Pomijanie posiłków nie jest dobrym pomysłem jeśli rozpoczynasz swoją przygodę z odchudzaniem. Odpowiednio przygotowane śniadanie pomaga rozbudzić metabolizm, by przez cały dzień pracował na wysokich obrotach. Pomijanie śniadania często kończy się napadem wilczego głodu i jedzeniem zbyt dużych porcji kolejnych posiłków.
Cukier to nie tylko mnóstwo mnóstwo kalorii, ale także zwiększone ryzyko chorób metabolicznych. Węglowodany proste nie są dobrym, ani zdrowym pomysłem na śniadanie. Jeśli zamiast kanapki z kupnym, pełnym cukru dżemem wybierzesz jajko, pieczywo pełnoziarniste i warzywa, będziesz najedzony, pełny energii i znacznie chudszy.
Wybierz śniadanie, które zawiera co najmniej 8 gramów błonnika. Wybierając pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane, otręby lub dużą ilość warzyw, proces trawienny będzie przebiegał prawidłowo, a ty nie będziesz głodny chwilę po śniadaniu.
Nie chodzi wcale o to, żeby wstawać skoro świt. Ważne jest, żeby zbyt długo nie odwlekać w czasie pierwszego posiłku i zjeść do do 2 godzin po przebudzeniu. Pomaga to w utrzymaniu odpowiedniego rytmu dobowego oraz przyspiesza metabolizm.
Śniadanie powinno być tak duże, by naprawdę zaspokoiło głód przynajmniej na kilka godzin. Oczywiście nie chodzi o to, żeby się przejadać, ale pierwszy posiłek powinien zawierać przynajmniej 350 kcal.