• Link został skopiowany

Idzie wiosna! Warto wprowadzić ją również do kuchni. Ewa Szabatin poleca kilka lekkich i zdrowych przepisów

Ewa Szabatin zachęca, aby wraz z początkiem wiosny przerzucić się na lekkie, zdrowe, ale wciąż smaczne potrawy. Celebrytka podzieliła się kilkoma ulubionymi pomysłami, jak odświeżyć jadłospis.
Ewa Szabatin poleca wiosenne przepisy
Ewa Szabatin - Instagram

Ewa Szabatin zabiera czytelników bloga w kulinarną podróż po swoich ulubionych wiosennych przysmakach. Pomysły blogerki z pewnością przypadną do gustu osobom, które lubią proste, smaczne i zdrowe rozwiązania. Tak bardzo szybko odmienimy menu i dodamy kilka smaków, które skojarzą się z pierwszymi powiewami wiosny.

Zobacz wideo Szarlotka z kawą, czyli pyszny (i nietypowy) przepis

Dwa wiosenne przepisy Ewy Szabatin

Czekoladowo – proteinowy pudding chia

  • 1/4 szklanki nasion chia;
  • jedna miarka wegańskiego białka czekoladowego w proszku;
  • jedna łyżka niesłodzonego kakao w proszku;
  • jedna szklanka niesłodzonego mleka migdałowego waniliowego;
  • jedna łyżeczka syropu klonowego;
  • jedna łyżka kawałków kakao.

Przygotowanie: do słoika z zamknięciem dodaj nasiona chia, mleko, syrop klonowy i białko w proszku. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż się połączą i odstaw mieszankę do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ponownie zamieszaj pudding i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc. Przed samym podaniem posyp po wierzchu kawałkami kakao.

Muffinki jajeczne

  • dwanaście jajek;
  • jedna łyżeczka kurkumy;
  • półtorej łyżeczki czosnku w proszku;
  • pół łyżeczki cebuli w proszku;
  • 1/8 łyżeczki soli  pieprz do smaku; 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia eko; 
  • 1/4 szklanki mleka migdałowego;
  • siedem pieczarek; 
  • jedna szklanka szpinaku; 
  • 1/4 jalapeno (jedna łyżka posiekanego);
  • pół szklanki sera feta lub sera wegańskiego.

Przygotowanie: piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wymieszaj w dużej misce jajka, przyprawy oraz mleko migdałowe, a następnie ubijaj składniki do połączenia. Potem pokrój warzywa i dodaj je do miski, Ponownie ubij, pomału dodaj fetę i wszystko zamieszaj. Posmaruj tackę na muffiny olejem kokosowym i wtedy przelej do niej przygotowaną masę. Piecz muffinki przez kwadrans, obróć blachę i piecz przez kolejnych 12-14 minut.

Więcej o:

Komentarze (0)

Idzie wiosna! Warto wprowadzić ją również do kuchni. Ewa Szabatin poleca kilka lekkich i zdrowych przepisów

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).