• Link został skopiowany

Poczuj się dobrze w swoim ciele. Jadłospis od Ewy Chodakowskiej

Aby pozbyć się zbędnych kilogramów trzeba jeść, ale zdrowo i rozsądnie. Rygorystyczne diety oraz głodówki prowadzą donikąd. Oto 35 przepisów, które pokazują, że odchudzanie wcale nie musi być katorgą.
Jadłospis Ewy Chodakowskiej
www.instagram.com/chodakowskaewa

Szybki trening, który zrobisz w pracy od Ewy Chodakowskiej

Dzień 1

Śniadanie: Owsianka z jabłkiem i orzechami 472 kcal

  • płatki owsiane – 5 łyżek [50g]
  • jabłko, małe – 1 sztuka [100g]
  • migdały – łyżka [10g]
  • jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 1/2 szklanki [125g]
  • orzechy włoskie – 4 sztuki [16g]
  • cynamon – 2 szczypty [2g]

Płatki zagotuj na wodzie (1/2 szklanki) przez 5 minut. Dodaj tarte jabłko i cynamon. Przelej owsiankę do miseczki. Polej jogurtem i posyp orzechami.

II śniadanie: Sałatka z awokado i pomidorów 200 kcal

  • awokado - pół sztuki [70g]
  • pomidor, czerwone – średnia sztuka [150g]
  • sok ze świeżej cytryny – 3 łyżki [20g]
  • pietruszka, liście – 2 łyżki [8g]
  • słonecznik, nasiona - łyżka [15g]

Składniki pokrój w cząstki. Skrop sokiem, posyp natką i słonecznikiem.

Obiad: Makaron z sosem pomidorowym i indykiem 573 kcal

  • mięso z piersi indyka, bez skóry - porcja [120g]
  • cukinia - mała sztuka [200g]
  • pomidory, pulpa – 2/3 szklanki [150g]
  • cebula – 1/2 małej szt. [35g]
  • bazylia, liście – 4 łyżki [16g]
  • olej rzepakowy - łyżka [10g]
  • makaron pełnoziarnisty, suchy – garść [70g]
  • ser pleśniowy, niebieski – plasterek [20g]

Cebulę podsmaż na oleju dodaj indyka pokrojonego w kostkę. Podduś go z cukinią i zalej pomidorami. Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem. Podawaj posypane pietruszką i serem.

Podwieczorek: Jogurt z marchewką i jabłkiem 228 kcal

  • jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 1/2 kubeczka [125g]
  • marchew, obrana – mała sztuka [50g]
  • jabłko – 1/2 małej sztuki [50g]
  • słonecznik, nasiona – 4 łyżeczki [20g]

Obraną marchew i jabłko zetrzyj na tarce. Dodaj jogurt i słonecznik. Wymieszaj.

Kolacja: Jajko sadzone z sałatą 313 kcal

  • 1 jajko kurze
  • rukola – mała garść [20g]
  • papryka czerwona, słodka – 1/2 szt. [75g]
  • rzodkiewka – ok. 5 sztuk [100g]
  • oliwa z oliwek – łyżka [10g]
  • koper ogrodowy – 4 łyżki [16g]
  • otręby pszenne - łyżeczka [5g]
  • pieprz czarny – szczypta
  • kefir, 2% tłuszczu – 1/3 szklanki [80g]
  • słonecznik, nasiona – 2 łyżeczki [10g]

Jajko usmaż na patelni na oliwie. Wymieszaj rukolę, paprykę i rzodkiewkę pokrojone w cząstki. Dodaj poszatkowany koperek, oliwę i otręby. Zjedz sałatkę z jajkiem. Wypij kefir.

Dzień 2

Śniadanie: Serek ziarnisty z awokado, pieczywo 456 kcal

  • serek twarogowy, ziarnisty – kubeczek [200g]
  • awokado – 1/4 szt. [35g]
  • pietruszka, liście – 2 łyżeczki [6g]
  • słonecznik – łyżka [10g]
  • pieprz czarny – szczypta
  • papryka, mielona – szczypta
  • chleb razowy – 2 kromki [62g]

Wymieszaj serek z plasterkami awokado i natką. Przypraw i posyp słonecznikiem. Zjedz z pieczywem.

II śniadanie: Koktajl bananowo-śliwkowy 238 kcal

  • banan, obrany – średnia sztuka [120g]
  • jogurt naturalny, 2% tłuszczu - kubeczek [150g]
  • śliwki suszone - 4 sztuki [10g]
  • miód – 1/2 łyżeczki [7g]

Obierz banana i buraka. Zmiksuj z resztą składników.

Obiad: Pulpety z surówka z kapusty kiszonej 550 kcal

mięso z piersi z kurczaka, bez skóry (mielone) - porcja [120g]

  • białko jaja kurzego – 1 sztuka
  • cebula, poszatkowana – 2 łyżki [20g]
  • marchew - mała sztuka [60g]
  • otręby pszenne – 3 łyżeczki [15g]
  • kapusta kiszona - porcja [120g]
  • pieprz czarny – szczypta
  • pietruszka, liście - łyżka [4g]
  • oliwa z oliwek - łyżka [10g]
  • olej rzepakowy – łyżka [10g]
  • kasza gryczana, niepalona, sucha – 5 łyżek [50g]

Mielone mięso wymieszaj z otrębami, olejem, poszatkowaną cebulą i surowym białkiem jaja. Przypraw pieprzem, dolej łyżkę oleju i wyrób kulki wielkości śliwki. Upiecz w piekarniku (w 180'C) w naczyniu żaroodpornym do momentu aż mięso będzie gotowe. Podlewaj delikatnie wodą. Marchew zetrzyj na tarce, dodaj pokrojoną kapustę, natkę i skrop oliwą. Pulpety zjedz z surówką i ugotowaną kaszą.

Podwieczorek 230 kcal

Baton Be Raw protein 38% - 1 sztuka [60g]

Zjedz baton.

Kolacja: Zupa krem z zielonych warzyw 337 kcal

  • brokuły, różyczki - garść [150g]
  • groszek zielony, mrożony – 3 łyżki [60g]
  • mięso z piersi kurczaka, bez skóry – mała porcja [60g]
  • marchew - mała sztuka [60g]
  • pieprz czarny - szczypta
  • pietruszka, liście – 2 łyżki [8g]
  • sól biała - szczypta
  • cebula, poszatkowana – 4 łyżki [40g]
  • oliwa z oliwek – 3 łyżeczki [15g]
  • słonecznik, nasiona - łyżeczka [5g]

Pokrojone, obrane warzywa, groszek i cząstki mięsa dodaj 1,5 szklanki wody. Ugotuj zupę i przypraw. Kiedy zupa będzie gotowa na koniec dodaj oliwę. Udekoruj z natką i pestkami.

Dzień 3

Śniadanie: Omlet z jabłkiem i rodzynkami 448 kcal

  • jaja kurze całe – 2 szt.
  • jogurt naturalny, 2% tłuszczu – ½ szklanki [125g]
  • kakao gorzkie, proszek – łyżka [10g]
  • olej rzepakowy - łyżka [10g]
  • otręby owsiane – 2 łyżki [20g]
  • jabłko - mała sztuka [100g]
  • rodzynki – łyżka [10g]
  • chili w proszku - szczypta

Jajka wbij do miseczki. Roztrzep z olejem. Jeżeli masz więcej czasu możesz oddzielnie ubić białka, następnie wymieszać z żółtkami i olejem. Wlej masę na rozgrzaną patelnię. Nie mieszaj, tylko poczekaj aż z jednej strony się upiecze i przerzuć na drugą stronę. Gotowy przełóż na talerz, na połowie rozłóż pokrojone w kostkę jabłko. Jogurt zmiksuj z kakao, chili i polej omlet. Posyp wszystko rodzynkami.

II śniadanie: Pudełko z przekąską 223 kcal

  • papryka czerwona, słodka - średnia sztuka [150g]
  • orzechy włoskie – 7 sztuk [28g]

Paprykę pokrój w cząstki. Włóż do pudełeczka razem z orzechami.

Obiad: Grillowany indyk i sałatka z selera i ananasa 558 kcal

  • ananas – 3 plastry [90g]
  • seler korzeniowy – 1 szt. [120g]
  • migdały, płatki – 3 łyżeczki [15g]
  • mięso z piersi indyka, bez skóry - porcja [120g]
  • olej rzepakowy - łyżka [10g]
  • rodzynki – łyżeczka [5g]
  • bazylia suszona – szczypta [1g]
  • sok ze świeżej cytryny - [20g]
  • ryż brązowy, suchy – 5 łyżek [50g]

Mięso natrzyj bazylią, pieprzem i olejem. Podsmaż na patelni grillowej. Zetrzyj seler i wymieszaj z plasterkami ananasa. Sałatkę posyp płatkami migdałów i lekko namoczonymi rodzynkami. Skrop sokiem z cytryny. Ugotowany ryż wymieszaj z natką. Na talerz wyłóż mięso, sałatkę i indyka.

Podwieczorek: Zielony koktajl z daktylami 220 kcal

  • szpinak – 2 garści [50g]
  • daktyle, suszone - 4 sztuk [18g]
  • siemię lniane – 3 łyżeczki [15g]
  • gruszka - średnia sztuka [150g]
  • woda – 1/4 szklanki [60g]

Zmiksuj wszystkie składniki.

Kolacja: Sałatka z rukoli z gotowanym łososiem 322 kcal

  • olej rzepakowy – łyżka [10g]
  • ocet balsamiczny – kilka kropel [2g]
  • sok ze świeżej cytryny - kilka kropel [2g]
  • pieprz czarny - szczypta
  • rukola - porcja [30g]
  • orzechy włoskie – 3 sztuki [12g]
  • komosa ryżowa, sucha – 2 łyżki [20g]
  • łosoś, atlantycki, dziki, świeży - [60g]

Łososia ugotuj na parze. Przygotuj sos (olej, ocet balsamiczny, sok cytryny, przyprawy). Wymieszaj liście rukoli, z cząstkami ryby. Polej sosem, posyp pokruszonymi orzechami i ugotowaną komosą.

Dzień 4

Śniadanie: Muffinki z serem feta 421 kcal

  • jaja kurze – 2 sztuki
  • ser feta – 2 plasterki [40g]
  • mleko, 2% tłuszczu – 1/4 szklanki [60g]
  • otręby pszenne – 3 łyżeczki [15g]
  • olej rzepakowy – 3 łyżeczki [15g]
  • pieprz czarny – szczypta [1g]
  • sól biała - szczypta [1g]
  • kapary w puszce – łyżka [10g]

Ubij jajka z przyprawami. Wymieszaj z mlekiem. olejem i otrębami. Do foremek muffinkowych wlej masę jajeczną. Włóż do nich cząstki sera i kapary. Wstaw do nagrzanego do 180'C piekarnika. Piecz, aż będą gotowe (ok. 15-20min.). Sprawdź patyczkiem czy nie są surowe w środku.

II śniadanie: Sałatka owocami i marchewką 218 kcal

  • gruszka – mała sztuka [60g]
  • jabłko – 1/2 małej sztuki [50g]
  • marchew – mała sztuka [60g]
  • sok ze świeżej cytryny – 3 łyżki [20g]
  • oliwa z oliwek – łyżeczka [5g]
  • orzechy włoskie – 4 sztuki [16g]

Owoce pokrój w plastry. Wymieszaj z tartą marchewką. Skrop olejem z sokiem i posyp orzechami.

Obiad: Indyk ze śliwką, duszone warzywa 572 kcal

  • mięso z piersi indyka, bez skóry – porcja [120g]
  • kasza pęczak, sucha – 6 łyżek [60g]
  • śliwki suszone - 4 sztuki [15g]
  • olej rzepakowy - łyżka [10g]
  • oliwa z oliwek - łyżka [10g]
  • szpinak - garść [40g]
  • marchew – średnia szt. [100g]
  • papryka czerwona - pół średniej sztuki [75g]

Mięso ponacinaj w kilku miejscach, w powstałe kieszonki włóż pokrojone w cząstki śliwki. Skrop łyżeczką oleju i piecz do miękkości w piekarniku (180'C). Na patelnię wlej 1/3 szklanki wody, wrzuć liście szpinaku i podduś z oliwą. Dodaj słupki papryki i marchewki. Danie podawaj z ugotowaną kaszą pęczak.

Podwieczorek: Koktajl z pietruszki i jabłka 223 kcal

  • pietruszka, liście – garść [50g]
  • jabłko - średnia sztuka [150g]
  • ogórek – 1/3 szklarniowego [55g]
  • sok ze świeżej cytryny - 6 łyżek [36g]
  • migdały – 2 łyżki [20g]

Zmiksuj natkę, jabłko i ogórek z sokiem. Posyp mielonymi migdałami.

Kolacja: Sałatka z czerwonej fasoli 378 kcal

  • fasola czerwona, ugotowana – 2/3 szklanki [120g]
  • oliwa z oliwek - łyżka [10g]
  • kapusta pekińska – duża garść poszatkowanej [100g]
  • kasza gryczana prażona, sucha – 3 łyżki [30g]
  • szczypiorek – 5 łyżek [20g]
  • siemię lniane - łyżeczka [5g]

Ugotowaną fasolę wymieszaj z poszatkowaną kapustą, kaszą gryczaną, szczypiorkiem i siemieniem. Skrop oliwą i przypraw bazylią.

Dzień 5

Śniadanie: Jajecznica ziołowa 458 kcal

  • jaja kurze – 3 szt.
  • olej rzepakowy - łyżka [10g]
  • pieprz czarny – 2 szczypty
  • sól biała - 2 szczypty
  • szczypiorek – 5 łyżek [30g]
  • chleb żytni razowy – 2 kromki [62g]
  • bazylia świeża – 4 łyżki [20g]

Roztrzep jajo z olejem i przyprawami. Smaż na średnim ogniu na patelni bez tłuszczu, mieszaj drewnianą łyżką. Pod koniec smażenia dodaj poszatkowaną zieleninę. Zjedź z pieczywem.

II śniadanie: Koktajl bananowy z masłem orzechowym 225 kcal

  • banan, obrany – mała sztuka [80g]
  • mleko roślinne, migdałowe - kubeczek [150g]
  • masło orzechowe, bez soli – łyżeczka [14g]
  • daktyle – 2 sztuki [8g]

Zmiksuj wszystkie składniki razem.

Obiad: Dorsz pieczony z cukinią 566 kcal

  • dorsz, świeży, filety bez skóry – porcja [150g]
  • komosa ryżowa, sucha – 6 łyżek [60g]
  • cukinia – mała sztuka [200g]
  • olej rzepakowy – 3 łyżeczki [15g]
  • sok ze świeżej cytryny – 2 łyżki [12g]
  • czosnek - średni ząbek [6g]
  • bazylia świeża – 3 łyżki [12g]
  • oregano suszone – 2 szczypty [2g]
  • słonecznik – łyżka [10g]

Rybę natrzyj olejem i suszonymi przyprawami. Cukinię pokrój w plastry, natrzyj bazylią i wyciśniętym czosnkiem. Włóż wszystko do żaroodpornego naczynia. Piecz w piekarniku, aż ryba będzie miękka (w 180'C). Zjedź z ugotowaną komosą posypaną słonecznikiem.

Podwieczorek: Twarożek z mango 231 kcal

  • mango, obrane – 1/3 sztuki [80g]
  • ser twarogowy półtłusty - pół kostki [100g]
  • mleko migdałowe – 5 łyżek [100g]
  • cynamon mielony – szczypta [1g]
  • otręby owsiane – łyżeczka [5g]

Twaróg ugnieć z mlekiem, otrębami i przypraw cynamonem. Dodaj pokrojony w kostkę owoc.

Kolacja: Soczewica na ciepło 323 kcal

  • soczewica, zielona, gotowana, bez soli - [180g]
  • oliwa z oliwek – łyżka [10g]
  • czosnek - mały ząbek [3g]
  • pietruszka, liście – 2 łyżki [8g]
  • otręby owsiane – łyżeczka [5g]
  • pieprz czarny – szczypta
  • kmin rzymski - szczypta

Ugotowaną soczewicę wymieszaj z wyciśniętym czosnkiem i resztą składników. Przypraw.

Dzień 6

Śniadanie: Tosty z pastą z awokado i pietruszki 447 kcal

  • awokado, obrane - pół sztuki [70g]
  • pietruszka, liście – 3 łyżki [12g]
  • oliwa z oliwek – łyżka [10g]
  • sok ze świeżej cytryny – 5 łyżek [30g]
  • chleb żytni razowy – 2 kromki [62g]
  • orzechy włoskie – 4 sztuki [16g]

Pieczywo włóż do tostera lub piekarnika i upiecz, aż będą lekko chrupkie. Ugnieć awokado z oliwą, sokiem i pietruszką. Posyp orzechami. Zjedz pastę z pieczywem.

II śniadanie: Twarożek z kiełkami i dynią 250 kcal

  • ser twarogowy półtłusty – 1/2 kostki [100g]
  • kefir, 2% tłuszczu – 3 łyżki [60g]
  • kiełki rzodkiewki – 2 łyżki [20g]
  • pieprz czarny – szczypta [1g]
  • chleb graham – 1 kromka [20g]
  • papryka, mielona - szczypta
  • dynia, pestki – łyżeczka [5g]

Twaróg wymieszaj z kefirem i kiełkami. Przypraw i posyp pestkami.

Obiad: Sałatka z komosy, cieciorki i buraka 494 kcal

  • cebula, poszatkowana – 2 łyżki [20g]
  • granat, pestki - 2 łyżki [30g]
  • sok ze świeżej cytryny – 3 łyżki [21g]
  • pieprz czarny - szczypta [1g]
  • ser, niebieski - plasterek [20g]
  • pietruszka, liście – 2 łyżki [8g]
  • komosa ryżowa, sucha – 4 łyżki [40g]
  • oliwa z oliwek – łyżka [10g]
  • burak, obrany – 1/2 średniej sztuki [60g]
  • liść laurowy – 1 sztuka [1g]
  • cieciorka, ugotowana – 1/2 szklanki [85g]

Komosę ugotuj z dodatkiem liścia laurowego. Buraka obierz i zetrzyj. Do miseczki włóż ugotowaną komosę. Wkrój cebulę i natkę. Wymieszaj z ugotowaną cieciorką. Na wierzchu ułóż warstwę buraków i nasiona granatu. Posyp pokruszonym serem. Sałatkę polej oliwą i sokiem.

Podwieczorek: Kolorowa misa 268 kcal

  • płatki owsiane – 2 łyżki [20g]
  • słonecznik – 1 łyżka [10g]
  • granat – 1 łyżka [15g]
  • Smoothie Be Raw Green Detox – 1 buteleczka [250g]

Do miseczki wlej smoothie i udekoruj słonecznikiem, płatkami i kuleczkami granatu.

Kolacja: Kalafior w miodowym sosie 330 kcal

  • kalafior – garść [200g]
  • oliwa z oliwek - łyżka [10g]
  • sok ze świeżej cytryny – 3 łyżki [21g]
  • orzechy włoskie – 5 sztuk [20g]
  • miód pszczeli – łyżeczka [14g]
  • mak niebieski - łyżeczka [4g]

Kalafior podziel na mniejsze części i gotuj na parze. Polej sosem z oliwy, soku, maku i miodu. Posyp pokruszonymi orzechami.

Dzień 7

Śniadanie: Chia z mango i granatem z mlekiem roślinnym 426 kcal

  • nasiona chia, suszone – 5 łyżeczek [25g]
  • cynamon mielony – 2 szczypty [2g]
  • mango – 1/2 sztuki [120g]
  • migdały, łuskane – 2 łyżki [20g]
  • mleko migdałowe – 3/4 szklanka [180g]
  • granat, pestki - 4 łyżki [60g]

Chia, cynamon zalej mlekiem roślinnym. Odstaw na na noc do lodówki. Kiedy chia nasiąknie dodaj owoc, pokruszone migdały i pestki granata.

II śniadanie: Kasza jaglana na słodko 233 kcal

  • kasza owsiana, sucha – 2 łyżki [20g]
  • masło orzechowe, bez soli - łyżeczka [14g]
  • mleko migdałowe – 1/4 szklanki [60g]
  • banan, obrany - pół średniej sztuki [60g]

Ugotuj kasze jaglaną na mleku. Ostudź i zmiksuj z resztą składników.

Obiad: Egzotyczny indyk z ryżem 528 kcal

  • mięso z piersi indyka, bez skóry - porcja [150g]
  • mleczko kokosowe, w puszce – ¼ szklanki [60g]
  • ananas – 3 plastry [90g]
  • kurkuma mielona – 2 szczypty [2g]
  • marchew – mała szt. [80g]
  • pietruszka, korzeń - mała sztuka [30g]
  • pieprz czarny – szczypta [1g]
  • papryka chilli, mielona – szczypta [1g]
  • ryż brązowy - pół woreczka [60g]

Obierz warzywa. Mięso pokrój na mniejsze cząstki. Podduś na patelni (bez tłuszczu) do miękkości z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Pod koniec dodaj tartą marchew i pietruszkę. Wymieszaj z kawałkami ananasa i przyprawami. Zjedz z ugotowanym ryżem.

Podwieczorek: Sałatka z jaj z sosem jogurtowo - musztardowym 252 kcal

  • rzodkiewka - ok. 5 szt. [100g]
  • otręby owsiane - łyżeczka [5g]
  • jaja kurze całe – 2 szt.
  • jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 2 łyżki [40g]
  • rzodkiewka, kiełki – 2 łyżki [20g]
  • pietruszka, liście – 2 łyżki [8g]
  • musztarda francuska – 1 łyżeczka [14g]
  • pestki dyni – 1 łyżeczka [5g]

Jogurt wymieszaj z musztardą i poszatkowaną natką. Rzodkiewkę i ugotowane na twardo jajka pokrój w ćwiartki. Posyp otrębami, polej sosem jogurtowym. Dodaj kiełki i prażone pestki dyni.

Kolacja: Sałatka pomidorów i cieciorki 356 kcal

  • pomidory, czerwone – 2 małe sztuki [200g]
  • cieciorka gotowana – 1/2 szklanki [100g]
  • szpinak - garść [50g]
  • oliwa z oliwek – łyżka [10g]
  • słonecznik, nasiona – 3 łyżeczki [15g]
  • czosnek - mały ząbek [3g]
  • pieprz czarny – szczypta [1g]

Do pomidorków dodaj szpinak, cieciorkę, oliwę i pestki. Przypraw.

 
Więcej o:

Komentarze (0)

Poczuj się dobrze w swoim ciele. Jadłospis od Ewy Chodakowskiej

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).