Ania Starmach zdradza przepis na zdrowy kwaśno-słodki deser. Jak go przygotować?

Ania Stamrach zdradziła, jaka jest jej największa kulinarna słabość. Szef kuchni przepada za wszelkimi słodkościami. Z nowego odcinka "Superfoodów na co dzień" dowiemy się, jak przyrządzić popisowy deser.

Słabość Ani Starmach? To oczywiście desery i słodkości! Z najnowszego odcinka programu, którego Ania jest gospodynią, dowiemy się, jak przyrządzić zdrowy kwaśno-słodki deser. Bohaterem "Superfoody na co dzień" został Lemon Curd, czyli angielski krem cytrynowy w wersji z camu-camu.

 

Krem cytrynowy deserowym odkryciem Ani Starmach

Przygotowuję nieklasyczny krem cytrynowy, który jest miłością mojego życia, po prostu uwielbiam! Na dodatek jest bardzo zdrowym i prostym deserem, który łatwo, przy użyciu kilku składników, zrobisz w domu

- mówi Ania Starmach. Dodaje, że jej wersja Lemon Curd z dodatkiem superfoodu o nazwie "camu-camu" to bogactwo witaminy C - jedna łyżeczka camu-camu pokrywa stuprocentowe zapotrzebowanie organizmu na ten mikroelement.

Zobacz wideo Czy multiwitamina daje efekty? [NaZdrowie]
Kocham gotowanie, ale jeszcze bardziej zdrowe gotowanie i taki właśnie jest przepis na Lemon Curd - zdrowy, pyszny, prosty. Mam nadzieję, że wam zasmakuje i będziecie mieli ochotę na jeszcze więcej zdrowych kulinarnych inspiracji

- dodaje Starmach.

Przepis na ulubiony Lemon Curd Ani Starmach

Składniki:

  • sok z dwóch cytryn;
  • jedno jajko;
  • łyżka camu-camu;
  • starta skórka z dwóch cytryn;
  • 50 gramów serka mascarpone;
  • 150 mililitrów śmietanki 36%;
  • trzy łyżki cukru kokosowego.

Przygotowanie: Sok z cytryny, skórkę, jajka, cukier umieść w rondelku, podgrzewaj cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, wtedy ściągnij z ognia, dodaj camu camu i schładzaj z lodówce. Śmietankę wymieszaj z mascarpone, dodaj krem cytrynowy i przełóż do pucharków. Podawaj z owocami goji, miechunką i odrobiną cukru kokosowego. Możesz dodać także miętę lub inne ulubione superfoods.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.