Jak odchudzić kawę? [PROSTE TRIKI]

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez aromatycznej kawy. Wypijana w odpowiednich ilościach dodaje energii, poprawia humor i może nas uchronić przed niektórymi chorobami. Co jednak zrobić, by twoja ulubiona kawa latte nie poszła w boczki? Pamiętaj, że kawa sama w sobie zawiera niewiele kalorii, jednak dodatki - mleko, cukier, syropy i sosy smakowe oraz bita śmietana znacząco podnoszą jej wartość kaloryczną. Podpowiadamy, jak przyrządzić ten pyszny napój, by nie ucierpiała twoja figura!
cafe latte cafe latte cafe latte

Nie dodawaj śmietanki i tłustego mleka

Kawa sama w sobie ma niewiele kalorii -  w 100 g czarnej kawy bez cukru znajduje się jedynie 2 kcal. Kawa z mlekiem - to już 13,25 kcal, a najbardziej dietetyczna wersja kawy latte - 54 kcal.

Te wartości wydają się stosunkowe niskie, jeśli porównamy kawę parzoną ze świeżo mielonych ziaren z jej popularnymi zamiennikami - kawa rozpuszczana  to już 241 kcal, a kawa zbożowa - 342 kcal.

Z kolei kawa z bitą śmietaną i słodkim syropem przypomina deser niż kawę i może mieć nawet ponad 400 kcal, czyli więcej niż na przykład pełnoziarniste naleśniki z owocami.

Co zrobić, by kawa była bardziej fit i nie sprawiła, że na naszym brzuchu pojawi się oponka? Po pierwsze, warto zwrócić uwagę na mleko, którego dodajemy i jego kaloryczność. Najlepiej wybrać te z niską zawartością tłuszczu - zwykłe krowie 2% albo np. sojowe - w 250 ml znajdziemy około 100 kcal. Jeżeli zdecydujemy się na kokosowe - szklanka takiego mleka to już blisko 500 kcal!

Ile kalorii ma szklanka mleka?

- krowie 2%: 115 kcal

- krowie 3,2%: 145 kcal

- sojowe: 98 kcal

- migdałowe: 72 kcal

- kokosowe 467 kcal

- owsiane 115 kcal

- ryżowe: 161 kcal

Odstaw biały cukier i wybierz jego zdrowy zamiennik

Dorosła osoba spożywa rocznie około 50 kg cukru, czyli 27 łyżeczek każdego dnia. Biały cukier bardzo niekorzystnie wpływa na zdrowie, dlatego postarajmy się nie dodawać go do kawy (i nie tylko).

Każda łyżeczka cukru to 20 pustych kalorii. Spożycie tych białych kryształków powoduje radykalny skok insuliny, chwilę przyjemności oraz odrobinę energii. Nie trwa to jednak długo, po kilkunastu chwilach poziom glukozy we krwi gwałtownie spada, pojawia się uczucie senności, znużenie, napady wilczego głodu, a po pewnym czasie nasza waga zaczyna wzrastać.

Co zamiast cukru?

100 g białego cukru to aż blisko 390 kalorii. Warto wybrać naturalne i zdrowsze zamienniki, których wartość energetyczna jest mniejsza, a ponadto korzystnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.

 

fot. Shutterstock

 

- miód

Najczęściej przez nas spożywany pszczeli miód ma 324 kcal w 100g i zawiera 0,3 g błonnika oraz 79,5 g węglowodanów. Łyżeczka takiego miodu ma 39 kcal. To nie wszystko! Miód jest pożywny i bogaty w zestaw witamin, m.in. witaminy C i B, oraz makro- i mikroelementów (potas, sód, wapń, magnez, mangan, fosfor, żelazo, cynk, kwas pantotenowy i miedź). Obniża ciśnienie krwi, zwiększa elastyczność mięśnia sercowego, hamuje procesy miażdżycowe oraz poprawia ukrwienie naczyń wieńcowych. Chroni też wątrobę i zapobiega utracie białych krwinek. Pamiętajmy jednak, by nie dodawać go do bardzo gorącej kawy, gdyż pod wpływem temperatury traci swoje cenne właściwości.

 

 fot.123rf

 

- stewia

Stewia, roślina pochodząca z Paragwaju, zawiera w swoich liściach substancje nawet kilkaset razy słodsze od cukru. Nie są one przyswajane przez nas, dlatego nie dostarczają żadnych kalorii i mają prawie zerowy indeks glikemiczny. Stewia jest dostępna m.in. w tabletkach i można ją stosować tak, jak inne słodziki. Idealnie nadaje się do ciepłych napojów, bardzo dobrze się rozpuszcza i nadaje napojowi słodkiego smaku. Jedna tabletka odpowiada jednej kostce czy łyżeczce cukru, a ma tylko ułamek kalorii (o,12 kcal).

 

Shutterstock

 

- ksylitol

Ksylitol pozyskuje się w całkowicie naturalny sposób z kory brzozy, dlatego właśnie nazywany jest równie często cukrem brzozowym. Zastąpienie białego cukru ksylitolem to świetna propozycja dla osób dbających o linię, a także chorujących na cukrzycę. Okazuje się bowiem, iż dostarcza on do organizmu niemal o połowę mniej kalorii, a jego indeks glikemiczny kształtuje się na bardzo niskim poziomie. Dodatkowo spożywanie cukru brzozowego znacząco przyśpiesza proces przemiany materii, co bardzo docenią zwłaszcza wszyscy, którzy zmagają się z nadwagą. Ksylitol jest ponadto zalecany osobom przeprowadzającym detoks organizmu z zalegających toksyn.

 

www.dbam-o-siebie.pl

 

- erytrytol

Erytrytol wyglądem przypomina cukier, jest natomiast nieco mniej słodki (ok. 70 proc. słodyczy charakteryzującej sacharozę). Jego kaloryczność jest bardzo niska, na 1 gram przypada ok. 0,3 kcal, dlatego powinien być oczywistym wyborem dla osób na diecie odchudzającej, które odczuwają ?głód? na słodki smak. Wartość kaloryczna produktów z udziałem erytrytolu zmniejsza się nawet o kilkadziesiąt procent. To nie wszystko - słodzić nim mogą również diabetycy. Słodzik ten nie wpływa bowiem na poziom insuliny i glukozy we krwi.

 

Shutterstock

 

- fruktoza

Fruktoza, inaczej cukier owocowy, naturalnie występuje w owocach. Jest słodsza od sacharozy i wolniej przyswajana przez organizm, dlatego ma o 1/3 niższy indeks glikemiczny. Pamiętajmy jednak, że zalicza się do cukrów prostych, dlatego należy uważać z jej ilością.

<

Postaw na rozgrzewające przyprawy

100 g syropu smakowego do kawy to ponad 400 kalorii i całe mnóstwo sztucznych barwników i konserwantów.

Łatwo można zapobiec przyjmowaniu niepotrzebnych kalorii, wybierając zdrowszą alternatywę - rozgrzewające i pobudzające metabolizm przyprawy korzenne, które dodatkowo nadadzą naszej kawie niepowtarzalny smak!

1. Cynamon

 

Fot. Wojciech Kardas / Agencja Gazeta

 

Ta przyprawa stabilizuje poziom insuliny w naszym organizmie. Jest to jeden z kluczowych hormonów, który odpowiada za metabolizm węglowodanów. Wystarczy jedna łyżeczka cynamonu dziennie spożywana regularnie jako dodatek do posiłków czy kawy, aby pomóc zmniejszyć apetyt na słodycze i zlikwiduje napady wilczego głodu.

2. Imbir

 

123RF

 

Imbir doskonale wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej - dodając go do potraw lub napojów skutecznie podkręcamy nasz metabolizm. 3 wyjątkowe olejki eteryczne, które nadają mu oryginalny aromat (limonen, cytral, kamfen oraz borneol), wspomagają działanie rozgrzewające i poprawiają ukrwienie mózgu, dzięki czemu naturalnie wspomaga pamięć oraz koncentrację.

3. Kardamon

 

Fot. Łukasz Falkowski/Agencja Gazeta

Jest to niezwykle aromatyczna przyprawa, która doda charakteru naszej kawie. Zawartość olejków eterycznych w tej przyprawie pobudza system pokarmowy do pracy, dzięki czemu wspomaga trawienie. Kardamon dodatkowo odtruwa organizm i pomaga zrzucić zbędne kilogramy!

Kawa Kawa Fot. Agnieszka Sadowska / Agencja Gazeta

Czy powinniśmy zrezygnować z kawy? Nie!

Nie warto rezygnować z picia kawy - ten fakt potwierdzają naukowcy.

Zatem, dlaczego warto pić kawę?

1. Kawa walczy z wolnymi rodnikami

Zawiera antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze. Tych drogocennych związków, które powstrzymują proces utleniania w komórkach, a przez to starzenie się tkanek, znajdziemy w małej czarnej całe mnóstwo. Zmniejszają one ryzyko wystąpienia wielu chorób. Filiżanka kawy zawiera więcej antyoksydantów niż szklanka soku z grejpfrutów, borówek amerykańskich, malin czy pomarańczy.

2. Kawa zmniejsza ryzyko alzheimera

Alkaloidy obecne w kawie blokują syntezę patologicznego amyloidu b i hamują procesy zapalne w ośrodkowym układzie nerwowym. Ostatnie badania (wprawdzie prowadzone na pojonych kawą myszach, a nie na ludziach) pozwalają wierzyć, że kawa zdolna jest nawet w pewnym stopniu cofnąć chorobę.

3. Kawa obniża ryzyko cukrzycy typu 2

Obejmujące 28 tys. kobiet i trwające kilkanaście lat obserwacje prowadzone w Stanach Zjednoczonych przyniosły zaskakujące rezultaty. Okazało się, że w walce z cukrzycą najskuteczniejsza jest kawa bezkofeinowa. To chyba pierwsza dobra rzecz, którą można powiedzieć o tym wynalazku należącym do serii produktów wewnętrznie sprzecznych, takich jak beztłuszczowe masło, bezcukrowe słodycze i bezalkoholowe piwo. Niemniej sześć filiżanek tego napoju dziennie i zagrożenie cukrzycą zmniejsza się o ponad jedną trzecią. Pocieszające, że zwykła kawa też zapobiega cukrzycy - ale nieco słabiej.

4. Kawa pomaga na zakwasy

Ból mięśni po ćwiczeniach dokucza znacznie mniej tym, którzy wypijają przynajmniej dwie filiżanki kawy dziennie. Kofeina blokuje receptory adenozyny, związku chemicznego wydzielającego się w odpowiedzi na stan zapalny. Dzięki temu poprawia wytrzymałość podczas wysiłku fizycznego i wzmaga odporność na ból. Przynosi większą ulgę niż tradycyjnie stosowane środki przeciwbólowe.

5. Kawa poprawia humor

Cząsteczka kofeiny wygląda bardzo podobnie jak adenozyna - związek chemiczny, który gromadzi się w mózgu, kiedy jesteśmy zmęczeni. Kofeina "podszywa się" pod adenozynę i blokuje w mózgu receptory, które są nastawione na wychwytywanie informacji: "Jestem zmęczony i mam wszystkiego dość". Dzięki temu czujemy się rześcy i gotowi z uśmiechem na ustach stawić czoło przeciwnościom dnia.

6. Kawa zmniejsza ryzyko parkinsona

Kawosze znacznie rzadziej zapadają na tę chorobę, charakteryzującą się sztywnością mięśni, drżeniem kończyn, języka, warg, kłopotami z utrzymaniem równowagi. Przyczyną problemów jest zanik komórek nerwowych w niektórych rejonach mózgu. Jak kawa może ochronić przed chorobą Parkinsona? Do końca tego nie rozumiemy. Jedna z teorii mówi, że kofeina "wyłapuje" neurotoksyny powodujące chorobę, łączy się z nimi w "pakunki", które zostają usunięte z organizmu. Inna sugeruje, że kofeina zmniejsza wytwarzanie pewnych neuroprzekaźników, które w nadmiarze mogą uszkadzać komórki mózgu. Jakkolwiek by było, warto sobie zrobić przerwę na kawę!

7. Kawa nie jest winna nadciśnieniu

No, tutaj kawie zazwyczaj najmocniej się dostaje. Przed małą czarną przestrzega się osoby, które mają kłopoty z podwyższonym ciśnieniem. Jednak bardzo szeroko zakrojone (objęto nimi blisko 6500 osób) i trwające kilkanaście lat badania, nie wykazały, by picie kawy prowadziło do nadciśnienia. Przeciwnie - panie, które wypijały ponad sześć szklanek kawy dziennie, nie chorowały wcale więcej od tych, które od kawy stroniły.

8. Kawa zmniejsza ryzyko nowotworów

Jakim cudem? Częściowo z uwagi na wysoką zawartość antyoksydantów, które chronią komórki ciała przed uszkodzeniem i "odmładzają" je. Ale nie tylko. Kawa ma wpływ na to, jak organizm rozkłada cukry, oraz na poziom hormonów płciowych. Dzięki temu amatorzy i amatorki espresso czy latte aż o 60 proc. rzadziej cierpią na agresywne nowotwory prostaty i - odpowiednio - nowotwory macicy. Kwas chlorogenowy i inne przeciwutleniacze zawarte w kawie zmniejszają znacznie ryzyko wystąpienia nowotworów jelita grubego, bo wchłaniane są głównie na tym odcinku jelita, i ten obszar w sposób specjalny "biorą pod ochronę".

9. Kawa pomaga w odchudzaniu

Kofeina podkręca metabolizm i sprawia, że energia dostarczona w pożywieniu jest spalana i zamieniana na ciepło, a nie na tkankę tłuszczową.

10. Kawa wspomaga regenerację

Alkaloidy zawarte w kawie przyśpieszają odnawianie zapasów glikogenu - węglowodanu stanowiącego główne zapasy paliwowe dla mięśni. Glikogen wykorzystywany jest przede wszystkim podczas długotrwałego wysiłku. Kto pije kawę, łatwiej odnawia zapasy glikogenu i staje się wytrzymalszy.

Kawa meksykańska Kawa meksykańska Fot. Łukasz Zandecki

Kawy podkręcające metabolizm [2 PRZEPISY]

I Rozgrzewająca kawa korzenna

Składniki (na 2 kawy):

- 0,5 l wody

- 2-3 łyżki kawy mielonej

- 1/4 łyżeczki cynamonu

- 1/4 łyżeczki kardamonu

- 3 goździki

- łyżeczka miodu

-  plasterek imbiru

Przygotowanie:

Do garnuszka z chłodną wodą dodaj kawę mieloną. Całość podgrzej na małym ogniu, nie mieszając. Gdy powstanie piana i zacznie się podnosić, zdejmij naczynie z ognia oraz dokładnie zamieszaj. Ponownie podgrzej, dodając przyprawy. Przygotowany napar trzymaj na ogniu 5 minut, następnie przecedź przez sitko, rozlej do filiżanek i dodaj miód. Gotowe!

II Kawa kuloodporna

.

 

Kawa ta dodaje nam energii, działa odmładzająco, zapewnia dobre samopoczucie i pomaga schudnąć! Jest najlepszym spalaczem tłuszczu.

Składniki:

- filiżanka świeżo zmielonej kawy z ekspresu

- 2 łyżeczki oleju kokosowego lub masła

- szczypta imbiru, cynamonu, kardamonu, cukru kokosowego - według własnego uznania

Przygotowanie:

Aby przygotować kawę kuloodporną najpierw zaparz filiżankę kawy w ekspresie. Później dodaj do niej masło, przyprawy i olej kokosowy. Blenduj wszystko do uzyskania puszystej pianki. Po uzyskaniu takiej konsystencji, kawa kuloodporna jest gotowa do wypicia.

Więcej o: