• Link został skopiowany

Barszcz, kopytka, jagnięcina... Świąteczne przepisy Ani Lewandowskiej

Czy świąteczne potrawy mogą być zdrowe i mniej kaloryczne niż te tradycyjne? Jak najbardziej tak. Oto przepisy na bożonarodzeniowe dania, które dla swoich fanów przygotowała Anna Lewandowska. Koniecznie wypróbujcie!
Świąteczne przepisy Ani Lewandowskiej
https://hpba.pl/barszcz-na-wigilie/

Śniadanie mistrzów. Kanapka z awokado i jajkiem po benedyktyńsku [HAPS FIT]

Barszcz na Wigilię

Składniki (wywar z buraków):

  • 2 l wrzątku
  • 1 kg buraków
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • szczypta kurkumy
  • szczypta tymianku
  • szczypta kminku

Składniki (wywar jarzynowy):

  • 2 l wrzątku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 2 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 suszonych śliwek
  • 2 suszone gruszki
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 3 - 4 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta tymianku
  • szczypta majeranku
  • szczypta soli morskiej
  • 3 liście laurowe

Wywar z buraków:

Składniki na wywar z buraków gotuję około 10 minut i odstawiam na około godzinę.

Wywar jarzynowy:

W osobnym garnku gotuję składniki na wywar jarzynowy. Do dużego garnka przecedzam wywar z buraków i wywar jarzynowy. Dodaję szczyptę pieprzu i łyżkę soku z cytryny (można dodać miód i wino czerwone). Jeśli ktoś preferuje mocniejszy smak, proponuję dodać koncentrat z buraków bądź zakwas. Barszcz można podawać z uszkami, bądź pić czysty.

Kopytka z duszonymi borowikami

Składniki (kopytka):

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

Składniki (duszone borowiki):

  • 200 g borowików
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1/2 cebuli
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta majeranku

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną przepłukałam 1-2 razy pod zimną, bieżącą wodą. Ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Następnie zblendowałam ją i odstawiłam do przestygnięcia. Tak przygotowaną kaszę wymieszałam z pozostałymi składnikami kopytek do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto na kopytka ma to do siebie, że bardzo się klei, dlatego najlepiej od razu przygotować stolnicę i posypać ją mąką ziemniaczaną. Przełożyłam kawałek ciasta, który obtoczyłam w mące, tak aby się nie kleiło do rąk, uformowałam z niego wałeczek i pokroiłam go 1,5-2 cm kawałki. Kopytka gotowałam we wrzącej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek. Gdy wypłynęły na wierzch wyłowiłam je chochlą z sitkiem. W międzyczasie pokroiłam drobno cebulę i poddusiłam na maśle klarowanym. Po chwili dodałam pokrojone grzyby i zostawiłam jeszcze chwilę na ogniu. Na koniec do grzybów dodałam przyprawy. Kopytka polałam przygotowanym sosem borowikowym.

Jeśli potrawę robisz dzień wcześniej, przelej kopytka zimną wodą i przełóż do pojemnika bez sosu. Sos zostaw w osobnym naczyniu i przechowuj w lodówce. Rano wystarczy odgrzać kopytka w gorącej wodzie lub podpiec na patelni – jak kto lubi.

 

Świąteczna jagnięcina w ziołach

Składniki (mięso):

  • 1 kg żeberek jagnięcych
  • szklanka bulionu domowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta chilli
  • szczypta tymianku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła klarowanego

Składniki (sos):

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Zioła wymieszałam z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jagnięcinę zamarynowałam i odstawiłam na noc do lodówki. Na drugi dzień rozpuściłam masło klarowane na patelni i podsmażyłam jagnięcinę z obu stron. Następnie mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego, dodałam bulion oraz gałązki rozmarynu i piekłam w 180°C przez około 1,5-2 godziny. Wszystkie produkty na sos wymieszałam i polałam nim upieczone mięso.

Świąteczne roladki z łososia na musie z zielonego groszku z kardamonem

Składniki:

  • 180 g łososia świeżego
  • 1 plaster szynki parmeńskiej
  • 120 g zielonego groszku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 cebuli
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta kardamonu

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj groszek i chwilę podsmaż, a następnie podlej wodą i dopraw. Zblenduj składniki na sos i przetrzyj przez sito. Łososia obłóż szynką, zwiń w roladkę i osobno obsmaż na patelni.

Świąteczne dzwonki z sandacza na rosole

Składniki (2-3 porcje):

  • 500 g sandacza
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • szczypta tymianku
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

Sandacza umyłam i osuszyłam. Skropiłam cytryną i doprawiłam solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzałam masło klarowane i dodałam drobno posiekany czosnek, po chwili dodałam rybę i obsmażyłam przez chwilę na dużym ogniu z dwóch stron. Następnie wlałam bulion i dusiłam pod przykryciem. Na końcu rybę posypałam tymiankiem.

 
 
Więcej o:

Komentarze (1)

Barszcz, kopytka, jagnięcina... Świąteczne przepisy Ani Lewandowskiej

marjola6666
4 lata temu
Uwielbiam jagnięcinę. Na święta zawsze robię. Zamawiam wcześniej na www.jagniecina.pl, no i później długo marynuję, no i trafia na stoły w pierwszy dzień świąt. :-)
Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).