W mleku migdałowym znajdziemy następuje składniki:
białko; tłuszcze nienasycone; błonnik; sód; wapń; żelazo; magnez; selen; mangan; cynk; fosfor; potas; tryptofan; ryboflawinę; witaminę A; witaminę D; witaminę E; flawonoidy i antyoksydanty.
Mleko migdałowe ma cenne wartości odżywcze. Kwasy tłuszczowe omega-3 dbają o naszą odporność, witamina A poprawia wzrok, witamina D stymuluje tworzenie nowych komórek, zaś wapń zapobiega rozwojowi osteoporozy. Antyoksydanty , które są w nim zawarte, oczyszczają organizm człowieka i zabezpieczają go przed powstaniem nowotworu. Flawonoidy działają przeciwzapalnie, zaś potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Mleko z migdałów pozytywnie wpływa na układ trawienny człowieka, łagodząc objawy choroby wrzodowej, nadkwasoty oraz refluksu żołądkowo-jelitowego. Tryptofan ułatwia zasypianie i redukuje stres.
Warto często pić mleczko migdałowe, ponieważ dba o zdrowie skóry i spowalnia procesy starzenia. Uważa się także, iż pomaga redukować chorobę Alzheimera. Nie zawiera też ciężkostrawnej kazeiny, która jest obecna w mleku krowim i która odpowiada za wiele problemów zdrowotnych, między innymi choroby serca oraz zespół chronicznego zmęczenia.
Po treningu szklanka mleka? Zobacz, czy to dobry pomysł
Mleczko migdałowe polecane jest nie tylko osobom z nietolerancją laktozy, ale i wszystkim odchudzającym się. Posiada bowiem naprawdę mało kalorii, a przy tym jest pyszne. Pozwala zatem w smaczny sposób dbać o piękną, szczupłą sylwetkę. W szklance mleka migdałowego znajdziemy jedynie 30 kalorii. Tyle można spalić w 3 minuty, wykonując kilka energicznych ćwiczeń z rana.
Mleko nie zawiera tłuszczów nasyconych i ma zdecydowanie mniej cukru niż mleko krowie, dlatego też jego spożycie jest bezpieczne nawet dla osób chorujących na cukrzycę. Nie należy się również bać, że pijąc go przytyjemy. Nie zawiera cholesterolu, a zatem na pewno nie odłoży się w postaci tkanki tłuszczowej w organizmie. Działa wręcz oczyszczająco na tętnice. Jednocześnie jego wartość energetyczna jest na tyle duża, że szklanka mleka dodana do płatków, czy wypita w czasie śniadania zapewni nam chęć do działania, jakiej potrzebujemy na rozpoczęcie dnia.
Kefir. Czy warto go włączyć do diety?
Jeśli chodzi o mleko migdałowe, cena za ten napój w sklepach jest dosyć wysoka - za litrowy karton trzeba zapłacić około 15 złotych. Dlatego też wiele osób decyduje się na własnoręczne jego przygotowanie.
Domowe mleko migdałowe jest równie pyszne i zawiera tyle samo składników odżywczych. Jest też stosunkowo proste w przygotowaniu. Wystarczy mieć w domu blender i migdały, które zalewamy wodą na noc w proporcji 1 szklanka wody na 1 szklankę migdałów.
Następnie:
1. Zalane wodą migdały należy odstawić na całą noc.
2. Następnego dnia migdały w wodzie trzeba delikatnie podgrzać, dolewając do nich jeszcze 1 szklankę wody.
3. Po podgrzaniu, całość należy zmiksować blenderem.
4. Tak powstałe mleko trzeba przelać przez gazę i dobrze wycisnąć masę, aby żadne kawałki migdałów nie dostały się do środka.
5. Masę można ponownie zalać wodą, zmiksować i odcisnąć. Czynność możemy powtórzyć czasem nawet 3 razy - za każdym razem uzyskując trochę pysznego mleka.
6. Gdy już napój będzie gotowy, przelewamy go do słoika lub butelki i dokładnie zakręcamy. W ten sposób mleko można przechowywać w lodówce do 3 dni.