• Link został skopiowany

Ryż jaśminowy. Wartości odżywcze ryżu jaśminowego. Indeks glikemiczny i kalorie w ryżu jaśminowym. Jak gotować ryż jaśminowy?

Ryż jaśminowy zawitał do naszej kuchni z Tajlandii. Sypka konsystencja sprawia, że doskonale komponuje się z licznymi sosami i duszonym mięsem. Jak najlepiej ugotować ryż jaśminowy? Jakie właściwości i wartości odżywcze się w nim kryją? Odkrywamy wszystkie tajemnice dotyczące ryżu jaśminowego.
ryż jaśminowy
Pille rin priske/unsplash.com

Ryż jaśminowy – wartości odżywcze

Ryż jaśminowy ma lekko słodki zapach. Za jego sprawą przypomina niektórym właśnie woń świeżego jaśminu. Ryż jaśminowy jest obecny przede wszystkim w kuchni azjatyckiej, głównie tajskiej. Choć wywodzi się z Tajlandii, w tej chwili jest uprawiany już na całym świecie. Jednak ten tajski, wciąż uchodzi za najsmaczniejszy. Jest to odmiana ryżu długoziarnistego i wyróżnia go bardzo biały kolor.

Co ciekawe, po ugotowaniu bardzo długo zachowuje lepkość. Jest jednak na tyle delikatny, że bez problemu można układać go w najróżniejsze kształty. Ryż jaśminowy jest przy tym puszysty i lekki.

Jakie właściwości i wartości odżywcze posiada ryż jaśminowy? Zacznijmy od tego, że jest on bardzo pożądanym składnikiem diet odchudzających. Dokładne ilości zawartych w nim wartości odżywczych mogą się różnić w zależności od odmiany, ale bezsprzecznie każda z nich uważana jest za bogate źródło węglowodanów i błonnika. To sprawia, że ryż jaśminowy powinien być obowiązkowy w jadłospisie wszystkich osób, które regularnie uprawiają sport. Ryż jaśminowy zjedzony przed wysiłkiem fizycznym nie zapcha nas, nie spowoduje przykrych dolegliwości trawiennych, a przy okazji uzupełni ewentualne niedobory witamin, elektrolitów, tłuszczy czy minerałów.

Wspomniany błonnik pomoże zachować na dłużej uczucie sytości. A jego delikatne działanie odwadniające sprawi, że stanie się cenną i skuteczną bronią w walce z nadprogramowymi kilogramami.

Ryż jaśminowy jest także cenionym źródłem białka, tłuszczy nasyconych. Nie bez znaczenia jest fakt, że znajdziemy w nim wiele  kluczowych dla rozwoju i funkcjonowania naszego organizmu pierwiastków. W tym miejscu należy wymienić choćby magnez, cynk, potas, fosfor, żelazo. A jeśli jeśli chcemy uzupełnić niedobory witamin, to ryż jaśminowy także będzie służył nam pomocą. Zawiera wiele witamin z grupy E i B. Mamy więc dzięki niemu zapewnione wsparcie układu nerwowego.

Wspominaliśmy już o jego skuteczności w dietach odchudzających. Aby dopełnić jego właściwości odchudzających, należy wspomnieć także o tym, że zaliczamy go do produktów lekkostrawnych i bardzo łatwo przyswajalnych przez organizm.

Ryż jaśminowy – indeks glikemiczny

Jaki indeks glikemiczny ma ryż jaśminowy? Na początek krótkie przypomnienie. Indeks glikemiczny to to wartość określona jako średni, procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu danego produktu, przez reprezentatywną statystycznie grupę ludzi. Dana porcja powinna zawierać 50 gramów przyswajalnych węglowodanów. Na tym tle ryż jaśminowy klasyfikujemy jako produkt o wysokim indeksie glikemicznym. W tabeli indeksu glikemicznego znajduje się przy nim liczba 60.

Ryż jaśminowy – kalorie

Jeśli chodzi o kalorie, to spokojnie możemy zajadać się ryżem jaśminowym nawet na diecie. W 100 g ryżu jaśminowego znajdziemy tylko 116 kalorii. A to znacznie mniej niż w innych odmianach ryżu. Jest lekkostrawny, bezglutenowy, więc może być składnikiem nawet bardzo restrykcyjnych diet.

Ryż jaśminowy – jak gotować?

Często pojawiają się pytania o to, jak gotować ryż jaśminowy i ile gotować ryż jaśminowy. Jest wiele sposobów na przyrządzenie ryżu jaśminowego. Przede wszystkim należy płukać ryż jaśminowy aż do momentu, gdy woda stania się przejrzysta. Jeśli nasz ryż jaśminowy stał już trochę w otwartym opakowaniu, warto moczyć go w wodzie przez około pół godziny.

Co ciekawe, w porównaniu do innych odmian ryżu, ryż jaśminowy warto gotować w zimnej wodzie. Na jedną szklankę ziaren konieczne będzie około dwóch szklanek wody.

A ile gotować ryż jaśminowy? Przez pierwsze 25 minut gotujemy go na wolnym ogniu. Następnie, gdy całkowicie wchłonie wodę, dusimy go jeszcze pod przykrywką. Powinien stać się miękki, delikatny. Trwa to około 10 minut. Warto na koniec przelać ryż jaśminowy zimną wodą i bardzo ostrożnie zamieszać.

Tak przyrządzony rewelacyjnie sprawdzi się w przepisach z wykorzystaniem ryżu jaśminowego, warzyw i mięs.

Więcej o: