Najzdrowsze mleka i napoje roślinne. Dietetyk przedstawił ranking - po co warto sięgać?

Napoje roślinne są coraz chętniej wybieranym produktem zamiennym mleka odzwierzęcego. Czy jednak są tak samo zdrowe? Dietetyk stworzył dla portalu Eating Well listę-ściągę, która pomoże nam na najlepszy wybór.

Mleko to już nie tylko napój odzwierzęcy, lecz także szereg roślinnych propozycji-zamienników. Ciągle trwa jednak debata nad tym, czy rzeczywiście napoje roślinne są zdrowsze od prawdziwego mleka. Dietetyczka Jessica Ball przedstawiła swoją top listę.

Zobacz wideo Pożeracze tłuszczu, czyli jesz i chudniesz

Ranking mleka i produktów roślinnych

Mleko krowie

Według dietetyczki, zalety mleka krowiego trudno jest pobić. Choć mleko krowie może uczulać, osobom, które nie posiadają alergii lub nietolerancji przynosi wiele cennych wartości odżywczych. W szklance dwuprocentowego mleka krowiego znajdziemy m.in.:

  • osiem gramów białka;
  • cztery gramy tłuszczu;
  • 309 miligramów wapnia;
  • 1,3 mikrogramów witaminy B12;
  • 390 miligramów potasu.

Mleko sojowe

Mleko sojowe (używamy słowa mleko zwracając uwagę na zbliżoną konsystencję oraz wygląd tych produktów roślinnych) ma podobny profil odżywczy jak mleko krowie. Jest bogaty w białko i składniki odżywcze, takie jak wapń, witamina B12 i potas. Zwykłe mleko sojowe ma mniej węglowodanów niż mleko krowie, ale wersje smakowe i słodzone mają wyższą zawartość węglowodanów i zawierają dodatek cukru dla smaku. Porównując te same składniki, o których pisaliśmy w przypadku mleka krowiego, tu sytuacja wygląda następująco:

  • dziewięć gramów białka;
  • pięć gramów tłuszczu;
  • 246 miligramów wapnia;
  • 386 miligramów potasu;
  • jeden mikrogramów witaminy B12.

Mleko migdałowe

Choć przy jego produkcji narosło sporo kontrowersji, możemy je przygotować samodzielnie w domu. Jednak mleko migdałowe ma wiele cennych wartości odżywczych, o których napisała dietetyczka. Mleko migdałowe jest zazwyczaj wzbogacane w składniki odżywcze, takie jak wapń i witamina D, aby zwiększyć wartość odżywczą. Co więcej, są to składniki odżywcze, których dostarczenie osobom stosującym dietę wegetariańską lub wegańską może być trudno - dlatego też, jeśli sami preferujemy te modele odżywiania, mleko migdałowe może być bardzo dobrą opcją. W szklance produktu znajdziemy:

  • jeden gram białka;
  • trzy gramy tłuszczu;
  • 482miligramy wapnia;
  • 2,6 mikrogramów witaminy D.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.