Dieta lekkostrawna to dieta lecznicza, której jadłospis jest wskazany przy wielu chorobach, szczególnie w schorzeniach jelit, po operacjach czy zatruciach, a także dla ludzi starszych i dzieci.
Jadłospis w diecie lekkostrawnej zawiera na przykład chude mięso i wędliny, chude produkty mleczne, pieczywo pszenne, biały ryż, drobne makarony. Warto starać się, aby dania były wyłącznie pieczone, duszone na parze, gotowane. Unikamy smażenia, zasmażek, dań w panierce czy odgrzewanych w mikrofalówce. Jakie jeszcze produkty są dozwolone w diecie lekkostrawnej?
Jadłospis diety łatwostrawnej w wersji podstawowej opiera się na następujących grupach produktów spożywczych: produkty zbożowe, nabiał, mięso i ryby, tłuszcze, warzywa gotowane, warzywa surowe, owoce bez skóry, słodycze.
I tak, jeśli chodzi o produkty zbożowe powinniśmy jeść na przykład pieczywo pszenne, ryż, drobne makarony pszenne. Z nabiału warto wybierać jogurty, kefiry, mleko. Gdy decydujemy się na mięso, to wyłącznie chuda wołowina, kurczak, indyk. Z ryb warto postawić na chude pstrągi, sole, sandacze. W diecie lekkostrawnej dopuszczalny tłuszcz to naturalne masło, słodka śmietana, oleje roślinne. Warzywa gotowane, które powinniśmy wybierać to przede wszystkim marchewka, dynia, ziemniaki, cukinia, a surowe to sałata, cykoria, pomidor bez skóry. Warto też jeść owoce – na przykład jabłka, gruszki, banany. Ze słodyczy dopuszczalny jest miód, dżemy bez pestek.
Dieta lekkostrawna - jadłospis na tydzień
Poniżej znajdziecie jadłospis diety lekkostrawnej na cały tydzień. Warto wybierać te przepisy, które są łatwe w przygotowaniu i które bez trudu wykonamy nawet podczas pochorobowego osłabienia.
Dieta lekkostrawna - jadłospis - dzień 1
Śniadanie - serek wiejski z pomidorem bez skóry
II śniadanie - jaglanka z pieczoną gruszką
Obiad - pieczona pierś z indyka z warzywami
Podwieczorek - jogurt naturalny z miodem
Kolacja - zupa-krem z pomidorów
Dieta lekkostrawna - jadłospis - dzień 2
Śniadanie - koktajl mleczno-bananowy
II śniadanie - kisiel malinowy
Obiad - pulpety w sosie pomidorowym podane z białym ryżem
Podwieczorek - gruszka lub jabłko
Kolacja - krem z pieczonych pomidorów
Dieta lekkostrawna - jadłospis - dzień 3
Śniadanie - zupa mleczna z zacierkami
II śniadanie - pieczone jabłko
Obiad - duszona na maśle fasolka szparagowa i pierś z kurczaka duszona na parze
Podwieczorek - sok marchewkowy
Kolacja - dwie kromki pszennego chleba z twarożkiem i pomidorem bez skórki
Dieta lekkostrawna - jadłospis - dzień 4
Śniadanie - jajecznica gotowana na parze z pomidorami bez skóry
II śniadanie - kilka biszkoptów i jogurt naturalny
Obiad - kasza kuskus z gotowanymi na parze warzywami
Podwieczorek - sucharki maczane w mleku
Kolacja - serek wiejski z pomidorem
Dieta lekkostrawna - jadłospis - dzień 5
Śniadanie - jogurt naturalny z płatkami ryżowymi i borówkami
II śniadanie - kromka chleba z masłem i jedno jajko na twardo
Obiad - pierś z indyka pieczona z cukinią i pomidorami
Podwieczorek - kisiel truskawkowy
Kolacja - jaglanka z gotowaną gruszką
Dieta lekkostrawna - jadłospis - dzień 6
Śniadanie - serek wiejski z jednym pomidorem obranym ze skóry
II śniadanie - budyń naturalny o smaku waniliowym
Obiad - kasza jaglana z gotowanymi na parze warzywami
Podwieczorek - dwie nektarynki bez skóry
Kolacja - pierś z kurczaka pieczona z ziołami
Dieta lekkostrawna - jadłospis - dzień 7
Śniadanie - bułka pszenna, łyżka masła, dwa plasterki chudej wędliny, jeden pomidor bez skóry
II śniadanie - gruszka lub jabłko pieczone
Obiad - ryba gotowana na parze, marchewka i ziemniaki gotowane w wodzie
Podwieczorek - kefir naturalny
Kolacja - zupa-krem z brokułów z kromką pieczywa pszennego