Zostajesz w domu? Spróbuj trzech przepisów, które sprawdzą się w czasie pandemii

Jeśli decydujesz się na pozostanie w domu, koniecznie zadbaj o zbilansowaną dietę. Twoje posiłki powinny być pożywne, ale jednocześnie lekkie. Właśnie to zapewnią ci przedstawione poniżej przepisy.

Śródziemnomorska sałatka z ciecierzycy

Składniki:

1 puszka ciecierzycy, 1 czerwona papryka, 1 świeża pietruszka, 1 czerwona cebula, 1 seler naciowy, dwie łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, łyżka soku z cytryny, czosnek, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Opłucz i wysusz ciecierzycę. Wsyp do misy wraz z posiekaną papryką, cebulą, pietruszką i selerem. Całość polej sokiem cytrynowym wymieszanym z oliwą, czosnkiem, solą i pieprzem.

Pieczony kurczak z komosą ryżową

Składniki:

3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 3 łyżki czerwonego octu winnego, 1 łyżka drobno posiekanej szalotki, 1 łyżeczka musztardy Dijon, sól i świeżo zmielony czarny pieprz, 1 szklanka gotowanej komosy ryżowej, 2 szklanki świeżego jarmużu, 1 pieczona pierś kurczaka pokrojona w plasterki, 2 pieczone marchewki pokrojone w plastry, pokrojona świeża rzodkiewka, Pokrojony seler naciowy.

Przygotowanie:

Sos: w małej misce wymieszaj olej, ocet, szalotkę i musztardę. Winegret dopraw solą i pieprzem.

Komosę umieść w dużej misce. Na wierzchu połóż jarmuż, pieczonego kurczaka i warzywa. Całość skrop sosem.

Falafel z sosem jogurtowym

Składniki:

2 puszki odsączonej ciecierzycy, 1 duże jajko, 2 łyżki skrobi kukurydzianej, 2 łyżeczki mielonego kminku, ¼ szklanki drobno posiekanej natki pietruszki i 1 szklanka całych liści z delikatnymi łodygami, ¾ szklanki jogurtu greckiego z pełnego mleka, podzielonego, sól, świeżo zmielony pieprz, czerwona cebula, 8 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki świeżego soku z cytryny, 1 ogórek zielony.

Przygotowanie:

Sos: Jogurt wymieszaj z łyżką soku z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.

W dużej misce wymieszaj ciecierzycę, jajko, skrobię kukurydzianą, kminek, natkę pietruszki i ¼ szklanki jogurtu. Całość dopraw solą i pieprzem. Drobno posiekaj połowę cebuli i odmierz ¼ szklanki. Dodaj do miski z mieszanką z ciecierzycy. Za pomocą tłuczka do ziemniaków zgnieć mieszankę na jednolitą pastę i podziel na 16 równych kulek. Przełóż na deskę i dociśnij kulki zwilżoną dłonią. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej 3 łyżki oleju, układając uformowaną masę. Ostrożnie dociśnij łopatką, aby spłaszczyć na dyski. Smaż na każdej stronie około 5 minut.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.