Najzdrowsze mleka i napoje roślinne. Dietetyk przedstawił ranking - po co warto sięgać?

Napoje roślinne są coraz chętniej wybieranym produktem zamiennym mleka odzwierzęcego. Czy jednak są tak samo zdrowe? Dietetyk stworzył dla portalu Eating Well listę-ściągę, która pomoże nam na najlepszy wybór.

Mleko to już nie tylko napój odzwierzęcy, lecz także szereg roślinnych propozycji-zamienników. Ciągle trwa jednak debata nad tym, czy rzeczywiście napoje roślinne są zdrowsze od prawdziwego mleka. Dietetyczka Jessica Ball przedstawiła swoją top listę.

Zobacz wideo Pożeracze tłuszczu, czyli jesz i chudniesz

Ranking mleka i produktów roślinnych

Mleko krowie

Według dietetyczki, zalety mleka krowiego trudno jest pobić. Choć mleko krowie może uczulać, osobom, które nie posiadają alergii lub nietolerancji przynosi wiele cennych wartości odżywczych. W szklance dwuprocentowego mleka krowiego znajdziemy m.in.:

  • osiem gramów białka;
  • cztery gramy tłuszczu;
  • 309 miligramów wapnia;
  • 1,3 mikrogramów witaminy B12;
  • 390 miligramów potasu.

Jessica Biel - przysiady skateraUlubione ćwiczenie Jessiki Biel. Tak wykonasz je poprawnie i wzmocnisz kondycję

Mleko sojowe

Mleko sojowe (używamy słowa mleko zwracając uwagę na zbliżoną konsystencję oraz wygląd tych produktów roślinnych) ma podobny profil odżywczy jak mleko krowie. Jest bogaty w białko i składniki odżywcze, takie jak wapń, witamina B12 i potas. Zwykłe mleko sojowe ma mniej węglowodanów niż mleko krowie, ale wersje smakowe i słodzone mają wyższą zawartość węglowodanów i zawierają dodatek cukru dla smaku. Porównując te same składniki, o których pisaliśmy w przypadku mleka krowiego, tu sytuacja wygląda następująco:

  • dziewięć gramów białka;
  • pięć gramów tłuszczu;
  • 246 miligramów wapnia;
  • 386 miligramów potasu;
  • jeden mikrogramów witaminy B12.

Popularny napój ma wiele korzyści zdrowotnychPopularny napój może pomóc utrzymać masę mięśniową. Wiele osób pije go codziennie

Mleko migdałowe

Choć przy jego produkcji narosło sporo kontrowersji, możemy je przygotować samodzielnie w domu. Jednak mleko migdałowe ma wiele cennych wartości odżywczych, o których napisała dietetyczka. Mleko migdałowe jest zazwyczaj wzbogacane w składniki odżywcze, takie jak wapń i witamina D, aby zwiększyć wartość odżywczą. Co więcej, są to składniki odżywcze, których dostarczenie osobom stosującym dietę wegetariańską lub wegańską może być trudno - dlatego też, jeśli sami preferujemy te modele odżywiania, mleko migdałowe może być bardzo dobrą opcją. W szklance produktu znajdziemy:

  • jeden gram białka;
  • trzy gramy tłuszczu;
  • 482miligramy wapnia;
  • 2,6 mikrogramów witaminy D.
Więcej o: