Czego NIE dodawać do zdrowych koktajli? Ten owoc niszczy nasz metabolizm

Owoce zawierają wiele potrzebnych witamin. Niektóre z nich zawierają też dużo cukru, co może nam popsuć plan dietetycznego koktajlu.

Koktajle są świetnym wyjściem, jeśli szukamy czegoś, co  przygotujemy szybko i zapewni nam porcję witamin. Niestety, pędząc za nowymi trendami, często nie zdajemy sobie sprawy, że przy okazji potrzebnych i wartościowych składników odżywczych dostarczmy również dużo cukru i węglowodanów. Duża ilość tych dwóch składników jest szczególnie niepożądana, jeśli zależy nam na utracie wagi.

Czego NIE dodawać do smoothies? Oto najczęstszy błąd

Wiele przepisów zdrowych koktajli bazuje na bananach. Niestety, mimo wielu minerałów i witamin, owoce te posiadają bardzo dużo węglowodanów. Zawierają dużo potasu i witaminy C, jednocześnie dostarczając też węgle, skrobie i cukier. Niektóre banany mają nawet do 27 gramów węglowodanów i 14 gramów cukru - czyli tyle samo węgli, ile kanapka z białego pieczywa i aż trzy razy więcej cukru! Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej te dwa składniki są najmniej potrzebną rzeczą, ponieważ spowalniają utratę wagi. Ponadto banany mają wysoki indeks glikemiczny, co podwyższa poziom cukru we krwi. Nieprawdą jest również informacja, że owoce te zawierają dużo białka - jego ilość jest znikoma.

Co zamiast bananów? 

Nie bez powodu banany do koktajli dodajemy tak często - są świetną bazą, zapewniającą idealną konsystencję. Jednak jeśli zależy nam, aby jednocześnie dostarczać witaminy i redukować tkankę tłuszczową owoce należy zastąpić godnymi zamiennikami. Zamiast bananów do smoothies dodajmy jogurt typu greckiego, awokado. W celu naturalnego dosłodzenia postaw na melony lub daktyle.

Zobacz wideo Jaglanka według przepisu Anny Lewandowskiej
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.