Włączenie zdrowego hummusu do diety jest niezwykle korzystnym rozwiązaniem. Dlaczego? Przede wszystkim sprawi on, że uczucie sytości będzie Ci towarzyszyć naprawdę długo. Hummus jest doskonałym źródłem błonnika i białka. Jeśli zdecydujesz się na dodanie go do ulubionego dania, możesz być pewna, że uczucie głodu nie dopadnie Cię zbyt prędko.
Ciecierzyca uprawiana była już od tysięcy lat na Bliskim Wschodzie i w Indiach. Liczne podania mówią o tym, że rosła w Wiszących Ogrodach Babilonu, czyli jednym z siedmiu cudów świata. Sam hummus rzekomo był przygotowywany i podawany przez sułtana Saladyna już w XII wieku.
Hummus można także w łatwy i szybki sposób dodawać do wielu potraw. Możesz traktować go także jako zdrowy zamiennik, który idealnie sprawdzi się w wielu sytuacjach - w końcu zawiera jedynie 27 kalorii na łyżkę. Możesz więc prosto wyeliminować ze swojego jadłospisu kaloryczne przekąski i zamienić je na dietetyczny hummus!
Tak przepyszna pasta z ciecierzycy cieszy się coraz większą popularnością nie tylko w kręgach wegetariańskich. Pomimo tego, że danie może wydawać się kaloryczne, pojawia się na talerzach coraz częściej. Doceniane jest głównie za smak i wartości odżywcze, których nie można mu odmówić. Idealnie smakuje z marchewką, porem lub innymi warzywami.
Jest on banalnie prosty w przyrządzeniu. Potrzebujesz: 25 dag ciecierzycy, 2 duże łyżki tahini, 1/2 - 3/4 szklanki oliwy, sok z 1 cytryny, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, oliwki do dekoracji.
Ciecierzycę mocz kilka godzin lub pozostaw na całą noc. Następnie ugotuj ją aż do miękkości. Ciecierzycę zmiksuj z pozostałymi składnikami do gładkiej masy. Hummus możesz podawać z chlebem i oliwą.
Hummus nazywany jest skarbnicą białka, a co za tym idzie - nie można mu odmówić dietetyczności. Jest to nieodłączny element diety wegetariańskiej i wegańskiej. Osoby, które unikają jedzenia mięsa, cenią sobie hummus także za jego bogactwo żelaza, które chroni przed wystąpieniem anemii.