powinien się gotować do czterech godzin na małym ogniu, aż zmięknie mięso i połączy się dokładnie smak wszystkich składników. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Nic nie zastąpi aromatu bigosu, który przygotujesz samodzielnie. Życzymy smacznego!
Anna Starmach i Ewa Chodakowska udzieliły nam wywiadu. Zobacz naszą rozmowę z gwiazdami w "Przerwie na kawę":