Zwykle do wody dodajemy listki świeżej mięty, dzięki czemu nabiera świeży, orzeźwiający zapach i taki sam smak. Warto listki mięty zmienić na świeżą bazylię lub rozmaryn, bo mają ostrzejszy smak i aromat. Plasterki cytryny i zielonego ogórka spotęgują ten efekt.
12 sygnałów, że pijesz za mało wody. Sprawdź, czy twój organizm ich nie wysyła
Najłatwiej jest po prostu wrzucić do dzbanka z wodą kawałki miąższu arbuza, ale my mamy na to nieco inny sposób. Do blendera wrzuć pokrojony na kawałki miąższ arbuza (ilość - wedle uznania). Zblenduj owoc na gładką masę i wypełnij nią foremkę do przygotowywania kostek lodu. Wstaw do zamrażalnika. Gdy arbuzowe kostki lodu będą już gotowe, wrzuć je do dzbanka lub butelki z wodą.
Woda alkaliczna. Odkwasza organizm i wspomaga usuwanie toksyn
Do karafki lub dzbanka z wodą wrzuć laskę wanilii, laskę cynamonu i kawałek korzenia imbiru. 1/2 twardej gruszki pokrój na cienkie plasterki (nie obieraj ze skórki) i również wrzuć do wody. Odstaw na godzinę, żeby woda nabrała aromatu i smaku.
Pobudzający napój na dobry początek dnia! Tak wody z cytryną i miętą jeszcze nie robiłeś
Do litra zimnej, niegazowanej wody dodaj sok wyciśnięty z 1 i 1/2 cytryny (możesz cytrynę zastąpić limonka, ale wtedy wykorzystaj sok wyciśnięty z 2 owoców). Dokładnie wymieszaj, następnie dodaj szczyptę pieprzu cayenne (lub jeśli chcesz - nieco więcej). Przed wypiciem, dokładnie wymieszaj.
Zobacz, dlaczego według Ewy Chodakowskiej warto pić wodę
Przygotuj owoce: przekrój twardą śliwkę, usuń z niej pestkę, pokrój na cienkie plasterki, pokrój na plasterki 1/3 jabłka ze skórką. Owoce wrzuć do dzbanka, zalej wodą, odstaw na godzinę, żeby woda przeszła smakiem i zapachem owoców. Do wody możesz także inne owoce, w zależności od pory roku: truskawki, maliny, jagody, jeżyny, czereśnie i wiśnie. Zimą sięgaj po jabłka, gruszki i kiwi. Możesz użyć także mrożonych owoców.