Słabość Ani Starmach? To oczywiście desery i słodkości! Z najnowszego odcinka programu, którego Ania jest gospodynią, dowiemy się, jak przyrządzić zdrowy kwaśno-słodki deser. Bohaterem "Superfoody na co dzień" został Lemon Curd, czyli angielski krem cytrynowy w wersji z camu-camu.
Przygotowuję nieklasyczny krem cytrynowy, który jest miłością mojego życia, po prostu uwielbiam! Na dodatek jest bardzo zdrowym i prostym deserem, który łatwo, przy użyciu kilku składników, zrobisz w domu
- mówi Ania Starmach. Dodaje, że jej wersja Lemon Curd z dodatkiem superfoodu o nazwie "camu-camu" to bogactwo witaminy C - jedna łyżeczka camu-camu pokrywa stuprocentowe zapotrzebowanie organizmu na ten mikroelement.
Kocham gotowanie, ale jeszcze bardziej zdrowe gotowanie i taki właśnie jest przepis na Lemon Curd - zdrowy, pyszny, prosty. Mam nadzieję, że wam zasmakuje i będziecie mieli ochotę na jeszcze więcej zdrowych kulinarnych inspiracji
- dodaje Starmach.
Składniki:
Przygotowanie: Sok z cytryny, skórkę, jajka, cukier umieść w rondelku, podgrzewaj cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, wtedy ściągnij z ognia, dodaj camu camu i schładzaj z lodówce. Śmietankę wymieszaj z mascarpone, dodaj krem cytrynowy i przełóż do pucharków. Podawaj z owocami goji, miechunką i odrobiną cukru kokosowego. Możesz dodać także miętę lub inne ulubione superfoods.