Kotlety wegetariańskie i twoje obiady już nigdy nie będą takie same. Najlepsze przepisy

Dieta wegetariańska staje się coraz popularniejsza. Motywacja osób, które decydują się na jadłospis bez mięsa bywa różna. U jednych jest to kwestia ideologiczna, u innych zdrowotna. Jeszcze inni robią to z kwestii ekologicznych. Świetnym pomysłem, aby przymierzyć się do życia bez mięsa jest częste zastępowanie posiłków typowo mięsnych produktami wege. Idealnie sprawdzą się w tym wypadku kotlety wegetariańskie.

Kotlety wegetariańskie – dlaczego warto?

Kotlety wegetariańskie wcale nie oznaczają stania godzinami w kuchni. Wręcz przeciwnie. Większość przepisów na kotlety wegetariańskie można wykonać błyskawicznie. Ot, kilka składników, porządny blender i gotowe.

Ponadto warto wiedzieć, że kotlety wegetariańskie to znacznie większy wybór niż typowo mięsne kotlety. Możemy przygotować kotlety wegetariańskie praktycznie z każdego warzywa. Została nam marchewka i pietruszka z zupy? Świetnie, wystarczy dodać trochę fasoli, przypraw i już mamy drugie danie. Dodatkowo każdy kotlet wegetariański może smakować inaczej. Mamy na myśli nawet te wykonane z tego samego przepisu. Wystarczy dodać innych przypraw i gotowe. Mnogość przypraw i ziół sprawi, że nie tylko zmienimy smak kotleta, lecz także dostarczymy jeszcze więcej cennych składników odżywczych niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu.

Kotlety warzywne są naprawdę zdrowe. Nie zawierają konserwantów, barwników, zbędnej soli. Wszystko wykonujemy sami. To od nas zależy, jakie warzywo będzie najbardziej wyczuwalne w smaku. Należy wiedzieć, że są wskazane dosłownie na każdej diecie. Można je bowiem przygotować w wersjach bez jajek, białek mleka i glutenu. Co ciekawe, takie opcje wprowadzają także popularne burgerownie. W miejscach, gdzie dotychczas królowała wołowina i wieprzowina, coraz częściej możemy zjeść kotlet wegetariański na przykład z buraka czy z dyni. Takie lokale często korzystają z warzyw sezonowych. To świetny pomysł także dla nas! Pamiętajmy jednak, aby kupować warzywa z zaufanych źródeł. Te identyczne marchewki, które podziwiamy na wystawach sklepowych, prawdopodobnie wcale nie są zdrowe! Lepiej kupować warzywa na targach, od ekologicznych rolników.

Kotlety z warzyw świetnie nadają się jako element obiadu. Pasują także do bułek, kanapek i burgerów. Poniżej znajdziecie świetne przepisy na kotlety wegetariańskie.

Kotlety wegetariańskie z fasoli

Składniki: 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach, 1 szklanka ugotowanej białej fasoli, 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 1 łyżka sosu sojowego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka nasion dyni lub słonecznika, olej do smażenia, starty imbir, łyżeczka kolendry, sól, pieprz, oliwa do smażenia

Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do jednej miski. Zblenduj je na gładką masę. Zwilż dłonie i rób kotlety. Mogą mieć dowolny kształt. Smaż na rozgrzanej oliwie z oliwek aż będą miały ładny złoto-brązowy kolor.

Kotlety wegetariańskie z ciecierzycy

Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 3 marchewki, 2 małe cebule, 1 korzeń pietruszki, 200 g batatów, szklanka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej, do smaku sól, pieprz, curry, olej do smażenia

Przygotowanie: Wszystkie składniki umyj i obierz. Pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj marchewki, pietruszkę, kaszę jaglaną. Przełóż do jednej miski i porządnie zblenduj. Smaż kotlety na oliwie lub oleju.

Kotlety wegetariańskie z kalafiora

Składniki: kalafior, cebula, 2-3 łyżki mąki kukurydzianej, 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka wędzona

Przygotowanie: Ugotuj w lekko osolonej wodzie kalafior. Obierz cebulę. Wszystkie składniki przełóż do miski i zblenduj. Smaż kotlety na oliwie lub oleju.

Kotlety wegetariańskie z kaszy

Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej, 1,5 szklanki płatków owsianych, 200-300 g pieczarek, dwie cebule, szklanka mąki owsianej, przyprawy: sól, pieprz, czosnek i tymianek do smaku, olej do smażenia

Przygotowanie: Cebulę i pieczarki obierz i przysmaż na oliwie na złoty kolor. Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z przepisem. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie zblenduj. Smaż kotlety na oliwie z oliwek.

Kotlety wegetariańskie z jajek

Składniki: 4-5 ugotowanych na twardo jajek, 1 jajko surowe, sól i pieprz, bułka tarta, oliwa do smażenia

Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do jednej miski. Wszystkie, oprócz bułki tartej. Zmiksuj na gładką masę. Formułuj kotlety, obtaczaj w bułce tartej i smaż na złoty kolor.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.