Cukier - kalorie, szkodliwość, zamienniki. Jak cukier wpływa na zdrowie i sylwetkę?

Cukier nie cieszy się dobrą sławą. Od lat nazywany jest "białą śmiercią" i choć to jednak grubo przesadzone określenie, to bezsprzecznie należy zgodzić się z tym, że jest wrogiem szczupłej sylwetki i zagraża naszemu zdrowiu. Jak cukier wpływa na zdrowie i sylwetkę? Czym zastąpić cukier? I jak ograniczyć cukier w diecie?

Cukier – jak wpływa na zdrowie i sylwetkę?

Czy cukier szkodzi? To pytanie przez ostatnie dekady pojawiło się już tyle razy, że chyba nikt nie ma wątpliwości. Tak, cukier szkodzi. Negatywnie wpływa na zdrowie i sylwetkę. Nadmierne spożywanie cukru prowadzi do wzrostu wagi i może prowadzić do nadwagi, a nawet otyłości.

Wynika to z tego, że węglowodany – czyli także cukier – nie zawsze zostają strawione. Nasz organizm czasem nie zdąży tego zrobić – szczególnie, gdy ma ich zbyt wiele. Wtedy odkładają się one w postaci tłuszczu. Waga rośnie, pojawiają się tak zwane boczki, cellulit. Na dodatek wszystko to nie sprawia, że jesteśmy najedzeni. Cukier choć kaloryczny wcale nie jest sycący. Jesteśmy więc wciąż głodni i dalej jemy.

Najgroźniejszym cukrem dla naszego zdrowia i naszej sylwetki jest fruktoza. Naturalnie występuje ona w owocach, jednak jest także bardzo często używana w przemyśle spożywczym. Jest ona trudno przyswajalna, a znajdziemy ją praktycznie wszędzie – w ciastkach, batonach, cukierkach, słodkich napojach, jogurtach.

Skoro wiemy, już jak cukier wpływa na sylwetkę, pora zastanowić się jak cukier wpływa na zdrowie. Przede wszystkim powoduje częstsze wystąpienie chorób serca i układu krążenia. Mowa tu o miażdżycy, nadciśnieniu tętniczym czy zawałach serca. Ponadto przyczynia się do wystąpienia cukrzycy – obu typów – a także Alzheimera. Cukier wywołuje też wiele problemów trawiennych i dolegliwości związanych z układem pokarmowym. Ale to nie wszystko! Przyczynia się także do próchnicy zębów i zaburzeń układu nerwowego. Przez nadmierne spożycie cukru możemy doświadczyć nawet stanów depresyjnych. Od początkowej euforii przechodzimy bardzo szybko do obniżonego samopoczucia. Konsekwencji spożycia nadmiaru cukru jest wiele. Jak więc ograniczyć cukier w diecie?

Jak ograniczyć cukier w diecie?

Nie jest to zadanie proste. Głównie z tego względu, że cukier jest dosłownie wszędzie. Producenci żywności ukrywają jego obecność w produktach umieszczając na etykietach drobny druczek lub używając nazw chemicznych, które nikomu nic nie mówią. Przykładowo możemy przeczytać, że dany produkt zawiera 70 proc. węglowodanów. Tak naprawdę może chodzić o 70 proc. zawartość cukru!

Jak ograniczyć cukier w diecie? Na pewno należy wykluczyć wszystkie słodkie napoje – czy to gazowane, czy niegazowane. Soki, lemoniady… to wszystko zawiera mnóstwo cukru. Bądź czujny szczególnie kupując soki. Najlepiej robić je samodzielnie. Te w kartonach to zazwyczaj nektary, które niewiele mają wspólnego z owocami. Na dodatek zawartość cukru jest ogromna.

Jeśli jesz na śniadanie płatki musli, pomyśl o przyrządzeniu ich samodzielnie. Te kupione – czekoladowe, miodowe – to bomba kaloryczna. Zawierają naprawdę dużo cukru. Lepiej wymieszać płatki owsiane z orzechami i zalać je wodą.

Podobnie sprawa ma się ze wszystkimi produktami słodkimi. Wszystkie chałki, bułeczki słodkie, pieczywo tostowe, rogaliki, bułki maślane. To wszystko zawiera cukier. Nawet w przypadku takich dietetycznych produktów jak wafle ryżowe czy sucharki nie możemy być pewni!

Uważnie czytaj też etykiety na nabiale. Jogurty też mogą być dosładzane. Lepiej wybierać więc te naturalne, bez dodatku cukru czy owoców. Owoce zawsze możemy dodać do jogurtu samodzielnie. Cukier znajduje się nawet w teoretycznie wytrawnych produktach. Znajdziesz go w paczkowanych wędlinach, ketchupie czy sosach.

Czym zastąpić cukier? Zdrowe zamienniki cukru

A jeśli chodzi o biały cukier, który sami dodajemy do kawy czy herbaty, to czym możemy go zastąpić? Na szczęście zdrowych zamienników cukru jest naprawdę wiele. Możemy wykorzystać miód, syrop klonowy, syrop z agawy, ksylitol, syrop daktylowy, stewię czy nawet lukrecję. Pamiętajmy jednak, że wiele ze zdrowych zamienników cukrów jest znacznie słodszych niż cukier. Warto dodawać ich mniej.

Więcej o: