Kawa przed treningiem? Jak kofeina wpływa na nasze ciało podczas ćwiczeń i czy każdemu służy?
Picie ciepłego mleka przed snem to od lat znany sposób na problemy z zasypianiem. Tej jesieni jednak, zamiast klasycznego mleka, stawiamy na mleko księżycowe, które jest podobno jeszcze skuteczniejsze niż jego starsza wersja.
Sekret tkwi oczywiście w składzie. Oprócz mleka (krowiego lub roślinnego), kluczowym dodatkiem jest ashwagandha, czyli adaptogen, którego właściwości oraz lecznicze działanie wykorzystuje się w medycynie ajurwedyjskiej.
Ashwaghanda to coraz popularniejszy adaptogen, który jest skarbnicą prozdrowotnych właściwości, m.in.:
Czy dieta niskowęglowodanowa jest zagrożeniem dla zdrowia?
W garnku należy podgrzać mleko w raz z przyprawami (nie doprowadzając do wrzenia), na koniec dodać miód i ashwaghandę, wszystko dokładnie wymieszać i przelać do kubka. Wypić ciepłe, wieczorem przed pójściem spać.
Mleko księżycowe można także przygotować w różnych wariantach smakowych:
Różane - mleko, ashwagandha, syrop klonowy, woda różana i płatki róży.
Lawendowe - mleko, ashwagandha, syrop lawendowy, suszone kwiaty lawendy.
Czekoladowe - mleko, ashwagandha, miód, kakao, cynamon, kardamon.
Przepisy na pyszne śniadania podkręcające metabolizm. Dzięki nim dobrze zaczniesz dzień!