Znudzona słodką owsianką? Wypróbuj przepisy na wytrawną alternatywę - płatki owsiane na słono

Słodkie śniadania przerodziły się w rutynę? Nic dziwnego. Mimo szerokiej gamy dodatków i wielu możliwości przygotowania, słodki smak naprawdę może się znudzić. Czas na wytrawną owsiankę.

Płatki owsiane stanowią uniwersalną bazę śniadań. Można ugotować je na wodzie lub mleku i dodać wszystko, na co tylko ma się ochotę. Mimo pełnej dowolności, to właśnie słodka owsianka króluje w jadłospisach - najchętniej wybieramy owoce - świeże bądź suszone. Słusznie, ale nie codziennie. Warto urozmaicać swoje śniadania i powstrzymać rutynę.

Owsianka na słono - dla kogo?

Jedzenie cukru po przebudzeniu ma zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Nawet jeśli bliżej ci do tych drugich, nie musisz rezygnować z owsianki na śniadanie. Przygotuj płatki owsiane na wodzie i wrzuć do nich wytrawne dodatki. Kilka przepisów poniżej:

Paprykowa owsianka z jajkiem sadzonym

Jajka bogate są w zdrowe tłuszcze i pełnowartościowe białka oraz cholinęJajka bogate są w zdrowe tłuszcze i pełnowartościowe białka oraz cholinę Fotolia

Składniki:

Szklanka wody, pół szklanki płatków owsianych, pół papryki, jajko, dwie płaskie łyżeczki oleju kokosowego, sól, pieprz, papryka mielona (słodka lub ostra), czosnek.

Przygotowanie:

Płatki owsiane ugotuj na wodzie. Dodaj sól, pieprz, paprykę mieloną oraz czosnek. Połowę papryki delikatnie podsmaż na oleju kokosowym, posiekaj szczypior i dodaj do owsianki. Na oleju kokosowym przygotuj jajko sadzone i umieść je na wierzchu owsianki. Dodaj przyprawy i gotowe.

Śródziemnomorska owsianka w piekarniku

Jajka bogate są w zdrowe tłuszcze i pełnowartościowe białka oraz cholinę

Składniki: 

Szklanka wody, pół szklanki płatków owsianych, łyżka oliwy, pomidorki koktajlowe, ser feta, czarne oliwki, sól, pieprz, bazylia.

Przygotowanie:

Płatki owsiane ugotuj na wodzie. Dodaj sól, pieprz, chilli oraz oliwę z oliwek. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu umieść pokrojone pomidorki koktajlowe, oliwki oraz ser feta. Całość polej odrobiną oliwy i dopraw bazylią. Naczynie umieść na 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Słona owsianka z orzechami

orzechyorzechy fotolia

Składniki: 

Szklanka wody, pół szklanki płatków owsianych, garść dowolnych orzechów, awokado, pomidory suszone, łyżeczka masła klarowanego, pieprz, sól, świeże zioła.

Przygotowanie: 

Płatki owsiane ugotuj na wodzie. Dodaj sól i pieprz. Na małej patelni rozgrzej masło klarowane i podpraż na nim orzechy z odrobiną soli. Do owsianki dodaj obrane awokado, pomidory suszone i orzechy. Całość dopraw świeżymi ziołami.

Pamiętaj, że do swojej owsianki możesz dodać, co tylko chcesz. Tu nie ma ograniczeń. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.