Anna Lewandowska tym razem w swoim menu postawiła na szpinak, który stał się składnikiem czwartkowego dania głównego.To zielone warzywo zawiera potrzebne minerały i witaminy oraz antyoksydanty, które pomagają walczyć z miażdżycą. Szpinak posiada również właściwości antynowotworowe. Możesz go wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Nas zainspirował prosty przepis trenerki na zielone risotto.
Przygotowanie: Pokrój mięso w kostkę, przypraw i usmaż na rozgrzanym wcześniej oleju. Dodaj pokrojone pomidory, awokado i pokruszone orzechy. Wymieszaj indyka, warzywa i porwaną sałatę. Polej wszystko odrobioną octu i dopraw do smaku.
Przygotowanie: Wymieszaj dokładnie jajko, masło, miód i ziarenka wanilii. Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia i mieszaj aż uzyskasz gładką masę. Dodaj pokruszoną czekoladę i maliny. Napełnij masą foremki do muffinek i piecz przez kwadrans w 180 stopniach.
Przygotowanie: Zetrzyj marchewki na tarce o grubych oczkach, przeciśnij czosnek przez praskę, pokrój pomidory w paski. W głębokim garnku rozpuść masło i dorzuć ryż, praż go przez 2-3 minuty. Dodaj marchewki, szpinak, czosnek, pomidory i skórkę z cytryny, duś przez kolejnych kilka minut. Następnie zalej wszystko wrzącą wodą i gotuj pod przykryciem, aż ryż stanie się miękki. Pilnuj ilości wody, dolewaj jej więcej co pewien czas, mieszając danie. Na koniec dopraw wszystko przyprawami i sokiem z cytryny.