Cynamon na odchudzanie i obniżenie cholesterolu. Czy złocista przyprawa naprawdę jest pomocna?

Cynamon to znana od wielu lat przyprawa. Wykazuje wiele właściwości leczniczych i sprawdza się między innymi jako wspomaganie odchudzania, lekarstwo na cellulit i trądzik. Okazuje się, ze cynamon obniża skutecznie także cholesterol. Co jeszcze musisz wiedzieć o właściwościach cynamonu?

Cynamon cejloński

Cynamon cejloński to jedna z najstarszych przypraw świata. Używamy go do ciast, mięs, jako dodatek do napojów, a nawet w medycynie. Okazuje się, że pierwsze zastosowania cynamonu dotyczyły właśnie branży leczniczej, a nie kulinarnej!

Cynamon cejloński ma bardzo intensywny smak i aromat. Nic dziwnego, że kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia. W tym czasie dodajemy go do wszelkich wypieków – od ciast, po ciasteczka czy choinkowe pierniki. A zapach tej przyprawy jest tak mocny, że unosi się dosłownie wszędzie.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że ta korzenna przyprawa to zmielona kora cynamonowca, która zawiera wiele cennych związków, choćby takich jak flawonole, flawony, izoflawony, katechiny oraz kwasy elagowy, chlorogenowy, kawowy i ferulowy.

Cynamon – właściwości

Cynamon ma wiele leczniczych właściwości. Na początek warto wspomnieć o tych mniej oczywistych. Jedną z nich jest to, że działa świetnie na problemy żołądkowe. Szczególnie pomocny będzie po zjedzeniu ciężkostrawnego posiłku. Kiedy męczą nas wzdęcia, dodajmy do potrawy cynamonu, a nie będziemy musieli sięgać po krople żołądkowe czy inne silniejsze tabletki.

Cynamon wykazuje także właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Skutecznie zwalcza grzyby Candida, a nawet wszy. Sprawdzi więc także jako lek u dzieci, które przyniosą wszy z przedszkola, szkoły czy po wizycie na placu zabaw. Chore miejsce wystarczy posmarować mieszaniną cynamonu z wodą.

Jest także skutecznym uzupełnieniem terapii na przeziębienie. Przyprawa może pomóc w leczeniu męczącego i długotrwałego przeziębienia. Wystarczy do przyjmowanych środków dodać jeszcze jeden – miksturę na bazie cynamonu. Jak ją przyrządzić? Wymieszaj łyżeczkę miodu i ¼ łyżeczki cynamonu. Przyjmuj taką mieszankę dwa razy dziennie przez cztery dni. Poczujesz się lepiej i dodatkowo odbudujesz odporność.

Cynamon ma także potwierdzenie działanie wspomagające terapię w chorobach Alzheimera i Parkinsona. W składzie przyprawy znajdziemy benzoesan sodu, który tworzy się na skutek procesów metabolicznych w wątrobie. Wnika on do mózgu i hamuje niszczenie białek ochronnych Parkin oraz DJ-1. Cynamon wpływa więc na pracę neuroprzekaźników i pomaga zachować na dłużej sprawność.

Cynamon to także znany w dietetyce „spalacz” tłuszczu. Cynamon na odchudzanie działa jak żadna inna przyprawa. To likwidator zbędnych kilogramów. Jak to się dzieje? Skutecznie przyspiesza przemianę materii, ułatwia trawienie pożywienia i rewelacyjnie wpływa na pracę nerek. Sprawia, że nasz organizm może szybciej walczyć z gromadzącymi się toksynami. Pomaga je usunąć, wpływa na niezatrzymywanie się wody w organizmie. Pobudza także krążenie, więc często jest składnikiem kremów wyszczuplających.

Cynamon na obniżenie ciśnienia także działa. Zarówno wyciągi z kory cynamonowca, jak i olejek cynamonowy  obniżają poziom złego cholesterolu w surowicy krwi. Jest więc wskazany w diecie osób narażonych na miażdżycę. Ostatnich  badań wynika, że codzienne spożywanie cynamonu powoduje korzystne obniżenie także poziomu glukozy, trójglicerydów i frakcji LDL. Dochodzi do usunięcia cholesterolu w chorych na cukrzycę typu 2. 

Przeciwwskazania – cynamon w ciąży

Choć cynamon ma wiele właściwości leczniczych, jest jedna grupa, która powinna go unikać. Mowa o kobietach w ciąży. Nie mówimy oczywiście o ilościach rzędu szczypta. Taka dawka raz na jakiś czas na pewno nam nie zaszkodzi, nawet w stanie błogosławionym. Jednak na co dzień ciężarne zdecydowanie powinny unikać dosypywania cynamonu do potraw.

Dlaczego? Ze względu na obecność kumaryny. Związek ten może doprowadzić do uszkodzenia wątroby. Wyniki potwierdzonych badań przedstawiają się niepokojąco. Kumaryna zwiększa ryzyko poronienia oraz powstania wad rozwojowych u dziecka.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.