Od pewnego czasu zauważyłaś u siebie lub u swoich najbliższych nagłe zmiany skórne i zupełnie nie wiesz, co może być ich przyczyną? Uwaga: istnieje prawdopodobieństwo, że to pierwszy objaw alergii pokarmowej.
Alergie pokarmowe mogą spowodowane być tak naprawdę każdego rodzaju pożywienie. Obecnie jednak coraz więcej zaobserwowanych przypadków ma podłoże związane ze spożywaniem nieakceptowanych przez organizm składników. Mowa tutaj między innymi o glutenie, mleku, jajkach, czy nawet rybach.
Warto jednak w tym momencie dodać, że nietolerancja pokarmowa nie równa się alergiom pokarmowym. Na przykład nietolerancja laktozy czy fruktozy to wynik zaburzeń enzymatycznych. Alergie pokarmowe objawy mają nieco inne. Zaliczyć do nich można: ból brzucha, nudności, kichanie, biegunkę, czy wzdęcia.
Nagłe wystąpienie alergii pokarmowej może skutkować wstrząsem anafilaktyczny, czyli ogólnoustrojową, bardzo gwałtowną i zagrażającą życiu reakcją alergiczną. Jej objawami są wymioty, rumień, kołatanie serca, mroczki przed oczami lub pokrzywka.
Obecnie coraz częściej do głosu dochodzi przekonanie badaczy o tym, że to właśnie jedzenie typu fast food jest najbardziej odpowiedzialne za występowanie alergii pokarmowych. We Włoszech zostały przeprowadzone badanie, z których jednoznacznie wynika, że dzieci jedzące hamburgery i drobne, niezdrowe przekąski, znacznie częściej miały zwiększony poziom AGE (zaawansowanej produkcji glikacji białek). Związki te mogą być także odpowiedzialne za występowanie cukrzycy.
Badania przeprowadzane przez specjalistów na całym świecie coraz częściej dowodzą, że spożywanie śmieciowego jedzenia (bogatego w AGE) związane jest z obecnością alergii pokarmowych u dzieci. To niezwykle ważne odkrycie, które być może wpłynie na postrzeganie wszystkich koncernów oferujących tak zwane śmieciowe jedzenie.
Świąd lub wysypka, o których wcześniej była mowa, to tylko część skutków wynikających ze spożywania niezdrowego jedzenia lub nieświadomości alergicznej.
Alergie pokarmowe powinno się jak najszybciej lokalizować i podejmować próby walki z nimi. Pierwszym krokiem powinno być więc ustalenie przyczyn alergii. Podstawą przeciwdziałania jest dieta eliminacyjna, czyli spożywanie tylko takich produktów, w których nie znajduje się problematyczny alergen.
Szczególną wagę należy przykładać do eliminacji produktów przetwarzanych chemicznie. Dieta wzbogacona o probiotyki dodatkowo podnosi szanse na sukces terapii. Oczywiście istnieje także szansa, że osoba uczulona poczuje się już znacznie lepiej po przyjęciu leków przeciwhistaminowych.
Przede wszystkim zawsze należy skontaktować się w takiej sytuacji z doświadczonym lekarzem, który dobierze odpowiednie leki i przepisze dalszą kurację. Alergie pokarmowa występują w społeczeństwie coraz częściej, a ich dobrze znane przyczyny zostają zastąpione przez coraz to nowsze, zupełnie dotąd niezbadane.