• Link został skopiowany

Glicerol - Co to jest Gliceryna? Zastosowanie, właściwości, dawkowanie

Glicerol - popularnie zwany gliceryną - to organiczny związek chemiczny z grupy cukroli alkoholowych, będący najprostszym, trwałym alkoholem trójwodorotlenowym. Gliceryna znana jest ze swoich właściwości nawilżających - to składnik kremów, pomadek i innych produktów kosmetycznych. Może się jednak przydać również sportowcom, walczącym o większe mięśnie i spadek wagi.

Glicerol - wzór

Wzór sumaryczny gliceryny to C3H8O3. Glicerol (po łac. Glycerolum) jest syropowatą, bezbarwną cieczą - higroskopijną, przezroczystą i tłustą w dotyku. Ciecz ta miesza się bez ograniczeń z wodą, z uwagi na silne działanie hydrofilowe.

Glicerol posiada również cechy tłuszczolubne - tłuszcze otrzymywane są bowiem w procesie estryfikacji alkoholu glicerolu oraz kwasów tłuszczowych.

Białko serwatkowe - gdy trenujesz lub pragniesz schudnąć

Glicerol - otrzymywanie

Glicerol znajduje się w niektórych warzywach i owocach . Jego źródłem są tłuszcze roślinne oraz tłuszcze zwierzęce. Jest naturalną substancją, występującą w tłuszczach oraz olejach. Pewne ilości gliceryny można również znaleźć we krwi człowieka.

Choć glicerol jest stosowany między innymi jako składnik kosmetyków, płynów hamulcowych i chłodniczych, a nawet materiałów wybuchowych, znajduje on również zastosowanie w przemyśle spożywczym - jest składnikiem wyrobów czekoladowych, kakaowych, suszonych owoców, a także gum do żucia i suplementów diety dla sportowców .

Nie istnieje żadna górna granica spożycia gliceryny - uznaje się ją bowiem za substancję nieszkodliwą dla zdrowia. Udowodniono jednak, że w zbyt dużych ilościach może wpłynąć na pracę serca, żołądka, ciśnienie oraz poziom cukru we krwi. Dlatego też osoby, które posiadają problemy z układem krążenia, mają cukrzycę lub też nadciśnienie, powinny unikać spożywania gliceryny.

Glicerol - zastosowanie w sporcie

Glicerol posiada zdolność zwiększania objętości tkanki mięśniowej , dzięki zatrzymaniu wody w organizmie. To jedna z jego najważniejszych właściwości, która jest coraz chętniej wykorzystywana przez sportowców. Gliceryna przypomina w tym nieco kreatynę - zapobiega odwodnieniu organizmu, co zwiększa jego zdolności energetyczne i wysiłkowe.

Więcej wody w mięśniach oznacza po pierwsze więcej energii, a po drugie zwiększenie ich objętości - tkanka mięśniowa jest wówczas bardziej kurczliwa oraz pełniejsza. Oprócz tego, glicerol wykazuje również zdolność do zwiększania ilości transportowanego do komórek mięśniowych tlenu, hormonów anabolicznych, kreatyny i wszystkich substancji, przyczyniających się do ich prawidłowej, wydajnej pracy oraz poprawnego wzrostu. Może być zatem z powodzeniem stosowany przez wszystkich tych, którzy marzą o silnych, ładnie wyrzeźbionych mięśniach.

Budowanie masy - nowy zaskakujący sposób

Glicerol - spalanie tkanki tłuszczowej

Glicerol jest również składnikiem suplementów diety wspomagających odchudzanie. Odkryto bowiem, że potrafi oszukać organizm, na długo zapewniając mu uczucie sytości - co sprawia, że nie mamy ochoty na podjadanie, a więc jemy o wiele mniej.

Glicerol to naturalny prekursor glikozy, sprawiający, iż produkowana jest glukoza. Jej niedobór w organizmie prowadzi do zwiększenia apetytu i spadku energii - jesteśmy wówczas ospali i głodni. W normalnym procesie, ze zjedzonego pożywienia zostaje uwolniony glicerol, który następnie pozwala na wyprodukowanie glukozy. Jeśli więc dostarczymy glicerol do naszego ciała w postaci gotowej, zostanie szybko zamieniony na glukozę - w naszym ciele nie pozostaną zaś inne składniki pożywienia, które mogłyby się zamienić w dodatkowe kilogramy.

Gliceryna - dawkowanie

Gliceryna w aptece kosztuje naprawdę niewiele - zaledwie kilka złotych. Sportowcy, którzy pragną ją przyjmować powinni pamiętać o rozcieńczeniu jej w dużej ilości wody i o tym, że po okresie nawodnienia organizmu przychodzi moment, gdy nadmiar wody zostaje z niego usunięty - a zatem aby się później nie odwodnić, należy przyjmować dużo płynów.

Najrozsądniejsza dawka to około 10 gramów glicerolu, rozcieńczonych w przynajmniej 500 mililitrach wody. Najlepiej wypić taką mieszankę około 1,5 godziny przed treningiem.

Zobacz wideo
Więcej o:

Komentarze (0)

Glicerol - Co to jest Gliceryna? Zastosowanie, właściwości, dawkowanie

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).