Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem, o którym niestety wiele osób zapomina. Wieloletnie badania wykazały, że jedzenie śniadań poprawia pracę naszego organizmu, a także wpływa na nasz nastrój. Bardzo ważne jest również to, co znajdzie się na naszym talerzu. Jak powinno wyglądać zdrowe śniadanie?
W jogurcie znajdują się zdrowe żywe bakterie, czyli probiotyki, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, a w szczególności na właściwą pracę układu pokarmowego. Wybierajmy jednak jogurty naturalne; te smakowe zawierają dużo cukrów.
Jeśli chodzi o zdrowe jelita, płatki owsiane to jeden z najlepszych sposobów na rozpoczęcie dnia. Owies jest pokarmem prebiotycznym , co oznacza, że ??pomaga karmić probiotyki. W płatkach owsianych znajdziemy też witaminy z grupy B oraz błonnik, który zapewni nam uczucie sytości, dzięki czemu nie będziemy podjadać między posiłkami.
Aby nasz układ pokarmowy działał prawidłowo, w naszej diecie muszą pojawić się warzywa i owoce. Najprostszym sposobem na przemycenie ich o poranku są koktajle i soki. Przygotowane w domu nie zawierają sztucznych słodzików i niezdrowych dodatków do żywności.
Poranne danie z jajkami dostarczą nam energii, białka oraz innych ważnych składników odżywczych. To sycąca propozycja, która na pewno zaspokoi pierwszy głód, co pomaga również walczyć ze zbędnymi kilogramami. Im dłużej będziemy najedzeni, tym mniejsze jest ryzyko, że sięgniemy po przekąski.
Te przysmaki zwykle przygotowujemy z rafinowanych ziaren, czyli mąki pszennej lub jęczmiennej. Produkty tego rodzaju nie zapewnią nam uczucia sytości na długo. Nie zawierają też wielu witamin, jak ich pełnoziarniste odpowiedniki.
Jeśli pączek i kawa to twój śniadaniowy zestaw nie mamy dobrych wiadomości. Wszelkie słodkie bułki, a w szczególności pączki, nie są dobrym pomysłem z rana. To bomby pustych kalorii, które zawierają dużo cukru i mało potrzebnego błonnika. Dodatkowo, pączki są smażone, co dodaje nam zbędnej porcji tłuszczu.
Wysokoprzetworzone czerwone mięso to problem nie tylko dla serca, lecz także jelit. Lubisz jajecznicę z dodatkiem kiełbasy i bekonu na śniadanie? Niestety, ten wybór może kosztować dużo zdrowia. Czerwone mięso negatywnie wpływa na florę bakteryjną jelit, a także zakłóca ich pracę. Oprócz tego skutecznie podwyższa poziom złego cholesterolu.