Pierś z kurczaka - kalorie a właściwości. Oto nasz przepis na obiad z piersią z kurczaka dla osób na diecie

Pierś z kurczaka to jeden z najpopularniejszych składników naszej diety. Kurczaka uwielbiają nawet dzieci. To także świetny pomysł dla osób, które są na diecie oraz chcą budować masę mięśniową. Kurczak, a właściwie jego pierś, może być bardzo pożywnym, bardzo zdrowym i mało tuczącym posiłkiem. Trzeba ją tylko dobrze przygotować. Ile kalorii ma pierś z kurczaka?

Ile kalorii ma pierś z kurczaka?

Pytanie o kalorie piersi z kurczaka pojawia się bardzo często w wyszukiwarkach internetowych. Lubimy jeść kurczaka, często przyrządzamy z nimi liczne dania, więc w pewnym momencie przychodzi ono dość naturalnie. Służymy więc pomocą. Ile kalorii ma pierś z kurczaka smażona? A ile kalorii ma pierś z kurczaka duszona? Czy najmniej kalorii ma pierś z kurczaka gotowana?

Zacznijmy od tego, że w 100 g surowej piersi z kurczaka znajdziemy około 99 kcal. Jak nietrudno się domyślić, kaloryczność mięsa wzrasta po przygotowaniu do spożycia. Zaskoczymy was pewnie, bo najzdrowszą wersją (i także najmniej kaloryczną) jest grillowana pierś z kurczaka! Wcale nie duszona czy pieczona.

W 100 g grillowanej piersi z kurczaka znajdziemy około 120 kcal. Z całą pewnością wygrywa ona z najpopularniejszą wersją, czyli smażoną. W smażonej piersi z kurczaka kryje się bowiem około 235 kcal w 100 g, a w porcji (około 140-150 g) może być ich aż 340. Choć zawiera ona dużo białka, zdecydowanie nie jest wskazana osobom na diecie.

Pośrednim rozwiązaniem jest duszona i gotowana pierś z kurczaka. W 100 g mięsa możemy spodziewać się około 150 kcal.

Smaczna, dietetyczna pierś z kurczaka – dlaczego warto włączyć ją do diety?

Choć powinniśmy wystrzegać się smażonej, to smaczną, dietetyczną pierś z kurczaka jak najbardziej powinniśmy włączyć do swojej diety. Jest to mięso łatwo dostępne, także dość tanie. Dostarcza organizmowi solidną porcję białka, która jest niezbędna do rozbudowania mięśni. Zaznaczmy w tym miejscu, że najlepiej wybierać pierś z kurczaka z hodowli ekologicznej. Dlaczego? Masowa hodowla niestety często bazuje na sztucznych dodatkach, antybiotykach, które ze zdrowiem zwierząt nie mają nic wspólnego. Mogą także przenikać do mięsa i działać niekorzystnie również na ludzki organizm.

Poniżej znajdziesz dwa świetne przepisy na lekką sałatkę z kurczaka oraz przepis na obiad z piersią z kurczaka dla osób na diecie.

Przepis na lekką sałatkę z kurczaka (dwie porcje)

Składniki:  pęczek botwinki, łyżka komosy ryżowej, 100 g piersi z kurczaka, dwie łyżki ricotty, łyżka jogurtu naturalnego, ćwiartka awokado, garść posiekanych orzechów włoskich, łyżka migdałów pokruszonych, sok z jednej cytryny, dwie łyżki oliwy z oliwek, przyprawy do smaku

Przygotowanie: komosę umyj i przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Buraczki zawiń w folię spożywczą i piecz w piekarniku w 200 stopniach przez 30 minut. Liście botwinki opłucz pod wodą. Pokrój je w drobne paseczki. Odstaw na chwilę, a zajmij się kurczakiem. Pokrój go na kawałki, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z jogurtem naturalnym. Następnie panieruj w posiekanych drobno orzechach i migdałach. Włóż do piekarnika na 20 minut. Liście botwinki skrop sokiem z cytryny i oliwą. Dodaj komosę ryżową, pokrojone awokado, buraczki pokrojone wcześniej w kostkę. Serwuj sałatkę z kurczakiem. Nie zapomnij udekorować dania ricottą.

Przepis na obiad z piersią z kurczaka dla osób na diecie (pięć porcji)

Składniki:  500g piersi z kurczaka, 4 czerwone papryki, marchewka, cebula, 100 ml przecieru pomidorowego, łyżka oliwy, przyprawy (sól, pieprz, papryka w proszku, 3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego), 200 g kaszy gryczanej

Przygotowanie: Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, dopraw przyprawami. Następnie dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Chwilę podsmaż na oliwie. Następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę, starta na tarce marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dodaj pół szklanki wody. Duś, aż papryka będzie miękka i powstanie z niej sos. Dodaj przecier pomidorowy. Dopraw ewentualnie do smaku. Podawaj z kaszą gryczaną.

Więcej o:
Copyright © Agora SA